Τρίτη 1 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Τσακίζει η ακρίβεια

ΣΟΦΙΑ.--

Οι δυσβάστακτες αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών, που σημειώθηκαν το Φλεβάρη, δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τη ζωή των Βούλγαρων πολιτών, που βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, με περικοπές των κρατικών δαπανών κατά 20%, μείωση κατά 10% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, «πάγωμα» των μισθών έως το 2013, απολύσεις και σωρεία ιδιωτικοποιήσεων.

Η τιμή της ζάχαρης αυξήθηκε κατά 22% το Φλεβάρη έναντι του Γενάρη του 2011, ενώ σημαντικές αυξήσεις κατά 7%, σημειώθηκαν στις τιμές του λαδιού και του αλευριού, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή της χώρας. Οι τιμές των γαλακτομικών προϊόντων και των κρεάτων σημείωσαν αύξηση, που κυμάνθηκε από 1 έως 2%, ενώ οι τιμές της πατάτας αυξήθηκαν κατά 20%. Πάντως, σε ετήσια βάση (Φλεβάρης 2010 - Φλεβάρης 2011), οι τιμές του λαδιού μαγειρικής αυξήθηκαν κατά 52% και του αλευριού κατά 41% και κατά 20% και 30% οι τιμές της ζάχαρης και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Παράλληλα, η τσεχικής ιδιοκτησίας εταιρεία ηλεκτρισμού «CEZ» που παρέχει ρεύμα στη Δυτική Βουλγαρία (όπου κατοικεί το 40% του πληθυσμού) επιδιώκει να αυξήσει κατά 13% την τιμή του ηλεκτρισμού από την 1η Ιούλη και αναμένεται να καταθέσει συγκεκριμένο αίτημα στην Κρατική Επιτροπή Ενέργειας και Υδάτων «DKEVR».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ