Σάββατο 19 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Φοβάται την ... ιδιωτικοποίηση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η χτεσινή αντίδραση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στο σενάριο για ενδεχόμενη συγχώνευση της Εθνικής και της Αλφα Τράπεζας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, ο Π. Λαφαζάνης, δήλωσε ότι η πρόταση συγχώνευσης των δύο τραπεζών «είναι πρόταση για την απόλυτη παράδοση της Εθνικής Τράπεζας στα ιδιωτικά συμφέροντα», δημιουργώντας την αίσθηση ότι τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του ζούνε σε κάποιον άλλο πλανήτη και μάλιστα σε εντελώς διαφορετική εποχή.

Κανένας απολύτως, εδώ και πολλά - πολλά χρόνια δεν μπορεί να υποστηρίξει στα σοβαρά ότι η Εθνική αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου. Οχι μόνο επειδή το κράτος έχει εκποιήσει και το τελευταίο 5% που κατείχε στην άλλοτε μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της χώρας και άρα τυπικά δεν είναι μέτοχος σε αυτή. Αλλά και επειδή καμιά απολύτως διαφορά δεν υπάρχει στον τρόπο λειτουργίας της συγκεκριμένης τράπεζας σε σχέση με τις υπόλοιπες. Κέρδη επιδιώκουν εκείνες, υπερκέρδη προσφέρει στους μεγαλομετόχους της και η Εθνική. Τοκογλυφία με το δημόσιο χρέος κάνουν οι άλλες, ακόμα μεγαλύτερη κάνει η Εθνική. Τις λαϊκές καταθέσεις καταβροχθίζουν οι άλλες τράπεζες με μικρά επιτόκια, το ίδιο ακριβώς κάνει η Εθνική με μηδενικά, μάλιστα, επιτόκια.

Μία μόνο εξήγηση μπορεί να υπάρχει για τη θέση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Παριστάνοντας ότι η Εθνική δεν ανήκει αποκλειστικά στα ιδιωτικά συμφέροντα, προσπαθούν να εξιλεωθούν για το «ναι» που είπαν ως κόμμα όταν ξεκίνησε η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Εθνικής, τότε που έβαζαν την ψήφο τους στο ζύγι, σε σχέση με την τιμή πώλησης των μετοχών. Και της Εθνικής και των ΔΕΚΟ και των άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ παραχωρούσαν στο μεγάλο κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ