Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Τρένο» πάνε τα κέρδη της πλουτοκρατίας

Γρηγοριάδης Κώστας

Μπορεί πλέον το τρένο για τη συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών της χώρας να αποτελεί παρελθόν, η κυβέρνηση ωστόσο και το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων «μάχονται» στις Βρυξέλλες για την ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού «άξονα 22» που ξεκινά από την Αθήνα και καταλήγει στη Δρέσδη, περνώντας από τη Σόφια, τη Βουδαπέστη, τη Βιέννη, την Πράγα και τη Νυρεμβέργη. Οπως επίσης και του «άξονα 29» της σιδηροδρομικής γραμμής Ιόνια Οδός - Αδριατική. Πρόκειται για έργα που στο πρόσφατο Συμβούλιο υπουργών Μεταφορών της ΕΕ η ελληνική αντιπροσωπεία τα έθεσε «επί τάπητος» στους ομολόγους της, ζητώντας τη γρήγορη υλοποίησή τους και που προσπαθεί να παρουσιάσει στο εσωτερικό της χώρας ως έργα που ενισχύουν την... πολυπόθητη «ανάπτυξη».

Μπορεί οι παραπάνω σιδηροδρομικοί άξονες, σε συνδυασμό με την υλοποίηση των εμπορευματικών κέντρων και την εκποίηση των λιμανιών και περιφερειακών αεροδρομίων, να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των κερδών της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας, με την Ελλάδα διαμετακομιστικό κέντρο για τα προϊόντα της, ωστόσο τίποτα δεν έχουν να προσφέρουν στον εργαζόμενο λαό. Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα εμπορευματικά κέντρα, τους σιδηροδρόμους και τα αεροδρόμια δεν έχει σκοπό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αυτές περνούν στο περιθώριο, την ίδια στιγμή που ο πλούτος της χώρας και στον τομέα των μεταφορών εκχωρείται στις πολυεθνικές και τα μονοπώλια.

Σκόπιμη παραπλάνηση...

Στην πρόσφατη ομιλία του στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Πολιτικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο πρόεδρός της Φ. Κουβέλης, αφ' ενός τάχθηκε υπέρ της «οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ σε ομοσπονδιακή κατεύθυνση», αφ' ετέρου διαφώνησε με την «προσπάθεια εξόδου από την κρίση με βίαιο τρόπο, με τους ασφυκτικούς όρους των δημοσιονομικών περιορισμών και της ριζικής ανατροπής του κοινωνικού ευρωπαϊκού προτύπου, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που παρουσίασε η κ. Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής», καθώς «η Συνταγματική κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας αποτελεί επικίνδυνη επιλογή, με το δεδομένο ότι θα αποκλείει τη δυνατότητα άσκησης εναλλακτικής οικονομικής πολιτικής».

Η Δημοκρατική Αριστερά, δύναμη συμπληρωματική του ΠΑΣΟΚ και θιασώτης του ευρωμονόδρομου, κάνει πως αγνοεί, τάχα, ότι η πορεία ενοποίησης της ΕΕ σημαίνει θωράκιση της αντιλαϊκής πολιτικής της και, άρα, νέα δεινά για τους λαούς. Σκόπιμα παραπλανούν και καλλιεργούν αυταπάτες ότι μια πιο ισχυρή, οικονομικά και πολιτικά ενοποιημένη ΕΕ του κεφαλαίου μπορεί να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα.

... και μηνύματα για το μέλλον

Την ίδια σκοπιμότητα υπηρετεί και η δήλωση Κουβέλη ότι «αναγνωρίζουμε την ανάγκη μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, μέτρων εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμίσεων», αλλά «η προοπτική αυτή δεν πρέπει να οδηγήσει στη διάλυση της κοινωνικής συνοχής, δεν μπορεί να παραγνωρίζει τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες». Οι ανάγκες του κεφαλαίου, διαμετρικά αντίθετες με τις ανάγκες του λαού, ικανοποιούνται στη δοσμένη στιγμή με τέτοιες αλλαγές, με τις οποίες η ΔΗΜΑΡ ομολογεί ότι συμφωνεί, στηρίζοντας επί της ουσίας την πολιτική κυβέρνησης - τρόικας.

Το ξέρει καλά αυτό η ΔΗΜΑΡ, γι' αυτό προσπαθεί να δώσει άλλοθι στο ΠΑΣΟΚ, με το οποίο φιλοδοξεί κάποια μέρα να συνεργαστεί μέχρι και σε κυβερνητικό επίπεδο. Ηταν σαφής ως προς αυτό ο Φ. Κουβέλης, λέγοντας: «Στόχος της (σ.σ. ΔΗΜΑΡ) είναι να ετοιμάζει την επόμενη μέρα. Να διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις σε επίπεδο προγραμματικών θέσεων, πολιτικών προτάσεων, φερεγγυότητας προσώπων (...) αυτή η ευρεία συμπαράταξη δυνάμεων στο πολιτικό πεδίο πρέπει να περιλαμβάνει τους χώρους της δημοκρατικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, της σοσιαλδημοκρατίας». Με άλλα λόγια, κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι...

Το πρόβλημα στην ... προειδοποίηση

Στάχτη στα μάτια των ασφαλισμένων με συμβόλαια νοσοκομειακής κάλυψης για την πλήρη ασυδοσία των ασφαλιστικών εταιρειών επιχειρεί να ρίξει η κυβέρνηση, με απόφαση που επιβάλλει στις εταιρείες να απαλείψουν τον όρο περί «μονομερούς» αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων «χωρίς... αντικειμενικά κριτήρια». Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, που εκδόθηκε μετά από αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις κατόπιν προσφυγής καταναλωτικών οργανώσεων, απαγορεύεται στο εξής στις ασφαλιστικές εταιρείες να αυξάνουν «χωρίς προειδοποίηση» το ύψος των ασφαλίστρων σε συμβάσεις ασφάλισης νοσοκομειακής κάλυψης και ότι θα πρέπει να καθορίζονται «κριτήρια εκ των προτέρων». Δηλαδή, όλο το θέμα εντοπίζεται από την κυβέρνηση στον... «αιφνιδιασμό» και όχι σ' αυτές καθαυτές τις ληστρικές ανατιμήσεις που επιβάλλουν κάθε τόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες. Λες και εάν έχει προηγηθεί «προειδοποίηση» η... «κεραμίδα» είναι λιγότερο βαριά ή το ότι αν είναι «υποψιασμένος» ο ασφαλισμένος αυτό κάνει την αύξηση στο ασφάλιστρο από «μονομερή»... διμερή! Αλλά το πρόβλημα δε βρίσκεται εδώ. Η πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που καταστρέφει την Κοινωνική Ασφάλιση ωθεί στην εισβολή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους για να κερδοσκοπήσουν με τις παροχές υπηρεσιών Υγείας που θα έπρεπε να είναι δωρεάν για όλους. Και, βεβαίως, η πολιτική που ενισχύει τις ίδιες τις ασφαλιστικές εταιρείες, όπως και κάθε μονοπωλιακό όμιλο σε βάρος του λαού.

Λαϊκή ανυπακοή

Η κατασυκοφάντηση του πολιτικού καλέσματος του ΚΚΕ σε ανυπακοή αποτελεί, το τελευταίο διάστημα, μόνιμη επωδό του αστικού Τύπου. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και το χτεσινό πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της «Καθημερινής» και, μεταξύ άλλων, γράφει: «Χιλιάδες είναι οι συμπολίτες μας οι οποίοι είναι οργισμένοι, νιώθουν ότι χάνουν κεκτημένα δικαιώματα ή προνόμια και πιέζονται ασφυκτικά από την οικονομική κρίση. Τα κόμματα της Αριστεράς και ορισμένα ακραία στοιχεία θέλουν να εκμεταλλευθούν τον θυμό τους και να προκαλέσουν το απόλυτο χάος στην Ελλάδα, μπλοκάροντας τα σύνορά μας με άλλες χώρες, σπάζοντας τα ακυρωτικά μηχανήματα στο μετρό ή με καταλήψεις δημοσίων κτιρίων. Αν αφήσουμε τους λίγους να εκμεταλλευθούν τον θυμό και τον πόνο των πολλών με αυτό τον τρόπο, η χώρα θα περάσει στη φάση της απόλυτης αναρχίας και εντέλει της χρεοκοπίας. Γι' αυτό χρειάζεται η κυβέρνηση, με τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να βάζει κόκκινες γραμμές και να μην επιτρέπει συνεχώς να παραβιάζεται ο νόμος χωρίς καμία επίπτωση».

Πρόκειται για άλλο ένα κομμάτι στο παζλ που συνθέτει την προπαγάνδα της πλουτοκρατίας εναντίον του εργατικού και λαϊκού κινήματος, ιδιαίτερα εναντίον των πολιτικών θέσεων που συμβάλλουν στη ριζοσπαστικοποίηση των συνειδήσεων και στην ανάπτυξη της λαϊκής πάλης σε κατεύθυνση ρήξης και σύγκρουσης με την εξουσία των μονοπωλίων. Γι' αυτό και οι γραφίδες του αστικού Τύπου αντιδρούν ακαριαία απέναντι στο σύνθημα του ΚΚΕ για ανυπακοή, ακόμα και όταν δεν το ομολογούν ευθέως ή, όταν, συχνά, αξιοποιούν προβοκατόρικες ενέργειες ακριβώς για να συκοφαντήσουν την ανυπακοή, τη δύναμη και το δικαίωμα του λαού να αντιπαλεύει την άδικη αντιλαϊκή πολιτική.

Γι' αυτό και η «Καθημερινή» μιλά για εκμετάλλευση του θυμού των πολλών από τους λίγους. Φοβάται, όπως και οι αστοί και το πολιτικό τους σύστημα, τη μετατροπή της λαϊκής δυσαρέσκειας σε συνειδητή λαϊκή αμφισβήτηση του αστικού πολιτικού συστήματος που με τον οργανωμένο στο δικό του αντιμονοπωλιακό μέτωπο λαό θα εγκαταλείπει τα αστικά κόμματα, θα συμπορεύεται με το ΚΚΕ και θα βάζει ρότα ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου. Ετσι δεν απευθύνει απλά κάλεσμα στην κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας να εντείνουν την καταστολή του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Επιχειρεί να βάλει εμπόδια στην περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων. Τα επιτελεία της άρχουσας τάξης, επειδή η αντιλαϊκή επίθεση δεν έχει τέρμα και η λαϊκή αγανάκτηση θα φουντώνει και θα πληθαίνουν οι αγωνιστικές διεργασίες στο λαό, χτυπούν το σύνθημα του ΚΚΕ για ανυπακοή, επιδιώκοντας να βάλουν φρένο στη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών συνειδήσεων και την ανάπτυξη της ταξικής πάλης.

Απέναντι σε αυτήν την πολεμική, το ΚΚΕ εντείνει τη δράση του στους τόπους δουλειάς και κατοικίας, ώστε να φτάσει ακόμα πιο πλατιά το πολιτικό σάλπισμα σε ανυπακοή και λαϊκή αντεπίθεση. Οι θετικές διεργασίες στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, η αφύπνιση των λαϊκών συνειδήσεων από την κυρίαρχη πολιτική, η κατανόηση από μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους αποτελούν στοιχεία που συμβάλλουν στο άντρωμα του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Ετσι ώστε να δυναμώνει η οργανωμένη εργατική και λαϊκή πάλη, με ταξικό προσανατολισμό και διεκδικήσεις και να ανοίγει δρόμους για τη διεκδίκηση όλων των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων σε μια λαϊκή εξουσία και οικονομία.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Νομίζουν πως μας δουλεύουν...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΑΥΤΟΣ ο Ζ. Κ. Γιούνκερ. «Το ευρώ θα επιβιώσει και η Ελλάδα θα επιβιώσει χάρη στο ευρώ»! Πιθανόν ...για την επιβίωση των Ελλήνων εργαζομένων είναι, όμως, που τίθεται σήμερα το ερώτημα.

Αν και μάλλον αυτό ελάχιστα απασχόλησε την συνάντηση του επικεφαλής του Eurogroup με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Εχουν άλλα που τους απασχολούν.

Γιατί αν θεωρούν «επιβίωση» το να εξαφανιστεί κάθε κατάκτηση, το να συρρικνωθούν οι μισθοί, να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως η Υγεία και η Παιδεία, να διαλυθεί η Κοινωνική Ασφάλιση, τότε ...αλλάζει το νόημα της λέξης.

Το μόνο που πρόκειται να «επιβιώσει» από τις εξελίξεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί είναι τα κέρδη των επιχειρήσεων, που όχι μόνο δε μειώνονται, αλλά αυξάνονται, ενώ εφεξής θα φορολογούνται και λιγότερο.

ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΕΙΧΑΜΕ παρεξηγήσει τον καημένο τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ο άνθρωπος δεν ήθελε να αφαιρέσει τίποτε από τις παροχές του ΕΣΥ. Να προσθέσει ήθελε - όπως τόνισε στην Βουλή - την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Βέβαια, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι έχει κάνει κάτι παράξενο. Με κάποιο μυστήριο τρόπο κατάφερε να προσθέσει παροχές στη δημόσια Υγεία και, παράλληλα, να περικόψει τα κονδύλια που δίνει ο κρατικός προϋπολογισμός!

Εδώ δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν, ή ο εν λόγω υπουργός είναι μάγος της πολιτικής διαχείρισης και της οικονομίας, ή μας δουλεύει κανονικότατα.

Κι επειδή δεν πιστεύουμε στη μαγεία, μάλλον θα καταλήξουμε στη δεύτερη εκδοχή, εκεί όπου καταλήγει κάθε λογικός άνθρωπος και, ταυτόχρονα, αγανακτεί όταν τον κοροϊδεύουν με μεγαλοστομίες περί αναβάθμισης του ΕΣΥ.

Οσο για τις ανοησίες περί του ότι «φέρνουν τον γιατρό κοντά στον πολίτη», ας τις αφήσουν καλύτερα. Αν έλεγαν ότι φέρνουν τον πολίτη ...πιο κοντά στο ιδιωτικό θεραπευτήριο και μετά τον σπρώχνουν και μέσα για να πληρώσει, θα ήταν πολύ πιο ειλικρινείς.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Μονόδρομος η οργανωμένη αντεπίθεση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τη γνωστή αλήθεια ότι «το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας που προτείνεται από τη Γερμανία και τη Γαλλία είναι στο πλαίσιο των οικονομικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης» επανέλαβε χτες ο αρμόδιος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ο. Ρεν, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «στην ουσία του» το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας είναι σύμφωνο με την ετήσια έκθεση για την Ανάπτυξη που υπέβαλε πριν λίγο καιρό η Κομισιόν. Πράγματι, το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, που δήθεν ξάφνιασε ορισμένους που έσπευσαν να μιλήσουν για «γερμανοποίηση της Ευρώπης» και άλλα παρεμφερή, δεν περιέχει τίποτα περισσότερο από την εν λόγω έκθεση της Κομισιόν, που εύστοχα είχε χαρακτηριστεί ως ευρωμνημόνιο διαρκείας και στο οποίο έχουν ήδη συμφωνήσει όλα τα κράτη τόσο με τη στρατηγική της Λισαβόνας, όσο και με τη στρατηγική «ΕΕ-2010». Μεταξύ των «διαρθρωτικών αλλαγών» που περιλαμβάνει είναι η δραστική μείωση των κρατικών δαπανών, η αύξηση των έμμεσων φόρων, η συγκράτηση των μισθών και κατάργηση της ΑΤΑ στις συλλογικές συμβάσεις, η γενίκευση των ευέλικτων σχέσεων εργασίας, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των επιδομάτων ανεργίας, απελευθέρωση υπηρεσιών κ.ά. Με άλλα λόγια, το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας είναι ταυτόσημο με την ετήσια έκθεση της Κομισιόν «για την ανάπτυξη». Αυτό που κάνουν είναι ότι χρησιμοποιούν την «κρίση χρέους» στην ευρωζώνη για να προωθήσουν όσο γίνεται ταχύτερα το τσουνάμι των αντιλαϊκών μέτρων, που εδώ και χρόνια επιδιώκουν οι κυβερνήσεις και τα όργανα της ΕΕ για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωμονοπωλίων, καθιστώντας πιο φτηνή την εργατική δύναμη. Είναι μονόδρομος, λοιπόν, η οργανωμένη ανυπακοή και αντεπίθεση, με στόχο τη λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ.

Απροκάλυπτος εμπαιγμός

Εμπαίζει απροκάλυπτα το λαό η ηγεσία της ΝΔ όταν ισχυρίζεται ότι η ανταγωνιστικότητα δεν αφορά και δε θίγει τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Ψεύδεται βέβαια συνειδητά, προκειμένου να παραπλανήσει τους εργαζόμενους, καλλιεργώντας την εντύπωση ότι η ανταγωνιστικότητα είναι κάτι «καλό» που θα επιτευχθεί τάχα με ανώδυνα και «χαμηλού κόστους» μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Εστιάζει σκόπιμα σε μια δέσμη μέτρων που τάχα θα φέρουν την πολυπόθητη ανταγωνιστικότητα, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη, χορήγηση νέων «αναπτυξιακών κινήτρων» και ζεστού χρήματος, αλλά και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, αποκρύπτοντας ότι η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων περνά κυρίως μέσα από τη δραστική υποτίμηση της εργατικής δύναμης. Την ίδια στιγμή βέβαια στην πράξη στηρίζει όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ευέλικτης εργασίας, των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων, της εκ περιτροπής εργασίας κ.ο.κ. Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις που συρρικνώνουν τους μισθούς και τα μεροκάματα και ισοπεδώνουν τα εργασιακά δικαιώματα δεν αποτέλεσαν ποτέ αντικείμενο έστω και φραστικής κριτικής της ηγεσίας της ΝΔ στο πλαίσιο της απατηλής ρητορικής κατά του μνημονίου. Ούτε βέβαια είναι τυχαίο ότι οι λαλίστατοι κατά τ' άλλα τομεάρχες δεν βγάζουν κουβέντα τώρα που κυβέρνηση και τρόικα επιταχύνουν την υλοποίησή τους. Ομως δεν μπορούν να παραπλανούν τους εργαζόμενους ούτε να αποκρύπτουν το αποκρουστικό πρόσωπο της αντιλαϊκής πολιτικής που στηρίζει.

Ο λαός πληρώνει τις τράπεζες

Ενιαίος είναι ο τρόπος με τον οποίο η πλουτοκρατία σε κάθε καπιταλιστικό κράτος και το αστικό κράτος στο πλευρό της δίνουν τη μάχη τους, ώστε η αναγκαία καταστροφή κεφαλαίων, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής κρίσης, να επηρεάσει το λιγότερο δυνατό τη λυσσαλέα επιδίωξη των μονοπωλίων για επάνοδο σε τροχιά κερδοφορίας. Οπως και στην Ελλάδα, έτσι και σε άλλα κράτη, ο λαός καλείται να πληρώσει το «μάρμαρο» της καπιταλιστικής κρίσης.

Ετσι, στη Δανία, το κράτος ανέλαβε υπό την κηδεμονία του την τράπεζα «Amagerbanken», την όγδοη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η οποία είναι η δέκατη τράπεζα της χώρας που «καταρρέει». Ο κρατικός κορβανάς, δηλαδή οι τσέπες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, καλούνται να καταβάλουν 2,8 δισ. ευρώ, για να μπει η εν λόγω τράπεζα υπό την αιγίδα της «Finansiel Stabilitet A/S», δηλαδή μιας κρατικής εταιρείας που ο μόνος λόγος ύπαρξής της είναι να διαχειρίζεται τράπεζες που έχουν καταρρεύσει.

Πρόκειται για ένα ακόμα δείγμα της σύμφυσης του κράτους και του κεφαλαίου, του πώς κάθε φορά το αστικό κράτος παρεμβαίνει για να στηρίξει την πλουτοκρατία, σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Δεν πρόκειται για κάποια ιδιομορφία, αλλά για ίδιον του καπιταλισμού, και, μάλιστα, στην ανώτατη, κρατικομονοπωλιακή βαθμίδα του.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ενιαία πάλη για λαϊκή Υγεία

Η εισαγωγή χτες στην Ολομέλεια της Βουλής του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας σηματοδοτεί τις πιο δραματικές ανατροπές σε αυτό που είχε απομείνει στο λαό για δημόσια και δωρεάν Υγεία. Από αύριο, που πιθανώς θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο, όλα τα λαϊκά στρώματα θα αναγκαστούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να πληρώσουν πιο ακριβά τις επισκέψεις στους γιατρούς, τα φάρμακα και τις ιατρικές εξετάσεις. Και τούτο, γιατί το κεντρικό όργανο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ο διαβόητος Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), θα παρέχει ένα ελάχιστο - εξευτελιστικό - πακέτο παροχών, που θα υπακούει στα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, αφήνοντας εκτός όσα μέχρι σήμερα ήταν παροχές με τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό θα σημάνει δραματικές περικοπές, αφού η υγεία μετριέται με βάση τα κριτήρια κόστους - οφέλους και όχι με βάση τις λαϊκές ανάγκες.

Το πολυνομοσχέδιο είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Υγείας. Είχε προηγηθεί ο νόμος για τη λειτουργία του λεγόμενου ολοήμερου νοσοκομείου. Θεσμοθετήθηκε η Καλλικρατική δομή της χώρας, στην οποία θα αντιστοιχηθούν οι υπηρεσίες Υγείας, που για να λειτουργήσουν θα χρειαστούν τοπικοί φόροι. Προστέθηκαν τα χαράτσια με τα πέντε ευρώ στα τακτικά ιατρεία, που ετοιμάζονται και για τα επείγοντα περιστατικά. Με το πολυνομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιχείρησε μιαν ακόμα φυγή «προς τα μπρος» στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας. Τα πολυιατρεία του ΙΚΑ θα γίνουν διαγνωστικά κέντρα, που θα λειτουργήσουν με κοινοπραξίες γιατρών του ΙΚΑ ή άλλων συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ με κριτήριο το κέρδος.

Είναι ένα νομοσχέδιο, που οδηγεί σε παλιότερες, βάρβαρες εποχές. Τότε που οι οικογένειες ξεπουλούσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν για να γιατρέψουν τον άνθρωπό τους. Είναι μια πολιτική που επέλεξαν - παρά τις αντιπολευτικές κορόνες - τα κόμματα του δικομματισμού και του ευρωμονόδρομου. Είναι εκείνοι που ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τώρα άλλοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και άλλοι χύνουν «αριστερά» ψευτοδάκρυα. Το νομοσχέδιο, όπως φαίνεται, θα γίνει νόμος του κράτους. Ομως, μπορεί να μείνει στα χαρτιά, όπως έγινε και με άλλες αντιδραστικές ρυθμίσεις. Αρκεί να υπάρξει ενιαίος αγώνας των υγειονομικών με το ταξικό εργατικό κίνημα και κάθε νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, μονάδα του ΙΚΑ, γειτονιά, χωριά και σχολές, όλοι οι τόποι δουλειάς να γίνουν μετερίζι του αγώνα για να μην καταργηθεί κανένα δημόσιο νοσοκομείο και καμία υγειονομική μονάδα του ΙΚΑ. Για να εργάζονται οι γιατροί με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση ως κρατικοί υπάλληλοι, με ικανοποιητικούς μισθούς και ανθρώπινο ωράριο και που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με αποκλειστικό κριτήριο τις ανάγκες των ασθενών. Οι δε παροχές υπηρεσιών Υγείας, η επίσκεψη στο γιατρό, οι ιατρικές εξετάσεις, το φάρμακο, θα είναι δημόσιες δωρεάν για όλους, με κατάργηση καθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Μόνο σ' αυτό το πλαίσιο θα έχει και τη δυνατότητα επιλογής γιατρού ο ασθενής (σκάρτο το επιχείρημα της κυβέρνησης), χωρίς να υπάρχει το κέρδος και η εκμετάλλευση. Πάλη σ' αυτήν τη ρότα χρειάζεται, αντεπίθεση από μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org