Παρασκευή 14 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Υπονομεύεται η ενιαία μόρφωση

Τις εξελίξεις στο θέμα των σχολικών βιβλίων σχολιάζει η Ομοσπονδία

Αποκλειστικά δωρεάν βιβλία, ενιαία για όλα τα παιδιά, σύγχρονα, επιστημονικά και παιδαγωγικά επεξεργασμένα απαιτεί η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ). Η Ομοσπονδία αναφέρεται στην πρόσφατη εξαγγελία για κατάργηση του ΟΕΔΒ και τονίζει: «Οι απαντήσεις της υπουργού Παιδείας που ήρθαν αμέσως μετά ότι "από πουθενά δεν προκύπτει η κατάργηση των δωρεάν βιβλίων", δεν καθησυχάζει κανέναν μας». Οι γονείς θυμίζουν, εξάλλου, ότι ήδη καλούνται να πληρώσουν ξενόγλωσσα βιβλία για το σχολείο χρόνια τώρα.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι το υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να περάσει το βιβλίο σε δεύτερη μοίρα και εδώ και ένα χρόνο πριμοδοτεί με κάθε τρόπο το «ψηφιακό σχολείο» όπου «θα κυριαρχούν και δε θα είναι επικουρικά βοηθήματα, οι ηλεκτρονικές εκδόσεις και τα μέσα τεχνολογίας. Ετσι, μπορεί ένα σχολείο να μην έχει αίθουσες ανθρώπινες για να γίνει μάθημα, θα έχει όμως "διαδραστικό πίνακα", για να θαμπώνονται οι "ιθαγενείς". Παιδαγωγικά και επιστημονικά δεν προκύπτει καμία τέτοια ανάγκη. Ιδίως σε μια εποχή που η επαφή των παιδιών μας με τα ηλεκτρονικά μέσα έχει κινητοποιήσει την επιστημονική κοινότητα, η οποία μιλά για εθισμό με επικίνδυνες διαστάσεις», σημειώνει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία Γονέων.

Οι γονείς τονίζουν επίσης ότι η κατάργηση του ΟΕΔΒ υπονομεύει την ύπαρξη ενός βιβλίου, ίδιου για όλα τα παιδιά, της ενιαίας δηλαδή μόρφωσης. «Αλλωστε - σημειώνουν - αυτό φάνηκε με τα νέα προγράμματα σπουδών του "νέου σχολείου" που στηρίζονται στη διαφοροποιημένη - εξατομικευμένη μόρφωση ανά μαθητή και ανά σχολείο».

Με βάση το γεγονός ότι οι ιδιώτες λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος, οι γονείς αναρωτιούνται αν «θα πάνε βιβλία σ' όλα τα παιδιά ακόμα και αν ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας, σε νησιά, σε αραιοκατοικημένες επαρχιακές πόλεις και χωριά; `Η θα ακούσουμε, για μια ακόμη φορά, από ένα σωρό παπαγαλάκια, πόσο καλό κάνει στα παιδιά μας, η καθήλωσή τους σε έναν υπολογιστή και το ... e-learning!», σημειώνουν χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ