Τρίτη 11 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Εξάρθρωση «δικτύου της Mossad» ανακοίνωσε η Τεχεράνη

Πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την εξάρθρωση «δικτύου κατασκόπων» που σχετίζεται με την ισραηλινή Mossad ανακοίνωσαν, χτες, οι ιρανικές αρχές, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα Μασούντ αλ Μουχαμάντι, πέρυσι, του συναδέλφου του Ματζίντ Σχαχριάρι, πριν δύο μήνες, και τον τραυματισμό ενός τρίτου, του Φερεϊντούν Αμπάσι Νταβάνι, χωρίς να είναι σαφές ότι οι τρεις εμπλέκονται στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα, πάντα, με την Τεχεράνη, το δίκτυο είχε βάσεις τόσο σε ευρωπαϊκές όσο και σε μη ευρωπαϊκές χώρες (και γειτονικές στο Ιράν), χωρίς όμως να κατονομαστεί καμία συγκεκριμένα, και είχε αναπτύξει «σειρά δραστηριοτήτων στο Ιράν», οι οποίες, επίσης, δε διευκρινίζονται.

Δεν ανακοινώθηκε ούτε ο αριθμός των μελών του δικτύου, ούτε είναι σαφές αν στα χέρια των ιρανικών αρχών βρίσκονται Ισραηλινοί υπήκοοι. Το Ισραήλ, μέχρι χτες βράδυ, δεν είχε προβεί σε καμία ανακοίνωση. Οσο για την Ουάσιγκτον, διά της υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, επέλεξε να ασχοληθεί με την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων, υποστηρίζοντας πως «φαίνεται ότι όντως καθυστερούν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, γι' αυτό πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ».

Την ίδια ώρα, οι κυρώσεις θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην πτώση του Boeing 727 της IranAir, την Κυριακή, λίγο πριν προσγειωθεί στη βορειοδυτική πόλη Ορουμιγιέ. Στο αεροσκάφος, επέβαιναν 95 επιβάτες και 8 μέλη πληρώματος, και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 78 επιβαινόντων, χωρίς να είναι σαφές αν έχουν ανασυρθεί όλες οι σοροί ή όλοι οι εγκλωβισμένοι. Στην περιοχή, επικρατούσαν πολύ κακές καιρικές συνθήκες, όμως, σαφώς πιο σοβαρό είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε μεγάλη ηλικία, όπως και το σύνολο, σχεδόν, του ιρανικού στόλου, και δεν υπάρχουν ανταλλακτικά λόγω των κυρώσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ