Τρίτη 11 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ
«Καμία έκπληξη» για τα τρόφιμα - δηλητήριο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Διαστάσεις, ολοένα και μεγαλύτερες, λαμβάνει το νέο διατροφικό σκάνδαλο από τη Γερμανία, καθώς όπως έγινε γνωστό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι μολυσμένες με διοξίνη ζωοτροφές για την εκτροφή πουλερικών έφτασαν και στη Δανία μετά την Ολλανδία και τη Βρετανία.

Παρόλα αυτά η Κομισιόν δηλώνει ότι δεν υπάρχει λόγος απαγόρευσης των εξαγωγών γερμανικού χοιρινού κρέατος, αυγών και πουλερικών, καθώς τα αγροκτήματα που παρείχαν μολυσμένα ζώα διέκοψαν προσωρινά τη λειτουργία τους εν αναμονή των αποτελεσμάτων των αναλύσεων!

Για τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών μονοπωλίων το ότι έχει ήδη αποκαλυφθεί ότι εδώ και δέκα μήνες, κυκλοφορούν τροφές (αυγά, πουλερικά και χοιρινά) που περιείχαν διοξίνη 77 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Ούτε και οι επιστημονικές προειδοποιήσεις για δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία και για το περιβάλλον, καθώς οι διοξίνες είναι πολύ τοξικές και ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις.

Τέτοια σκάνδαλα φυσικά δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, υπάρχουν και θα υπάρχουν όσο η διατροφική αλυσίδα εξαρτάται από την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Ο συναγερμός για τη γερμανική κυβέρνηση χτύπησε γιατί επλήγησαν οι εξαγωγές της όχι γιατί η υγεία των ανθρώπων τέθηκε σε κίνδυνο. Εξάλλου, το νέο «σκάνδαλο» αποκαλύφθηκε από καταγγελία ανταγωνίστριας εταιρίας παραγωγής ζωοτροφών, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Προστασίας των Καταναλωτών Ιλζε Αιγκνερ και στην οποία όπως και σε ειδικούς το σκάνδαλο δεν προκάλεσε καμία έκπληξη: «Πιστεύω ότι πολλοί θα μπορούσαν να εκτιμούν περισσότερο τα τρόφιμα και να ξοδεύουν εν τέλει περισσότερα για τρόφιμα, στη βάση ίσως μιας αλλαγής προτεραιοτήτων προς όφελος των τροφίμων». Με απλά λόγια θα υπάρχουν ...φτηνά τρόφιμα αλλά χαμηλής ποιότητας για τους φτωχούς και αν κάποιος θέλει ποιότητα να την πληρώσει. Ο κυνισμός των εκπροσώπων του κεφαλαίου, σε όλο του το μεγαλείο.

  • Το νέο διατροφικό σκάνδαλο διοξινών, αποδεικνύει αφενός την αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών, αφετέρου ότι η επιχειρηματική δράση με στόχο το κέρδος υπονομεύει συστηματικά ακόμα και την αξία της ανθρώπινης ζωής. Τα παραπάνω τονίζει μεταξύ άλλων το «Νέο ΙΝΚΑ» (Ινστιτούτο Καταναλωτών) σε αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών, όπου καταγγέλλει ότι «οι μηχανισμοί ελέγχου σε όλη την Ευρώπη ανατιθέμενοι στους ίδιους τους ιδιώτες αλλά και σε κρατικούς μηχανισμούς αλλοτριωμένους από την "ιδιωτική κερδοφόρο πρωτοβουλία" δεν επαρκούν». Καταγγέλλει, ακόμη, ότι οι διάφορες «επιστημονικές» μέθοδοι παραγωγής που αποσκοπούν στην υπερπαραγωγή είναι πλήρως αποτυχημένες, αντιεπιστημονικές και επικίνδυνες για τη ζωή των ανθρώπων.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ