Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στρατηγική της ΕΕ οι επερχόμενες ανατροπές

Οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις που προβλέπονται στο «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» δεν αποτελούν νεωτερισμό, αλλά συμβαδίζουν με τις αποφάσεις της ΕΕ και τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, ξεκαθαρίζει με χτεσινές του δηλώσεις ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν, αποκαλύπτοντας τον ενιαίο χαρακτήρα της στρατηγικής της ΕΕ σε βάρος των εργαζόμενων και του λαού.

Το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», επισημαίνει, κινείται στο πλαίσιο των οικονομικών προτάσεων της ΕΕ και είναι «στην ουσία του» στο ίδιο πλαίσιο με την ετήσια έκθεση της Κομισιόν για την ανάπτυξη. Μάλιστα, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, σημειώνει ότι η ΕΕ απαιτεί μια ευρύτερη ατζέντα που θα περιλαμβάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ενίσχυσης της ανάπτυξης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.

Αναφερόμενη σε επιμέρους αντιρρήσεις των κρατών - μελών για πλευρές του «συμφώνου ανταγωνιστικότητας», η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, από την Πολωνία όπου βρέθηκε χτες, δήλωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές, είναι ήδη σαφές, αλλά θέλουμε μια συμφωνία και υπάρχει ακόμα χρόνος». Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι «17» της ευρωζώνης προσανατολίζονται σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 13 Μάρτη, η οποία αναμένεται να ασχοληθεί με το «συνολικό πακέτο» των μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια ώρα, υψηλή πιθανότητα χρεοκοπίας δίνουν στην Ελλάδα οι αναλυτές της «Citi», σύμφωνα με έκθεση της τράπεζας, όπου διευκρινίζεται ότι «χρεοκοπία» θεωρείται κάθε μορφή αναδιάρθρωσης, από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων μέχρι το «κούρεμα» χρέους. Σύμφωνα με την έκθεση, η χρεοκοπία επιβάλλεται, μεταξύ άλλων, από το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων που ανέρχεται σε 8% του ΑΕΠ και από την έλλειψη κοινωνικής συναίνεσης στα αντιλαϊκά μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ