Παρασκευή 14 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απολογισμός δράσης και οργάνωση νέων πρωτοβουλιών

Με τη δέσμευση να πολλαπλασιάσουν το επόμενο διάστημα τη δράση τους σφράγισαν οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ την προχτεσινή παναττική τους συνάντηση. Οι γυναίκες της ΟΓΕ, κάνοντας απολογισμό στη δράση τους κάθε μήνα, βάζουν στόχο να συμβάλλουν ολοένα και πιο αποτελεσματικά στη συμμετοχή στους αγώνες κατά της αντιλαϊκής πολιτικής ακόμη περισσότερων γυναικών από τα λαϊκά στρώματα, για ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες. Αυτό απαιτεί εξάλλου η επίθεση που δέχονται οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων από το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό.

Οπως τόνισε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου, στην εισηγητική της ομιλία, η κυβέρνηση σπρώχνει τη λαϊκή οικογένεια ακόμα πιο βαθιά στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Με τα νομοσχέδια για τις εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας ενισχύουν το οπλοστάσιο του κεφαλαίου και της εργοδοσίας ενάντια στους εργαζόμενους. Με τη μετατροπή της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, αλλά και των αστικών συγκοινωνιών σε ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα, με τις αυξήσεις στο ΦΠΑ, στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα «ροκανίζουν» το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων και επιδεινώνουν το βιοτικό τους επίπεδο. Με τις απολύσεις στους δήμους, στο Δημόσιο και τις πρώην ΔΕΚΟ στέλνουν μαζικά εργαζόμενους στην ανεργία, ανάμεσά τους και εκατοντάδες γυναίκες.

Δράση και για την απεργία

Τη θερμή ανταπόκριση των γυναικών συνάντησε η πρόταση του ΠΑΜΕ για απεργία στις 10 Φλεβάρη. Στις τοποθετήσεις τους αρκετοί σύλλογοι και ομάδες μετέφεραν τη θετική πείρα από την απεργία στις 15 Δεκέμβρη και έθεσαν στόχο περισσότερες γυναίκες αυτή τη φορά να κάνουν το βήμα και να απεργήσουν. Πολλές γυναίκες στάθηκαν στο ζήτημα των απολύσεων των συμβασιούχων που σε ορισμένους δήμους έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Αμαρουσίου που έχει προχωρήσει σε 280 απολύσεις μέχρι στιγμής, ενώ ο τελικός τους αριθμός θα φτάσει τις 550! Οι σύλλογοι υπογράμμισαν την ανάγκη για κοινό βηματισμό με τις υπόλοιπες δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, αλλά και με τις δυνάμεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια. Ιεράρχησαν την παρέμβαση για τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς και τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ που οδηγούνται από τον «Καλλικράτη» άλλα σε συγχώνευση και άλλα σε κλείσιμο. Εδωσαν τέλος ραντεβού στη σημερινή κινητοποίηση, που διοργανώνει από κοινού η συμμαχία, στα διόδια ολόκληρης της χώρας.

Η δράση και η παρέμβαση της ΟΓΕ δεν ξεδιπλώνεται χωρίς δυσκολίες. Σε κάθε της βήμα συναντά και φόβο και μοιρολατρία από γυναίκες που δε συμμετέχουν στους αγώνες, που έρχονται αντιμέτωπες με το βάρος των προβλημάτων το οποίο τις καθηλώνει. Αυτές οι δυσκολίες υπογραμμίζουν ακόμα πιο καθαρά την ευθύνη της ΟΓΕ να εντείνει την παρέμβασή της για να μετατρέπεται κάθε οξυμένο πρόβλημα των γυναικών και των οικογενειών τους σε αφετηρία αγώνα, σε πηγή μαχητικότητας και όχι ηττοπάθειας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ