Εντείνεται η συζήτηση ανάμεσα στις μερίδες του κεφαλαίου, καθώς προβλέπεται αναιμική ανάπτυξη για το 2011
Την ίδια ώρα που οι παγκόσμιοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί διαπιστώνουν βάθεμα της κρίσης, στην ΕΕ εντείνεται η συζήτηση για τον τρόπο της ελεγχόμενης πτώχευσης κρατών, ώστε να αποφευχθούν γενικότεροι κραδασμοί από την αναγκαία καταστροφή κεφαλαίου. Σε έκθεσή της, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει για το 2011 ανάπτυξη 2,4% (από 2,8% το 2010) για τις αναπτυγμένες χώρες και 6% (έναντι 7% το 2010) για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Για την Ευρωζώνη, η ανάπτυξη εκτιμάται στο 1,4%, έναντι 1,7% το 2010.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, φουντώνει η συζήτηση ανάμεσα στις ανταγωνιστικές μερίδες του κεφαλαίου για τον τρόπο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας στην Ευρωζώνη. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε χτες ότι «είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε ακόμα μια φορά τις προθεσμίες αποπληρωμής για την Ελλάδα που έχουν συμφωνηθεί τον περασμένο Μάη (...) ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των διαφορετικών προθεσμιών που συμφωνήθηκαν για την Ιρλανδία, να εξεταστεί η ανάλογη προσαρμογή τους».
Οπως είπε, η Ελλάδα θα πρέπει «να τηρήσει όσα έχουν συμφωνηθεί και εν ανάγκη να κάνει και ένα βήμα παραπέρα». Με άλλα λόγια, διευκρινίζει ότι τυχόν παράταση της αποπληρωμής των δανείων θα σηματοδοτήσει για τον ελληνικό λαό παράταση και ένταση της σφοδρής αντεργατικής και αντιλαϊκής επίθεσης.
Στο θέμα της αύξησης των χρηματοπιστωτικών εγγυήσεων στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επανέρχονται οι «Financial Times», με δημοσίευμά τους στο οποίο υποστηρίζουν ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε μια τέτοια εξέλιξη, με την προϋπόθεση ότι θα διευρυνθεί και ο ρόλος του Ταμείου στην κατεύθυνση επιβολής αυστηρών όρων στα κράτη που χρησιμοποιούν τους πόρους του.
Το δημοσίευμα έρχεται σε συνέχεια πρόσκλησης για αύξηση των πόρων του Ταμείου από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και την κάθετη άρνηση της Γερμανίας. Εξάλλου, και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, χαρακτήρισε χτες «επείγουσα» την ανάγκη «ποιοτικής και ποσοτικής» αναβάθμισης του μηχανισμού «στήριξης».
Πάντως, χτες, ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άσκησε κριτική στην πρόταση Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι η συζήτηση για διεύρυνση του μηχανισμού αποτελεί «τροφή για σπεκουλαδόρους».
Σύμφωνα, εξάλλου, με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters», ο Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ εργάζονται στην κατεύθυνση «διευρυμένου πακέτου λύσεων», επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο προχτεσινό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Bloomberg», στο οποίο αναφέρεται ότι η ΕΕ εξετάζει σχέδιο δράσης τριών σημείων, στο οποίο περιλαμβάνεται η συμφωνία στήριξης της Πορτογαλίας, η αγορά ελληνικού χρέους και η μείωση του επιτοκίου στα κρατικά δάνεια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Reuters», ο Γερμανός υπουργός δεν αναμένει τη λήψη σχετικής απόφασης στην προσεχή συνάντηση του Γιούρογκρουπ, αλλά το θέμα ενδεχομένως να αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Φλεβάρη.
Νέα αντιλαϊκά πακέτα στο πλαίσιο της ΕΕ προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να λάβουμε σχετικές αποφάσεις, οι οποίες είναι υπό συζήτηση. Είναι πολύ νωρίς να πούμε με σιγουριά πότε θα τελειώσει η κρίση».