Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
NOTIA ΑΦΡΙΚΗ
Ενας νεκρός σε διαδήλωση κατά της φτώχειας

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.--

Με αίμα βάφτηκε χτες η δεύτερη μέρα κινητοποίησης χιλιάδων εργαζομένων στην ανατολική περιοχή της Νότιας Αφρικής Μπουμαλάνγκα καθώς στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών-αστυνομικών σκοτώθηκε τουλάχιστον ένα άτομο, τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι και 33 συνελήφθησαν με την κατηγορία της φθοράς ξένης και δημόσιας περιουσίας... Επιπλέον, προπηλακίστηκαν και δάρθηκαν μέλη τηλεοπτικών συνεργείων εναντίον των οποίων εξέφρασαν δυσαρέσκεια οι διαδηλωτές.

Οι κινητοποιήσεις κατοίκων στη Μπουμαλάνγκα ξεκίνησαν τη Δευτέρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανυπαρξία βασικών υποδομών σε υδροδότηση, αποχέτευση, ηλεκτροδότηση αλλά και για τις τραγικές συνέπειες της φτώχειας, της ακρίβειας και της ανεργίας στη ζωή τους. Χτες όμως οι διαδηλωτές δεν περιορίστηκαν στις πορείες διαμαρτυρίας. Εστησαν οδοφράγματα με φλεγόμενα λάστιχα και πέτρες σε κεντρικά σημεία της πόλης και κάποιοι από τους διαδηλωτές άρχισαν να λιθοβολούν αστυνομικούς. Οι τελευταίοι κλήθηκαν να διαλύσουν τα οδοφράγματα βάλλοντας κατά των διαδηλωτών αρχικά με σφαίρες καουτσούκ και στη συνέχεια με κανονικά πυρά.

Το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) καταδίκασε τα βίαια επεισόδια στο Ερμέλο της Μπουμαλάνγκα σημειώνοντας ότι ενώ η ηγεσία του κόμματος «παραδέχεται τις προκλήσεις και το δικαίωμα των πολιτών να εκφράζουν τις ανησυχίες τους, δε δικαιολογείται να καταστρέφουν κυβερνητική και δημόσια περιουσία ή να κλείνουν δρόμους που κοστίζουν στους φορολογούμενους εκατομμύρια»...

Το ίδιο 24ωρο πάνω από 65.000 εργαζόμενοι στις μεταφορές εμπορευμάτων πραγματοποίησαν στο Γιοχάνεσμπουργκ πορεία διαμαρτυρίας στο πλαίσιο απεργίας με βασικό αίτημα μισθολογικές αυξήσεις 20%. Ωστόσο, η κύρια εργοδοτική ένωση ιδιοκτητών φορτηγών, η «RFEA», αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των οδηγών φορτηγών ψυγείων και βυτιοφόρων, επιμένοντας πως δεν μπορεί να δώσει πάνω από 15% αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ