Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ισχυρή λαϊκή συμμαχία για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των γιατρών και στην πανεργατική απεργία στις 23 Φλεβάρη, με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Την αναγκαιότητα να ενισχυθεί η κοινή δράση των εργαζομένων, των υγειονομικών, των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών, των νέων, των φτωχών αγροτών για να πάψει η Υγεία να είναι προνόμιο των λίγων και για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, αλλά και διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, υπογραμμίζει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«ΙΣΧΥΡΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ. ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΨΕΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ.

Με μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των γιατρών που βρίσκονται σε εξέλιξη κλιμακώνουμε με τη συμμετοχή μας στην 24ωρη Πανεργατική Απεργία στις 23 Φλεβάρη μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Να ενισχυθεί η κοινή δράση όλων των εργαζομένων, των υγειονομικών, αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών, των νέων, των φτωχών αγροτών για να πάψει η Υγεία να είναι προνόμιο των λίγων, όσων έχουν δηλαδή να πληρώσουν.

Το νομοσχέδιο ξεθεμελιώνει ό,τι υπάρχει μέχρι σήμερα στις υπηρεσίες Υγείας του ΙΚΑ και τις παροχές Υγείας του ΟΑΕΕ, του ΟΠΑΔ, του ΟΓΑ.

Στους ασφαλισμένους αυτών των Ταμείων που οι κλάδοι Υγείας και οι υπηρεσίες Υγείας τους εντάσσονται στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα έρθουν δραματικές περικοπές στις παροχές τους. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα καλύπτουν μόνο ένα ελάχιστο μέρος των αναγκαίων παροχών για τις επισκέψεις στους γιατρούς, θεραπείες, διαγνωστικές εξετάσεις, περίθαλψη στα νοσοκομεία και τη χορήγηση φαρμάκων. Η κυβέρνηση αυτό το λέει "βασικό πακέτο παροχών". Τις υπόλοιπες υπηρεσίες που θα χρειάζονται για την υγεία τους θα τις πληρώνουν από την τσέπη τους άμεσα ή από ιδιωτικές ασφαλιστικές. Για παράδειγμα, οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ ήδη καλύπτονται μόνο με 20 ευρώ για την επίσκεψη στους γιατρούς το απόγευμα στα δημόσια νοσοκομεία και πληρώνουν από την τσέπη τους μέχρι και 70 ευρώ. Πληρώνουν επιπλέον και για ένα μέρος των εξετάσεων.

Μέχρι σήμερα έχουν ήδη εξαιρεθεί από την κάλυψη των Ταμείων 1.000 φάρμακα μέσω της λίστας και ετοιμάζεται η παραπέρα διεύρυνσή της.

Εχουν ήδη εξαιρεθεί 200 εξετάσεις και θεραπείες από την ασφαλιστική κάλυψη του ΙΚΑ και του ΟΠΑΔ. Δεκάδες εξετάσεις πληρώνονται στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, εκτός από τα "διόδια" των 5 ευρώ.

Οσοι απολύονται και μένουν ανασφάλιστοι, θα περιθάλπονται σε έξι νοσοκομεία που θα τους δίνουν μόνο αντίγραφα φάρμακα, χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο.

Οι εισφορές των συνταξιούχων για την Υγεία αυξάνονται για όλους τους ασφαλισμένους στο 4%, όπως ισχύει για το ΙΚΑ.

Η κυβέρνηση, επειδή θέλει να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες για την Υγεία, προσανατολίζεται να μειώσει τα κρεβάτια στα νοσοκομεία ή ακόμα να κλείσει και κάποια απ' αυτά όπως και ορισμένα πολυιατρεία του ΙΚΑ.

Επικίνδυνες ανατροπές

Οι ανατροπές αυτές θα έχουν σοβαρές συνέπειες στην πλειοψηφία των γιατρών και των εργαζομένων στο ΙΚΑ. Θα υπάρξουν απολύσεις γιατρών και ένας μεγάλος αριθμός τους θα εξαναγκαστεί να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ με πολύ χαμηλές αποδοχές. Οι κοινοπρακτικές επιχειρήσεις, στις οποίες σχεδιάζει η κυβέρνηση να μετατρέψει τα πολυιατρεία του ΙΚΑ για να έχουν κέρδη, θα έχουν φθηνούς γιατρούς και εργαζόμενους, με μειωμένα δικαιώματα.

Σε αυτές τις εξελίξεις αναδεικνύεται ο επικίνδυνος ρόλος των ηγεσιών της ΟΕΝΓΕ, της ΕΙΝΑΠ, της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, του ΠΙΣ, του ΙΣΑ, όπου πλειοψηφούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ, αλλά και της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών (ΑΡΣΙ). Ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου όχι γιατί διαφωνούν με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας. Θέλουν να διαπραγματευτούν καλύτερους όρους για μία μερίδα γιατρών που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ ή τις κοινοπρακτικές υπηρεσίες Υγείας, αδιαφορώντας αν αυτοί οι όροι είναι επαχθείς για τους ασθενείς. Καλλιεργούν αυταπάτες στους γιατρούς πως μπορούν να βρεθούν λύσεις υπέρ τους με τη λειτουργία των υπηρεσιών Υγείας ως επιχειρήσεων. Στηρίζουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις συμβάσεις έργου.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο κοινό πλαίσιο που ψήφισαν στη συνέλευση του ΠΙΣ στις 6 Φλεβάρη η ΔΗΚΙ και η ΑΡΣΙ αναφέρεται η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη, δεν λένε κουβέντα όμως πώς θα γίνει αυτό. Ταυτόχρονα στηρίζουν να συνεχιστεί η παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία, ψάχνοντας οι συμβεβλημένοι γιατροί για πελάτες, για να εξασφαλίσουν τα εισοδήματά τους, αντί να αναλάβει την ευθύνη το κράτος και να φτιάξει παντού Δημόσια και Δωρεάν Κέντρα Υγείας.

Μιλάνε δήθεν για δωρεάν Υγεία, αλλά εννοούν τις πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων, που κυρίως στηρίζονται στις εισφορές των εργαζομένων. Γι' αυτό και καταψηφίζουν τις προτάσεις των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, για να καταργηθούν οι εισφορές στον κλάδο Υγείας και να χρηματοδοτούνται οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας αποκλειστικά από το κράτος και την εργοδοσία.

Αγώνας για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας

Οι σύγχρονες ανάγκες των γιατρών και όλων των εργαζομένων μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, όπου θα εργάζονται οι γιατροί με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και με ικανοποιητικούς μισθούς και θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με αποκλειστικό κριτήριο τις ανάγκες των ασθενών.

Απαιτείται η ενίσχυση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην Υγεία, για ένα γερό και μαζικό κίνημα, που θα παλεύει με αυτούς τους στόχους. Για να αποδυναμωθούν οι ηγεσίες στην ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, στην ΟΕΝΓΕ, στον ΠΙΣ και στους άλλους συλλόγους των γιατρών και των άλλων εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, οι γυναίκες, που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες για την προστασία της υγείας τους, καθώς και οι υγειονομικοί, για να εξασφαλίσουν πλήρη δικαιώματα, χρειάζεται να παλέψουν για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση. Είναι προϋπόθεση για να έχουμε αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Τώρα ισχυρό μέτωπο και οργανωμένη λαϊκή αντεπίθεση για να δημιουργηθούν:

  • Δημόσια και Δωρεάν Κέντρα Υγείας με πλήρη στελέχωση από μόνιμους και αποκλειστικής απασχόλησης γιατρούς και εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων, με επαρκή και πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και την εργοδοσία.
  • Να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν πλήρως τα πολυιατρεία του ΙΚΑ και να ενταχθούν μαζί με το προσωπικό και την περιουσία τους στα δημόσια Κέντρα Υγείας.
  • Ολοι οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας με μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση, με καλούς μισθούς και πλήρη δικαιώματα.
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι γιατροί που εργάζονται με ευέλικτες σχέσεις εργασίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να είναι μόνιμοι και αποκλειστικής απασχόλησης.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ.

ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΣΤΙΣ 11 π.μ.».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ