Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Οριστική παύση της δίωξης σε πρώην υπουργούς

Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες του ΚΚΕ ότι ο ισχύον νόμος περί ευθύνης υπουργών ευνοεί την ατιμωρησία

Παύει οριστικά - λόγω παραγραφής - κάθε ποινική δίωξη για τους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς των κυβερνήσεων της ΝΔ Π. Δούκα, Α. Κοντό και Ε. Μπασιάκο για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, αφού χτες διαβιβάστηκε στη Βουλή το σχετικό βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου που ασχολήθηκε με το θέμα.

Το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο των πράξεων αφού έχει περάσει «η δεύτερη τακτική σύνοδος της βουλευτικής περιόδου που άρχισε μετά την τέλεση της αξιόποινης πράξης», σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα. Για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου η περίοδος αυτή έληξε την άνοιξη του 2009 με το κλείσιμο της Βουλής για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του ίδιου χρόνου.

H παραπάνω εξέλιξη επιβεβαιώνει την ορθότητα της πρότασης νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών σύμφωνα με την οποία πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια και οι ασφυκτικές προθεσμίες που υπάρχουν για την ποινική δίωξη πρώην υπουργών και αυτοί να διώκονται με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για όλους τους πολίτες.

Στο μεταξύ, ανέξοδες υποσχέσεις για τη διαλεύκανση ενός ακόμα (ενδεχόμενου) σκανδάλου έδωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, τοποθετούμενος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ», το οποίο αναφέρεται σε μίζες που σχετίζονται με την υπόθεση αγοράς των 4 υποβρυχίων από την γερμανική πολυεθνική HDW την περίοδο 2002 - 2004.

O Ε. Βενιζέλος σημείωσε ότι «όλα θα διερευνηθούν από τη γερμανική Δικαιοσύνη, από την ελληνική και την ελληνική διοίκηση» προσθέτοντας ότι ήδη διεξάγει έρευνα το ΣΔΟΕ. Υποστήριξε παράλληλα ότι «οι ποινικές ευθύνες είναι ισχυρές και δεν έχουν παραγραφεί εφόσον έχει διακινηθεί μαύρο χρήμα».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org