Τετάρτη 5 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αγρια επέλαση στο δικαίωμα του λαού για υγεία

Αυξάνεται πάνω από 60% το «εισιτήριο» για τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ επεκτείνεται η χρήση των γενόσημων φαρμάκων!

Ραγδαία είναι η προώθηση της πολιτικής εμπορευματοποίησης της υγείας από την κυβέρνηση, που προωθεί το 2011 ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άγρια χαράτσια για τα λαϊκά στρώματα την ώρα της ανάγκης, ετοιμάζοντας νέα δεινά για το λαό που ήδη πλήττεται από το σύνολο της ακολουθούμενης αντιλαϊκής πολιτικής, όταν υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να γίνει πράξη το δικαίωμα του λαού σε δωρεάν και υψηλού επιπέδου (αντίστοιχων των σύγχρονων αναγκών) υπηρεσίες υγείας. Μόνο που αυτό απαιτεί άλλη πολιτική κόντρα στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας αναγορεύουν το κόστος σε βασικό κριτήριο επιλογής της θεραπείας, του φαρμάκου, της νοσηλείας. Στα πλαίσια αυτά χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έκανε «ποδαρικό» με δυο εγκυκλίους του προς τα νοσοκομεία που προβλέπουν αύξηση στα 5 ευρώ για το χαράτσι των 3 ευρώ που πλήρωναν έως σήμερα όσοι προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας (ΚΥ), αλλά και την εντολή η χρήση και συνταγογράφηση των γενόσημων (ή αντίγραφων) φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία να αυξηθεί από 30% (που προέβλεπε προηγούμενη εγκύκλιος του υπουργείου) σε 50%.

«Ολοι οι προσερχόμενοι για εξέταση στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και στα Κέντρα Υγείας καταβάλλουν από 1.1.2011 αμοιβή 5 ευρώ ως αμοιβή εξετάστρων», αναφέρει η εγκύκλιος για το χαράτσι των 5 ευρώ. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει εδώ και καιρό ανακοινώσει την απόφασή της για την αύξηση του ποσού του χαρατσιού και την επέκτασή του στα επείγοντα περιστατικά. Σε ορισμένα νοσοκομεία, όπως το Παίδων «Αγία Σοφία», οι διοικητές επέκτειναν το χαράτσι και στα επείγοντα περιστατικά, ενώ στο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπεται πέραν της αύξησης σε 5 ευρώ, η επέκταση της χρέωσης «σε αδικαιολόγητες επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά». Προς το παρόν, του χαρατσιού εξαιρούνται - τυπικά - «οι προσερχόμενοι ως επείγοντα περιστατικά», οι «κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή κοινωνικής προστασίας», οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο αλλοδαποί. Επίσης, στα ΚΥ, όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και οι χρόνιοι πάσχοντες (μεσογειακή αναιμία, νεφροπαθείς, φορείς του AIDS κ.λπ).

Το συγκεκριμένο χαράτσι έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ακόμα μέτρα αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων την ώρα της ανάγκης, όπως η ολοήμερη επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων - όπου οι ασθενείς θα καλούνται να πληρώσουν σχεδόν το σύνολο της ιατρικής επίσκεψης, καθώς και ένα σημαντικό μέρος από τις εργαστηριακές και θεραπευτικές πράξεις - η πληρωμή μιας σειράς εξετάσεων και φαρμάκων που δεν καλύπτονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, η συμμετοχή 25% ακόμα και για τα φάρμακα που καλύπτονται κ.ά. Πρόκειται για αποφάσεις που εντάσσονται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την εφαρμογή της ελάχιστης και ενιαίας για όλους παροχής του «βασικού πακέτου παροχών» προνοιακού επιπέδου και της δραστικής αύξησης των πληρωμών από τους ασθενείς, που προβλέπει και το επικαιροποιημένο μνημόνιο για την Υγεία.

Εξάλλου, ο Ανδρ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι το 2011 θα είναι χρονιά περικοπών, με στόχο τη μείωση της δαπάνης για την Υγεία κατά 2,1 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται και στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, η αξιολόγηση της εφαρμογής του οποίου θα γίνει στα μέσα Φλεβάρη. Στην ίδια κατεύθυνση αναφέρθηκε στην απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, που οδηγεί το λιανικό εμπόριο φαρμάκων στο μεγάλο κεφάλαιο. Ισχυρίστηκε ότι θα γίνει εξαντλητικός διάλογος με τους φαρμακοποιούς, εμμένοντας στα πληθυσμιακά κριτήρια, στις συμπράξεις νέων και παλιών φαρμακοποιών, και όλα αυτά στο πνεύμα των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο περιθώριο οι πραγματικές ανάγκες των ασθενών

Στο ίδιο πνεύμα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με μια ακόμα εγκύκλιο επεκτείνει και την εντολή για τη χρήση γενόσημων φαρμάκων στα νοσοκομεία από 30% που ήταν σε 50%. Στην εγκύκλιο ο υπουργός ζητάει απ' τα νοσοκομεία τριμηνιαία αναφορά για τους μήνες Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη του 2010 για το ποσοστό συμμετοχής των γενόσημων που χρησιμοποιήθηκαν και αιτιολόγηση στην περίπτωση που δεν πιάστηκε το πλάνο της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 20%. Επίσης για την «αύξηση του μεριδίου των γενόσημων στο 50%» καθιστά υπεύθυνους τους διευθυντές των κλινικών και τους διοικητές των νοσοκομείων.

Δηλαδή, ο περιορισμός του κόστους για την Υγεία αναδεικνύεται σε βασικό κριτήριο επιλογής της θεραπείας και του φαρμάκου. Το οικονομικό κριτήριο επικρατεί απέναντι στο επιστημονικό και τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών και οι γιατροί θα πρέπει να επιλέγουν τη φαρμακευτική θεραπεία υπό τη δαμόκλειο σπάθη των εντολών του υπουργείου. Τα γενόσημα φάρμακα αποτελούν αντίγραφα των πρωτότυπων φαρμάκων (που βγαίνουν αφού λήξει η πατέντα τους), ενώ απ' τον επιστημονικό κόσμο εγείρονται προβληματισμοί σε σχέση με το αν τα αντίγραφα είναι αντίστοιχης αποτελεσματικότητας με τα πρωτότυπα, για το αν υπάρχει επαρκής έλεγχος των μηχανισμών της παραγωγής και διακίνησής τους κ.ά. Μάλιστα, η εντολή που έχει δοθεί προς τα δημόσια νοσοκομεία είναι η συνταγογράφηση αντίγραφων φαρμάκων κυρίως στους άπορους και ανασφάλιστους ασθενείς!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ