Τρίτη 1 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Επιθέσεις ένοπλων νομάδων στο Αμπγέι

ΧΑΡΤΟΥΜ - ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Νέα αιματοχυσία στην πετρελαιοφόρα κεντρική περιοχή του Σουδάν Αμπγέι προκάλεσε η προχτεσινή επίθεση ένοπλων μελών της νομαδικής φυλής Μισερίγια σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Τόνταχ και σε ομάδα αμάχων της φυλής των Ντίνκα. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 10 ατόμων και τον τραυματισμό αδιευκρίνιστου αριθμού άλλων.

Ο Ντενγκ Αροπ Κούολ, κυβερνητικός αξιωματούχος στο Αμπγέι, κατηγόρησε τους ένοπλους της νομαδικής φυλής πως πραγματοποίησαν την επίθεση έχοντας την πλήρη υποστήριξη της ισλαμικής κυβέρνησης του Σουδανού Προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ και του βορειοσουδανικού στρατού. Ο Ακούιλ Ακόλ Μίγεν, επικεφαλής Οικονομικών της τοπικής κυβέρνησης, επέρριψε και αυτός την ευθύνη σε ένοπλους της φυλής Μισερίγια, εξηγώντας ότι η αφορμή για την επίθεση ήταν η υπαναχώρηση των νομάδων από αρχική συμφωνία με την ντόπια κοινότητα των Ντίνκα που υποχρέωνε τους πρώτους να παραχωρήσουν μέρος των κοπαδιών τους με αντάλλαγμα την πρόσβαση των ζώων τους στο νερό και στη χλωρίδα της περιοχής. Ο Μίγεν εξέφρασε φόβο για επανάληψη των επιθέσεων, υποστηρίζοντας ότι εντοπίστηκαν ομάδες ενόπλων σε τουλάχιστον τρεις περιοχές του Αμπγέι.

Η (πλούσια σε πετρέλαιο) περιοχή Αμπγέι βρίσκεται μεταξύ βορρά - νότου και ως τώρα δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν θα καταλογίζεται ως τμήμα του βόρειου ή του νότιου Σουδάν όταν το τελευταίο ανεξαρτητοποιηθεί και επίσημα στις αρχές Ιούλη.Οι διαφωνίες ανάμεσα σε βόρειους και νότιους Σουδανούς αξιωματούχους οδήγησαν στις αρχές Γενάρη στην αναβολή σχετικού δημοψηφίσματος στην περιοχή, ενώ το ίδιο διάστημα σημειώθηκαν αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε ενόπλους της νομαδικής φυλής των Μισερίγια και αυτόχθονων φυλών που ασχολούνται ως επί το πλείστον με τη γεωργία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ