Κυριακή 23 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ
Πλούσια δράση για την υπεράσπιση της λαϊκής οικογένειας

Οσο αναπτύσσονται οι Λαϊκές Επιτροπές, τόσο περισσότερο εντείνεται η δράση τους ενάντια στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική που χτυπάει το λαό

Η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου πραγματοποίησε δυναμική κινητοποίηση στα γραφεία του τοπικού ΟΑΕΔ, απαιτώντας την προστασία των ανέργων
Η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου πραγματοποίησε δυναμική κινητοποίηση στα γραφεία του τοπικού ΟΑΕΔ, απαιτώντας την προστασία των ανέργων
Με παρεμβάσεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, οι Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα, που έχουν συσταθεί σε μια σειρά από περιοχές, δυναμώνουν την αγωνιστική τους δράση. Στην προτεραιότητά των Λαϊκών Επιτροπών βρίσκεται ο αγώνας για την προστασία της λαϊκής οικογένειας από τη φτώχεια και την εξαθλίωση, στην οποία οδηγεί η κυρίαρχη πολιτική του μαύρου μπλοκ κυβέρνησης - εργοδοσίας - ΔΝΤ και των συμμάχων τους, όλο και περισσότερους εργαζόμενους, επαγγελματοβιοτέχνες, φτωχούς αγρότες, νέους και γυναίκες, στις πόλεις. Αναδεικνύουν καθημερινά μέσα από την πολύπλευρη δράση τους, όχι μόνο τους πραγματικούς υπεύθυνους της κρίσης και της ανελέητης αντιλαϊκής και αντεργατικής επίθεσης, αλλά ταυτόχρονα προωθούν αιτήματα με άμεσο προσανατολισμό, αλλά και προοπτική, για την υπεράσπιση και βελτίωση του επιπέδου ζωής της λαϊκής οικογένειας. Στις Λαϊκές Επιτροπές, συμμετέχει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, η αγωνιστική συσπείρωση στους αυτοαπασχολούμενους, η ΠΑΣΕΒΕ, η συσπείρωση των φτωχών αγροτών, η ΠΑΣΥ, το μέτωπο στη νεολαία και τους φοιτητές, το ΜΑΣ και οι γυναίκες της ΟΓΕ, συσπειρώνοντας ταυτόχρονα και ανθρώπους του μόχθου.

Μόνο τον τελευταίο μήνα, οι Λαϊκές Επιτροπές έχουν αναπτύξει μια πλούσια και ουσιαστική δραστηριότητα. Από τις παρεμβάσεις για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό και το άνοιγμα των ταμείων στα νοσοκομεία, καταργώντας στην πράξη το χαράτσι των 5 ευρώ, μέχρι τις παρεμβάσεις στον ΟΑΕΔ και ενάντια στην αύξηση των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι Λαϊκές Επιτροπές, προχωρούν με εμπιστοσύνη στα λαϊκά στρώματα. Ταυτόχρονα, όμως, καλούν το λαό να πάρει θέση στις μεγάλες μάχες που δίνει το ταξικό κίνημα. Ετσι, μπροστά στην απεργία, στις 10 Φλεβάρη - που το ΠΑΜΕ καλεί και έχουν ήδη πάρει απόφαση συμμετοχής Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα - οι Λαϊκές Επιτροπές και πρέπει και μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη σύνδεση του αγώνα των γειτονιών με το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Την ώρα, λοιπόν, που ο πόλεμος κεφαλαίου - κυβέρνησης - ΔΝΤ, κατά του λαού, παίρνει όλο και πιο εφιαλτικές διαστάσεις, ένας κεντρικός στόχος των Λαϊκών Επιτροπών, είναι να δυναμώσει η πάλη στις γειτονιές, να οργανώσουν τα λαϊκά στρώματα στα σωματεία τους, στις ενώσεις των αυτοαπασχολουμένων, στους συλλόγους των φοιτητών μέσα από το ΜΑΣ και να οργανώσουν αγώνες σε κάθε γειτονιά και συντονισμένα σε όλη την πόλη, σε όλη την Αθήνα, σε όλη την Ελλάδα.

Αγώνας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό

Ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό είναι μια βασική πτυχή της δράσης που αναπτύσσουν οι Λαϊκές Επιτροπές. Η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Περιστερίου πραγματοποίησε δυναμική παρέμβαση στα ιατρεία του ΙΚΑ στη Νέα Ζωή Περιστερίου, τα οποία ουσιαστικά υπολειτουργούν λόγω της έλλειψης ιατρικού και διοικητικού προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ιατρικά ραντεβού καθυστερούν μέχρι και 40 μέρες, ενώ συμβάσεις γιατρών που λήγουν δεν ανανεώνονται, με αποτέλεσμα να έχουν φύγει συνολικά 18 γιατροί. Οι συγκεντρωμένοι ύψωσαν πανό που έγραφε «Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλο το Λαό» και κάλεσαν τους εργαζομένους να αντισταθούν.

Η Λαϊκή Επιτροπή Λάρισας, από την πλευρά της, μπλόκαρε τους «εισπράκτορες» της Υγείας και προχώρησαν σε κατάληψη των ταμείων των εξωτερικών ιατρείων στο Νομαρχιακό και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, καταργώντας στην πράξη το χαράτσι των 5 ευρώ. Οι εκπρόσωποί της απαίτησαν την κατάργηση του χαρατσιού και κάθε πληρωμής στα νοσοκομεία, απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα για την απεργία στις 10 Φλεβάρη. Σε ανακοίνωση της Επιτροπής, επισημαίνονταν: «Δεν είναι μονόδρομος η σημερινή πολιτική. Μπορούμε να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν, όλα όσα μας στερούν. Μπορούμε να έχουμε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σταθερή δουλειά, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, καλές αμοιβές, πλήρη στελέχωση των υγειονομικών μονάδων με μόνιμο προσωπικό». Αντίστοιχη δράση πραγματοποίησε και η Λαϊκή Επιτροπή Φθιώτιδας, που πραγματοποίησε τρίωρο αποκλεισμό των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου Λαμίας.

Από την πλευρά της, η Λαϊκή Επιτροπή Φυλής, προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στο Ζεφύρι, απαιτώντας να μην καταργηθεί, όπως σχεδιάζεται. Ταυτόχρονα, τα μέλη της επιτροπής κάλεσαν τους γιατρούς, τους ασφαλισμένους και το διοικητικό προσωπικό να συσπειρωθούν με τη Λαϊκή Επιτροπή και να παλέψουν ενάντια στα σχέδια καταργήσεων και συγχωνεύσεων του ΙΚΑ.

Δράση για την προστασία εργαζομένων και ανέργων

Η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου, με δυναμική της παρέμβαση στο τοπικό παράρτημα του ΟΑΕΔ, απαίτησε «Τώρα επιδότηση όλων των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Η Λαϊκή Επιτροπή κατήγγειλε τη μετατροπή του ΟΑΕΔ από την κυβέρνηση σε Οργανισμό εξυπηρέτησης των συμφερόντων των επιχειρηματιών σε βάρος των ανέργων. Επιπλέον, κάλεσε τους ανέργους που έρχονταν στον ΟΑΕΔ, να μην αποδεχθούν αυτήν την κατάσταση, να απαντήσουν με οργάνωση του αγώνα τους στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας, μέσα από τα ταξικά τους συνδικάτα.

Την ώρα που οι συνέπειες της κρίσης αγγίζουν όλο και περισσότερους εργαζόμενους, οι Λαϊκές Επιτροπές ήδη αναπτύσσουν πλούσια δραστηριότητα. Η Λαϊκή Επιτροπή Φυλής πραγματοποίησε δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της ΔΕΗ στο Μενίδι, απαιτώντας την επανασύνδεση του ρεύματος σε εργαζόμενο του δήμου Ζεφυρίου, πατέρα δύο παιδιών, που ήταν απλήρωτος επί ενάμιση μήνα και η ΔΕΗ - ως Ανώνυμη Εταιρεία - το έκοψε! Επιπλέον, η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου προχώρησε σε παρέμβαση για τους απλήρωτους συμβασιούχους του νέου δήμου Φυλής που κινδυνεύουν να πεταχτούν στην ανεργία στο νέο δήμαρχο της πόλης, απαιτώντας να αναλάβει τις ευθύνες του και να φροντίσει, ώστε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα - που φτάνουν μέχρι και τους 20 μήνες - και να μη γίνει καμιά απόλυση. Στο ίδιο πλαίσιο, λίγες μέρες αργότερα, η Λαϊκή Επιτροπή Φυλής, κάλεσε σε σύσκεψη όλους τους εργαζόμενους γονείς που έχουν παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, απ' τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότεροι απ' τους συμβασιούχους του νέου δήμου, είναι εργαζόμενοι στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Αντίστοιχα, η Λαϊκή Επιτροπή Φθιώτιδας απαιτεί να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στα Λουτρά Πλατυστόμου από τον επιχειρηματία Στραγάλη που εκμεταλλεύεται τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις της περιοχής εδώ και 12 μήνες και έχει απλήρωτους 24 εργαζόμενους.

Ανάπτυξη της πάλης για τα λαϊκά προβλήματα

Πλούσια είναι η δραστηριότητα που έχουν αναπτύξει οι Λαϊκές Επιτροπές και για τα ολοένα αυξανόμενα λαϊκά προβλήματα. Η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου, πραγματοποίησε μαζική παρέμβαση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, προχωρώντας σε συγκέντρωση στον Αγιο Αντώνιο, στο σταθμό του μετρό και στις αφετηρίες των μπλε λεωφορείων. Μοιράζοντας ανακοινώσεις οι συγκεντρωμένοι, κάλεσαν τους εργαζόμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα της πόλης, να απαντήσουν στην ανελέητη κυβερνητική επίθεση.

Στη Λάρισα, η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα, προχώρησε σε κατάληψη εκδοτηρίων των αστικών ΚΤΕΛ, απαιτώντας τη δωρεάν μετακίνηση των επιβατών, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποίησε παρεμβάσεις μέσα στα λεωφορεία την ώρα που εκτελούσαν δρομολόγια. Στα εκδοτήρια παρέμειναν για πάνω από δύο ώρες, συζητώντας με τους επιβάτες για την αναγκαιότητα να γίνουν οι μεταφορές λαϊκή περιουσία. Στη Χαλκίδα, την ώρα που μια σειρά από μαθητές διώκονται και σέρνονται σε δίκες για κινητοποιήσεις για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, η Λαϊκή Επιτροπή, όχι μόνο βρίσκεται στο πλευρό των μαθητών, αλλά ταυτόχρονα καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί έξω απ' τα δικαστήρια Χαλκίδας την ημέρα δίκης των μαθητών (27 Γενάρη). Η Λαϊκή Επιτροπή Φυλής προχώρησε σε δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στον Προϊστάμενο του 2ου Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής στα Ανω Λιόσια και στους καθηγητές του 3ου Λυκείου της πόλης, καταγγέλλοντας την αστυνομική εισβολή στο εσωτερικό του σχολείου που είχε συμβεί μια βδομάδα νωρίτερα, όπου και απείλησαν μαθητές που έκαναν κατάληψη.

Στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, η Λαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε δυναμική κινητοποίηση και διαδήλωση, καταδικάζοντας το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που χτυπά το λαό της περιοχής: Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για μήνες, τα σκουπίδια συγκεντρώνονται, παιδικοί σταθμοί κλείνουν ή συρρικνώνονται. Αντίστοιχη δράση αναπτύσσουν και οι Λαϊκές Επιτροπές Φωκίδας - Λιβαδειάς, όπου, αμέσως μετά τη συγκρότησή τους, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συγκεκριμένη δράση για τις λαϊκές ανάγκες.


Κ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ