Τετάρτη 5 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απάνθρωπο σχέδιο

Αριθμός 512.000. Τόσοι ήταν οι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες που τα τελευταία τέσσερα χρόνια προσπάθησαν να περάσουν από τα σύνορα της Ελλάδας, ζητώντας καταφύγιο. Αλλοι ήταν από το Αφγανιστάν και το Ιράκ που θέλουν να ξεφύγουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους. Αλλοι από τη Σομαλία, αλλά και άλλες αφρικανικές χώρες όπου οι πληθυσμοί μαστίζονται από τις επιδημίες, τους εμφυλίους και τους λιμούς, από χώρες , δηλαδή, καταδικασμένες στην ένδεια αφού ο πλούτος τους καταληστεύεται από τις πολυεθνικές εταιρείες. Αλλοι από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και την Ινδία που έρχονται να δουλέψουν ως πάμφθηνο εργατικό δυναμικό για να χορτάσουν την πείνα των συγγενών τους που αφήνουν πίσω τους.

Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει όσους ξέφυγαν από την «τσιμπίδα» των αρχών, ούτε και αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στον πάτο της θάλασσας στο Αιγαίο ή πνίγηκαν στα νερά του Εβρου. Στο εξής, οι απελπισμένοι θα συναντούν μπροστά τους άλλο ένα εμπόδιο. Ενας φράχτης, στην περιοχή του Εβρου, με ύψος 3,5 μέτρα, ενισχυμένος με σύγχρονα μέσα ανίχνευσης, θα ενισχύσει το «φράχτη» των περιπολιών του Frontex και της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και το «φράχτη» της υπηρεσίας ασύλου που ετοιμάζει η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τις πολιτικές καταστολής της ΕΕ σε βάρος των προσφύγων. Τα μέτρα αυτά θα συνεπικουρούν την εφαρμογή της «οδηγίας της ντροπής» της ΕΕ που αποφάσισε η κυβέρνηση. Δηλαδή, τις βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών και τις πολύμηνες φυλακίσεις.

Η κυβέρνηση, με το στόμα του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Χρήστου Παπουτσή, το δήλωσε ορθά - κοφτά: «Θα φύγουν από την Ελλάδα είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό (!) είτε με υποχρεωτική απέλαση. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι». Η αρμόδια επίτροπος της ΕΕ για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Σ. Μάλστρομ, κράτησε υποκριτικά «αποστάσεις». Είναι σίγουρο πως η μαζική είσοδος των μεταναστών και των προσφύγων δεν πρόκειται να αναχαιτιστεί. Κι αυτό γιατί οι αιτίες που την προκαλούν παραμένουν. Γιατί συνεχίζονται και εντείνονται η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη συμμετοχή και των ελληνικών κυβερνήσεων, η καταλήστευση του πλούτου των χωρών προέλευσης από τις πολυεθνικές. Τα μέτρα αυτά είναι ενταγμένα στη γενικότερη αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης για την καταστολή όσων μεταναστών δεν είναι χρήσιμοι και αναγκαίοι για τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Είναι φανερό ότι το μέτρο αυτό, αλλά και η γενικότερη αντιμεταναστευτική πολιτική πρέπει να αναχαιτιστούν από ένα λαϊκό «φράχτη», πάνω στον οποίο θα σκοντάψει το νομοσχέδιο που ενσωματώνει την ευρωενωσιακή οδηγία για 18μηνη φυλάκιση και μαζικές απελάσεις μεταναστών, αλλά και η απαράδεκτη συμφωνία εγκατάστασης του Frontex στη χώρα μας. Επίσης, στόχος πάλης για το εργατικό λαϊκό κίνημα είναι η κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου που κρατά εγκλωβισμένους στη χώρα μας χιλιάδες αλλοδαπούς που έχουν προορισμό άλλα κράτη της ΕΕ, για τη χορήγηση ασύλου ή άλλης μορφής διεθνούς προστασίας στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, για τη νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, αλλά και τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα και θέλουν να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ