Κυριακή 23 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ
Δυναμώνουμε τη δράση στους τόπους δουλειάς, στις εργατογειτονιές

Φουσκώνει το απεργιακό ποτάμι σε όλη την Ελλάδα, καθώς κάθε μέρα και νέα συνδικάτα και σωματεία προστίθενται στον κατάλογο των δυνάμεων που προκηρύσσουν απεργία για τις 10 Φλεβάρη. Την ίδια στιγμή, στην πορεία προς την ημέρα της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας δυναμώνει η παρέμβαση των ταξικών συνδικάτων για τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Μέσα από μια πολύμορφη δραστηριότητα, σωματεία, επιτροπές αγώνα, λαϊκές επιτροπές στήνουν μπλόκο στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, αντιμάχονται την εργοδοτική επιθετικότητα, οργανώνουν την πάλη των εργαζομένων και την επιτυχία της απεργίας.

Για τις ταξικές δυνάμεις, για το ΠΑΜΕ, ό,τι πονάει, ό,τι καταδυναστεύει την εργατική τάξη μπαίνει στο κέντρο της προσοχής τους. Γιατί η φωνή διαμαρτυρίας, που ακούστηκε σε εργοστάσιο όπου περιόδευε στέλεχος του ΠΑΜΕ, από εργάτη ο οποίος πήγε τα δύο παιδιά του σε δημόσιο νοσοκομείο και υποχρεώθηκε να καταβάλει 140 ευρώ για εξετάσεις και φάρμακα, περιγράφει με ακρίβεια τις μεγάλες επώδυνες ανατροπές που επιβάλλονται στο χώρο της Υγείας. Το ίδιο και το γεγονός ότι μόλις προχτές συνταξιούχος υποχρεώθηκε να καταβάλει στον «Ευαγγελισμό» όχι ένα αλλά τέσσερα 5ευρα, δηλαδή συνολικά 20 ευρώ, για επίσκεψή της στα εξωτερικά ιατρεία.

Γι' αυτό μπροστά στην αντιλαϊκή λαίλαπα, κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να είναι μόνος του. Κανένα πρόβλημα δεν πρέπει να φύγει από το πεδίο παρέμβασης και δράσης των ταξικών συνδικάτων.

Παρεμβάσεις παντού

Από αυτή την άποψη η κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων την περασμένη Πέμπτη στο υπουργείο Υγείας, για το πολυνομοσχέδιο της Υγείας που προώθησε η κυβέρνηση για ψήφιση, δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί. Το ίδιο και η προχτεσινή παρέμβαση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να πετάξει εκτός ΒΑΕ εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες.

Ανάλογες παρεμβάσεις αναπτύσσονται σε όλες τις περιοχές της χώρας. Ετσι η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει την απόφασή της να προχωρήσει σε «νέες πρωτοβουλίες οργάνωσης της πάλης ώστε να φέρουμε στο προσκήνιο τις σύγχρονες ανάγκες μας». Δείγμα αυτών των πρωτοβουλιών είναι η κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Πάτρα ενάντια στις νέες αυξήσεις και στις διακοπές ρεύματος σε βάρος ανέργων, χαμηλόμισθων, μικρών ΕΒΕ και αγροτών, ο συμβολικός αποκλεισμός στα ταμεία του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας» ενάντια στο χαράτσι των 5 ευρώ, παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμαρχο Πατρέων για τους απλήρωτους εργαζόμενους του νέου διευρυμένου δήμου.

Παντού η κυβέρνηση και η εργοδοσία πρέπει να ακούνε τη φωνή διεκδίκησης της εργατιάς. Η δυσαρέσκεια να γίνεται κάθε μέρα οργανωμένη πάλη, να ωριμάζουν συνειδήσεις, ακόμα περισσότεροι εργάτες να μπαίνουν συντεταγμένα στους αγώνες.

Πυκνώνουν οι απεργιακές αποφάσεις

Στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για απεργιακή απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ - ΔΝΤ ήδη ανταποκρίθηκαν οι παρακάτω οργανώσεις:

Τα Εργατικά Κέντρα: Λάρισας, Νάουσας, Λαυρίου, Φωκίδας, Αρτας, Θεσπρωτίας, Ζακύνθου, Λέσβου, Αγρινίου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λευκάδας, Βόρειας Δωδεκανήσου.

Οι Ομοσπονδίες: Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, Ομοσπονδία Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδος, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών & Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων & Ποτών, Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Ομοσπονδία μισθωτών Τύπου & Χάρτου Ελλάδος, Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία, Ιματισμό, Δέρμα, Ομοσπονδία Μηχανικών και Θερμαστών Ελλάδος.

Τα Σωματεία Αθήνας: Ενωση Λογιστών, Συνδικάτο Εργαζομένων στα Τρόφιμα - Ποτά, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων, Συνδικάτο Οικοδόμων, Συνδικάτο Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία, Ιματισμό, Δέρμα, Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών, Συνδικάτο Εργαζομένων στο Ξύλο, Συνδικάτο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Βύρωνα.

Τα Σωματεία Πειραιά: Πανελλαδική Ενωση Ελαιοργοσαπουνοποιών, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, Ενωση Λογιστών, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών - Βαφέων, Καθαρίστριες Δημοσίων Σχολείων.

Τα Σωματεία Θεσσαλονίκης: Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνδικάτο Εργαζομένων στον Επισιτισμό, Τουρισμό, Ξενοδοχεία, Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες & Πληροφορική, Σωματείο Καθαριστριών σε εργολάβους, Σωματείο Γραφικών Τεχνών Κεντρικής Μακεδονίας (Τυπογράφοι), Ενωση Λογιστών, Σωματείο Εργοστασίου «Πλαίσιο», Συνδικάτο Οικοδόμων, Παράρτημα Σωματείου Εργαζομένων στα «Carrefour - Μαρινόπουλος».

Τα Σωματεία στη Λάρισα: Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων & Συναφών Χώρων, Συνδικάτο Εργαζομένων στον Επισιτισμό, Τουρισμό, Ξενοδοχεία, Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων, Συνδικάτο Επαγγελματιών Οδηγών.

Στη Λέσβο: Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνδικάτο Οικοδόμων. Στη Ζάκυνθο: Συνδικάτο Εργαζομένων στον Επισιτισμό, Τουρισμό, Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Κλαδικό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Συνδικάτο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα. Σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη: Συνδικάτο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θράκης, Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης. Στην Κρήτη: Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων. Στην Εύβοια: Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνδικάτο Οικοδόμων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπογράφουν το κάλεσμα(2016-07-29 00:00:00.0)
Οι αποφάσεις μέχρι τώρα(2015-05-24 00:00:00.0)
Νέες αποφάσεις για το πανελλαδικό συλλαλητήριο(2014-09-25 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη από συνδικάτα(2013-05-14 00:00:00.0)
Κύμα αντιδράσεων(2013-04-20 00:00:00.0)
Οι 35 που συνελήφθησαν(2013-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ