Ενδιαφέρον παρουσιάζει η γνώμη ενός ειδικού. Πρόκειται για τον Αστέριο Δεληγιάννη, Καρδιολόγο της αθλητιατρικής, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
«Τα αναβολικά και τα στεροειδή αναμφίβολα επιβαρύνουν την καρδιά. Ο ξαφνικός θάνατος του αθλητή οφείλεται κατά ενενήντα τοις εκατό σε έμφραγμα του μυοκαρδίου. Το ανησυχητικό είναι ότι τα προβλήματα παρουσιάζονται σε νεαρά άτομα που δεν περνούν τα σαράντα χρόνια».
-- Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές;
-- Υπάρχουν πολλές αιτίες. Κατ' αρχήν η ανατομική ανωμαλία της καρδιάς, να λείπει δηλαδή μια αρτηρία... Μετά είναι η μυοκαρδιοπάθεια. Στους αθλούμενους η καρδιά μεγαλώνει και μπορεί να υπάρχει πάθηση. Αν το τοίχωμα της καρδιάς ξεπεράσει τα δεκαπέντε χιλιοστά μιλάμε για πρόβλημα.
-- Τι πρέπει να γίνει ώστε να αποφύγουμε παρόμοιες τραγικές περιπτώσεις;
-- Κατ' αρχήν πρέπει να γίνει σωστός έλεγχος υγείας των αθλητών πριν από την προετοιμασία των ομάδων. Χρειάζεται μια σωστή εξέταση και πάνω απ' όλα να γίνεται φύλλο φτερό το ιστορικό, η κληρονομικότητα των παικτών. Το καρδιογράφημα χρειάζεται, όμως θα σας πω ότι πλέον οι γιατροί έπαψαν να εξετάζουν με τα ακουστικά. Η υπερηχογραφία και το τεστ κόπωσης δείχνει αρκετά, ενώ θα πρέπει να εξετάζεται σε όλες τις οικογένειες που έχουν βεβαρημένο ιατρικό παρελθόν. Ομως όλα αυτά θέλουν χρήματα και δεν νομίζω ότι όλες οι ομάδες έχουν την διάθεση να διορθώσουν την κατάσταση.
-- Ευθύνες έχει και η Πολιτεία;
-- Στα περισσότερα γήπεδα νομίζουν ότι ένα ασθενοφόρο μπορεί να σώσει την κατάσταση. Οταν δεν υπάρχει απινιδωτής σε αγώνες με 10.000 κόσμο και αθλούμενους αλλά και συσκευές πρώτων βοηθειών, τι να πούμε. Οι ομάδες πρέπει να φροντίσουν όχι μόνο για έσοδα αλλά και την ασφάλεια θεατών και αθλητών.