Τρίτη 11 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Αιματοκύλισμα στις διαμαρτυρίες κατά ανεργίας και φτώχειας

Από τις διαμαρτυρίες στην Τυνησία
Από τις διαμαρτυρίες στην Τυνησία
TYNΙΔΑ.--

Στο αίμα βάφτηκαν από τις δυνάμεις καταστολής οι ολοένα και πιο μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις που ζητούν βελτίωση της διαρκώς δυσμενέστερης οικονομικής κατάστασης της πλειοψηφίας του πληθυσμού και περισσότερες πολιτικές ελευθερίες. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι νεκροί διαδηλωτές, επισήμως, έφτασαν τους 14, αν και σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο, ο αριθμός των νεκρών είναι τουλάχιστον 20 και άγνωστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών και των συλληφθέντων.

Οι σκληρότερες συγκρούσεις σημειώθηκαν στις κεντρικές και δυτικές πόλεις Τχάλα, Κασερίν, Ρεγκέμπ, Τζενιούμπα, Χάφουζ, Χάτετζεμπ, αλλά ανατολικά στις Ελ Μουχαμαντίγια, και Σους. Σύμφωνα με πληροφορίες από το διαδίκτυο, το οποίο οι αρχές μπλοκάρουν διαρκώς, οι αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών, ο στρατός έχει βγει στους δρόμους ενώ έχουν αποκλειστεί πόλεις και κυβερνητικά, αστυνομικά και κομματικά κτίρια πυρπολήθηκαν.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν και χθες σε Τχάλα και Κασερίν, όπου κηδεύτηκαν διαδηλωτές, ενώ στην Τύνιδα ένταση επικρατεί στην Πανεπιστημιούπολη, όπου η αστυνομία έχει περικυκλώσει χιλιάδες φοιτητές και δεν τους αφήνει να διαδηλώσουν. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις εκπαιδευτικών, δικηγόρων και η Γενική Ομοσπονδία Εργατών έχουν συμπαραταχθεί με τους διαδηλωτές ενώ τα νόμιμα κόμματα της αντιπολίτευσης απεύθηναν έκκληση ν' αποσυρθεί ο στρατός από τους δρόμους και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των διαδηλωτών.

Η ηγεσία του, επί 23 χρόνια, Προέδρου Μπεν Αλι μίλησε για «ξένο δάκτυλο» και εμφανίστηκε αποφασισμένη «να καταστείλει τις ολιγομελείς συμμορίες». Παράλληλα, βέβαια, ο υπουργός Επικοινωνίας δήλωνε «ετοιμότητα για διάλογο με τους διαδηλωτές» και προανήγγειλε «έκτακτα προγράμματα ανάπτυξης σε διάφορους τομείς ύψους 6 δισ. δολαρίων». Την καταδίκη της εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που κατά τ' άλλα στηρίζει την κυβέρνηση που έχει οδηγήσει το λαό στη φτώχεια. Την «έντονη ανησυχία» τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ, γεγονός που οδήγησε στη διατύπωση «παραπόνων» από την Τύνιδα στον Αμερικανό πρέσβη.

  • Μέγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην ακρίβεια και τη διευρυνόμενη φτώχεια έγιναν και στην Ινδία.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org