Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαδηλώσεις και συλλήψεις

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε μαζικές συλλήψεις προχώρησε χθες η τουρκική αστυνομία, διαδηλωτών που κινητοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις στα νοτιανατολικά της χώρας προκειμένου να καταδικάσουν τη σύλληψη του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, το 1999. Συνολικά τουλάχιστον 100 διαδηλωτές συνελήφθησαν σε διάφορες κινητοποιήσεις τις οποίες η αστυνομία επιχείρησε να καταστείλει εν τη γενέσει τους, με το επιχείρημα ότι δεν είχαν τη σχετική «άδεια», με αποτέλεσμα σε περιοχές όπως το Ντιγιάρμπακιρ και την επαρχία Μπατμάν να σημειώνονται συγκρούσεις δυνάμεων ασφαλείας με διαδηλωτές.

Την ίδια στιγμή, η τουρκική αντιπολίτευση δηλώνει την αντίθεσή της στις συλλήψεις και προφυλακίσεις περισσότερων από 30 εν ενεργεία αξιωματικών του στρατού, με κατηγορίες που αφορούν τις υποθέσεις «Βαριοπούλα» και Εργκένεκον, που σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν σκοπό τη δημιουργία χάους στη χώρα που θα οδηγούσε σε πραξικόπημα.

Τέλος, η Τουρκία συνεχίζει να πιέζει τις Βρυξέλλες όσον αφορά την προώθηση της ενταξιακής της διαδικασίας, με Τούρκο διπλωμάτη να δηλώνει ότι οι σχέσεις Βρυξελλών - Αγκυρας οδεύουν σε «κρίση» αν η ΕΕ δεν πάρει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αρθεί το παρόν «αδιέξοδο» και να ανοίξει νέο κεφάλαιο του διαπραγματευτικού κύκλου. Ωστόσο, ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η χώρα του σκοπεύει να φτάσει τις συνομιλίες με την ΕΕ, μέχρι τέλους και να μην είναι η πρώτη που θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι η ΕΕ «πρέπει να ξυπνήσει», με δεδομένα τα συμφέροντά της σε ιμπεριαλιστικό και ενεργειακό επίπεδο, που συνδέονται άμεσα με την Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ