Τετάρτη 5 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υποταγή στους νόμους των καπιταλιστών

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι εργαζόμενοι φταίνε για τις αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών! Κι όμως, όσο και αν ακούγεται απίστευτο, το υποστηρίζουν με πάσα σοβαρότητα στο κύριο άρθρο τους τα χτεσινά «Νέα», αποδεικνύοντας περίτρανα για ακόμα μια φορά ότι δεν υπάρχει κανένας φραγμός στα αστικά ΜΜΕ όταν πρόκειται να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και της εκλεκτής κυβέρνησής της. Σχολιάζοντας τις μεγάλες αυξήσεις στα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας η άτυπη εφημερίδα της κυβέρνησης μοιράζει τις ευθύνες ως εξής: «Οι ευθύνες των κομμάτων(!) είναι μεγάλες. Ευθύνες όμως έχουν κι άλλοι. Οι εργαζόμενοι, π.χ., οι οποίοι διεκδικούν χωρίς να υπολογίζουν το οικονομικό αποτέλεσμα των οργανισμών που τους μισθοδοτούν, συνέβαλαν στο πρόβλημα»! Με άλλα λόγια, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που εξανάγκαζαν τα τελευταία 30 χρόνια τις αστικές συγκοινωνίες να δανείζονται από τις τράπεζες ενώ την ίδια στιγμή επιδοτούσαν τις ιδιωτικές εταιρείες σε αστικές και υπεραστικές μεταφορές άλλων πόλεων και του ΚΤΕΛ είναι αθώες, και για όλα οι μισθοί των εργαζομένων φταίνε. Ακόμα χειρότερα, απαγορεύεται οι εργαζόμενοι να διεκδικούν βελτίωση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων τους αν δεν το επιτρέπει η «κατάσταση» της εταιρείας. Το τελευταίο, που είναι ένα μήνυμα με γενικότερη σημασία, η εφημερίδα το λέει απερίφραστα στη συνέχεια: «Είναι αδιανόητο οι αμοιβές των εργαζομένων να μην υπακούουν στη θεμελιώδη σχέση κόστους - απόδοσης». Υποταγή, δηλαδή, στον υπέρτατο νόμο του κεφαλαίου.

«Θεματοφύλακες» της σοσιαλδημοκρατίας

Το ρόλο τους, ως δεκανίκι και ως «θεματοφύλακα» της σοσιαλδημοκρατίας, ομολογούν πρόθυμα στη «Δημοκρατική Αριστερά» του Φώτη Κουβέλη.

Ετσι, ο Νίκος Τσούκαλης εξηγεί, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ότι «αν αποτύχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή αν αποτύχει οποιαδήποτε κυβέρνηση, αποτυγχάνει η Ελλάδα. Με την έννοια αυτή, λοιπόν, σας λέω ότι η μεγάλη μας αγωνία είναι στο να προσπαθήσουμε να οδηγήσουμε, να αναγκάσουμε το ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει τη σωστή πολιτική. Αυτή τη στιγμή δεν ακολουθεί τη σωστή πολιτική. Οδηγεί, δυστυχώς, τη χώρα στο γκρεμό. Δεν υπάρχει πρόγραμμα, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη αντίληψη, δεν υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική».

Βέβαια, και πρόγραμμα και αντίληψη έχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απλά ο Ν. Τσούκαλης κάνει ό,τι μπορεί για να τα αποσιωπήσει. Γιατί η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική εκπονείται βάσει του σχεδίου των μονοπωλίων για μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Βάσει του ίδιου σχεδίου εκπονείται η ίδια βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζει η ΕΕ, στην οποία η «δημοκρατική αριστερά» κάνει τεμενάδες. Αλλά ο ρόλος τους είναι ακριβώς να συσκοτίζουν το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα της πλουτοκρατίας και η πολιτική που εφαρμόζει και θα εφαρμόσει είναι κομμένη και ραμμένη στα δικά της μέτρα και σταθμά.

Τα χαράτσια πέφτουν σαν ... χαλάζι!

Με την κήρυξη υπό κτηματογράφηση 263 περιοχών (προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ) από 19 νομούς της χώρας θα συνεχιστεί το πρόγραμμα κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου. Οπως ανακοίνωσε η «Κτηματολόγιο ΑΕ», με την κτηματογράφηση των περιοχών αυτών θα καταχωριστούν στο Εθνικό Κτηματολόγιο 4,5 εκατ. στρέμματα και θα καταγραφούν περίπου 2 εκατ. δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού των μελετών κτηματογράφησης, που θα αναδείξει τους αναδόχους του νέου προγράμματος, αναμένεται στις αρχές του 2011. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η προκήρυξη των επόμενων μελετών με σκοπό τη σταδιακή ένταξη και των υπολοίπων περιοχών της χώρας στο Εθνικό Κτηματολόγιο μέχρι το 2020.

Και βέβαια οι ιδιοκτήτες ακινήτων των 263 περιοχών που κηρύχτηκαν υπό κτηματογράφηση θα κληθούν μέσα στο 2011 να τα δηλώσουν και να πληρώσουν τα χαράτσια των 30 και 20 ευρώ ανά ιδιοκτησία.

Τη στιγμή που ο λαός βλέπει τους μισθούς του και τις συντάξεις να πετσοκόβονται ανηλεώς εν ονόματι του αντιλαϊκού μνημονίου και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, οι αυξήσεις στη ΔΕΗ και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και τα χαράτσια για τα διόδια, το κτηματολόγιο, τους ημιυπαίθριους κλπ. πέφτουν σαν το ...χαλάζι!

Απαξίωση της γνώσης

Πολύς θόρυβος - και όχι άδικα - έχει σηκωθεί για το θέμα των σχολικών βιβλίων, μετά την εξαγγελία του υπουργείου Παιδείας για κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του είτε απευθείας στο υπουργείο, είτε σε ένα νέο φορέα. Η ουσία των κυβερνητικών μέτρων πάει πολύ πιο πέρα από την κατάργηση του ΟΕΔΒ, γιατί οδηγούμαστε σε πλήρη υποβάθμιση και απαξίωση των σχολικών βιβλίων για την ίδια την εκπαιδευτική - μορφωτική διαδικασία. Συγκεκριμένα:

1. «Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και ο συντονισμός της παραγωγής και διανομής των σχολικών βιβλίων, τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή», ανατίθενται στο νέο φορέα που θα αναλάβει συνολικά τις ψηφιακές εφαρμογές και τα ψηφιακά μέσα στην εκπαίδευση. Τον πρώτο λόγο στις εργασίες του νέου φορέα θα έχουν τα ψηφιακά μέσα και η έντυπη μορφή των βιβλίων θα μπει σε δεύτερη μοίρα. Αυτό, εξάλλου, το είχε εξαγγείλει η υπουργός Παιδείας από τις αρχές του καλοκαιριού, λέγοντας ότι στο νέο σχολείο οι εκπαιδευτικοί «θα χρησιμοποιούν πολύ το ψηφιακό υλικό και την αυτενέργειά τους και όχι αποκλειστικά το βιβλίο και τις παραγράφους του». Απαξίωση του βιβλίου, όμως, σημαίνει απαξίωση της ίδιας της γνώσης. Στα «πακέτα μαθημάτων» που θα απαρτίζονται από ηλεκτρονικά αρχεία, φωτοτυπίες, βίντεο κ.λπ. δεν μπορεί να ανατρέξει κανείς ξανά και ξανά όπως κάνει σε ένα βιβλίο, δεν μπορεί να αναπτύξει την ίδια κριτική σκέψη όπως την αναπτύσσει καθώς διαβάζει, σε τελική ανάλυση δε μαθαίνει να αγαπά το διάβασμα και τη μόρφωση.

2. Πριν από ένα μήνα, στο όνομα της δημιουργίας μιας «κουλτούρας σεβασμού» του βιβλίου, το υπουργείο Παιδείας απέστειλε στα σχολεία εγκύκλιο για την «επαναχρησιμοποίηση των σχολικών βιβλίων». Θα βραβεύονται, λέει, τα σχολεία που στο τέλος της χρονιάς θα συγκεντρώνουν τα βιβλία των μαθητών σε καλή κατάσταση, ώστε να επαναχρησιμοποιούνται του χρόνου από τους επόμενους μαθητές ή να ...στέλνονται για πολτοποίηση! Δηλαδή, στο όνομα του «σεβασμού» του βιβλίου, οι μαθητές δε θα πρέπει, π.χ., να κρατούν σημειώσεις πάνω στα βιβλία, δε θα πρέπει να υπογραμμίζουν κ.ο.κ. Θα μαθαίνουν ότι είναι καλύτερο, δηλαδή, να στείλουν τα βιβλία για πολτοποίηση, από το να τα κρατήσουν και να τα ξαναδιαβάσουν, να χρησιμοποιήσουν αποσπάσματα από αυτά κ.λπ. Μα, έτσι ακριβώς απαξιώνονται τα βιβλία, όταν λες ουσιαστικά στους μαθητές ότι στο τέλος της χρονιάς θα τους είναι άχρηστα!

3. Η ψηφιακή αναμόρφωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας συνεπάγεται τον αντίστοιχο εξοπλισμό των σχολείων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Ηδη, διάφορες ιδιωτικές εταιρείες νέων τεχνολογιών κάνουν περατζάδα στα σχολεία και ενημερώνουν για τους «διαδραστικούς πίνακες» και άλλα ...«καθρεφτάκια για ιθαγενείς». Πολύ γρήγορα, δε, η περατζάδα θα γίνεται για την ανανέωση του εξοπλισμού, αφού οι νέες τεχνολογίες ανανεώνονται με καλπάζοντες ρυθμούς. Το ίδιο θα αναγκάζονται να κάνουν γονείς και μαθητές στο σπίτι, με δικό τους κόστος. Αν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε ότι ο νέος φορέας θα είναι Ιδιωτικού Δικαίου, με μεγαλύτερη ευελιξία να κάνει μπίζνες με τις επιχειρήσεις, είναι φανερό ότι ανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρόν για κερδοφορία των εταιρειών νέας τεχνολογίας, ενώ πολλαπλασιάζεται το κόστος του σχολείου για τη λαϊκή οικογένεια.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Φορο-κυνηγητό ενάντια στο λαό...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΑΓΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης να χρησιμοποιούν εκφράσεις του είδους «σαφάρι» ή «κυνήγι» όταν αναφέρονται στους ελέγχους της Εφορίας.

Προφανώς, οι ιδιοκτήτες τους και οι εντολοδότες τους θεωρούν τους φορολογούμενους ...«θηράματα», όπως ακριβώς η κυβέρνηση.

Φυσικά, οι καναλάρχες έχουν κάθε λόγο να προβάλλουν όλοι αυτήν τη διαδικασία, ακριβώς γιατί ...διόλου δεν τους αφορά και δεν τους αγγίζει.

Βλέπετε, αυτοί (που είναι ταυτοχρόνως, εφοπλιστές, μεγαλοκατασκευαστές, τραπεζίτες και βιομήχανοι) τίποτε δεν έχουν να φοβηθούν από τη φορολογική πολιτική.

Αντιθέτως, φοροαπαλλαγές τους δίνουν, επιδοτήσεις τους παρέχουν, εγγυήσεις ρευστότητας και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Οσο για τους συντελεστές φορολόγησης, συνεχώς μειώνονται.

Οπως ξέρετε, το δόγμα της εποχής είναι πως όσο λιγότερο πληρώνουν αυτοί τόσο περισσότερη ...ανάπτυξη έχουμε.

ΚΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΣΑ σε όλα και τον Χρήστο Παπουτσή να θέλει να χτίσει φράχτες στον Εβρο (λίγο πριν τα ναρκοπέδια που από χρόνια υπάρχουν εκεί)...

Λες και πρόκειται τέτοιες ανοησίες έστω και για λίγο να περιορίσουν τους κυνηγημένους από τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές (στις οποίες, φυσικά, βάζει το χεράκι της και η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση).

Τον βεβαιώνουμε πως μια υπηρεσία έκδοσης διαβατηρίων για χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ήταν πολύ πιο ...αποτελεσματική λύση για όσα προβλήματα θεωρούν ότι δημιουργούνται.

Αλλά, βλέπετε, η ΕΕ, που έχει ως θεμελιακή θέση της την ...ελευθερία κίνησης των προσώπων, δεν επιτρέπει τέτοια πράγματα. Δεν είναι, βλέπετε, όλα τα «πρόσωπα» τα ίδια.

Γιατί αυτές τις ελευθερίες τις κατασκεύασαν για τα ...«νομικά πρόσωπα», δηλαδή τις πολυεθνικές, ώστε να μεταφέρουν ελεύθερα τις δραστηριότητες και τους τρόπους εκμετάλλευσης των εργαζομένων (μεταξύ αυτών και των μεταναστών) όπου νομίζουν καλύτερα.


Γρηγοριάδης Κώστας

«Προληπτική» σφαγή των μισθών!

Γρηγοριάδης Κώστας

Κόλαφο για την κυβέρνηση και τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ συνιστά η δήλωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΝΕΟΓΑΛ ότι η υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης στη γαλακτοβιομηχανία έγινε ...«προληπτικά» και δεν υπαγορεύτηκε από κάποια οικονομική ανάγκη της επιχείρησης! Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο Χρ. Σεβαστίδης, η υπογραφή της σύμβασης, με την οποία συμφωνήθηκε η μείωση των αποδοχών κατά 9% την επόμενη διετία, «δεν υπαγορεύτηκε από κάποια οικονομική ανάγκη της επιχείρησης», καθώς όπως παραδέχθηκε η ΝΕΟΓΑΛ προβλέπεται να κλείσει τη χρήση 2010 με κερδοφορία. «Η συμφωνία υπεγράφη προληπτικά(!), γιατί η επιχείρηση διαβλέπει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, που σίγουρα θα είναι δύσκολο», συνέχισε ακάθεκτος ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας, υποστηρίζοντας ότι έτσι «θα αποφευχθεί η αύξηση της τιμής των προϊόντων της εταιρείας και η μείωση της ανταγωνιστικότητάς της και θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της στις νέες, δύσκολες, συνθήκες της αγοράς». Και βέβαια η εργοδοσία τη δουλειά της κάνει και τα συμφέροντά της, δηλαδή την απρόσκοπτη κερδοφορία, επιχειρεί να διασφαλίσει, κατακρεουργώντας τους μισθούς και τη ζωή των εργαζομένων. Το μεγάλο ζήτημα είναι ποια θα είναι η στάση και η απάντηση των εργαζομένων, αν δηλαδή θα αφήσουν τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό να τους οδηγήσουν σαν πρόβατα επί σφαγή ή θα σηκώσουν το ανάστημά τους για να διεκδικήσουν και κατακτήσουν αυτά που τους ανήκουν...

Αξιος εκπρόσωπος της εργοδοσίας

Είναι ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στη ΝΕΟΓΑΛ που έσπευσε πρώτος να υπογράψει την κατάπτυστη επιχειρησιακή σύμβαση που μειώνει κατά 9% τους μισθούς για δύο χρόνια σε μια κερδοφόρα επιχείρηση. Το όνομά του είναι Γ. Μιχαηλίδης, είναι επίσης στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και εκλεγμένος στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Δράμας. Παραθέτουμε στη συνέχεια ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη χτεσινή συνέντευξή του στον «Φλας» για να βγάλουν έγκαιρα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τα συμπεράσματά τους: Ερώτηση: «Ο επιχειρηματίας για ποιο λόγο σας είπε ότι πρέπει να... (σ.σ. να υπογραφεί η επιχειρησιακή σύμβαση)... Απάντηση: "Ο επιχειρηματίας ήθελε να προλάβει να κλείσει συμφωνίες με τα μεγάλα μάρκετ αν θα απορροφήσει ή όχι το 2%. Γι' αυτό έγινε τόσο βιαστικά". Ερώτηση: "Για την αύξηση του ΦΠΑ εννοείτε". Απάντηση: "Ναι, γιατί στην ουσία εμείς πάμε να καλύψουμε την αύξηση του ΦΠΑ, γι' αυτό γίνεται. Δεν πηγαίνει στην εταιρεία. Εμείς δεν μπορούμε αυτούσια να την καλύψουμε γιατί είναι παραπάνω το ποσό, το υπόλοιπο είναι συμμετοχή της εταιρείας. Απλώς συμμετέχουμε σαν εργαζόμενοι αναλογιζόμενοι τις ευθύνες που έχουμε"(!!!). Ερώτηση: "Πόσα άτομα απασχολούνται αυτή τη στιγμή στην επιχείρηση;". Απάντηση: "Γύρω στα 140". Ερώτηση: "Και τώρα περιμένετε τη γνωμοδότηση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας;". Απάντηση: "Ναι, ναι. Δεν είμαστε συνδικαλιστές καριέρας, κοιτάμε την ουσία του προβλήματος και νομίζω ότι διασφαλίζουμε τους εαυτούς μας, τουλάχιστον για 2 χρόνια να είμαστε ήσυχοι"(!)». Τον παραδίδουμε τον ίδιο και τους ομοϊδεάτες του στη ΓΣΕΕ στην περιφρόνηση της εργατικής τάξης.

Η ανάγκη του κοινού αγώνα

Επιτακτική γίνεται η ανάγκη του κοινού αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργατοϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους - μικροεπιχειρηματίες, τη νεολαία, τις λαϊκές οικογένειες. Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της τρόικας, του κεφαλαίου, η οποία έχει ξεγραμμένους τους φτωχομεσαίους αγρότες. Σ' αυτή την κατεύθυνση γίνεται ο διαχωρισμός των αγροτών σε «ενεργούς» και «ανενεργούς», που αφήνει χωρίς επιδοτήσεις και άλλες ενισχύσεις χιλιάδες μικροκαλλιεργητές - μικροπαραγωγούς, ενώ η «νέα μεγάλη σφαγή» των μικρομεσαίων αγροτών θα προωθηθεί μέσω της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ, η οποία θα γίνει πράξη από το 2013. Η κυβέρνηση, πάντως, επιδιώκει ήδη να επιταχύνει το ρυθμό ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, επιχειρώντας να μετατρέψει τους συνεταιρισμούς σε ανώνυμες εταιρείες μεγαλοαγροτών, να ιδιωτικοποιήσει την Αγροτική Τράπεζα, ενώ στον προϋπολογισμό του 2011 τα κονδύλια για τον αγροτικό τομέα μειώθηκαν κατά 9%. Για τους μικρομεσαίους αγρότες η προοπτική σωτηρίας από το ξεκλήρισμα και η δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος βρίσκονται στην πρόταση του ΚΚΕ και της ΠΑΣΥ για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη που, στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, θα στηρίζεται στις κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς. Αυτή η αγροτική ανάπτυξη, που προϋποθέτει την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την ανάδειξη της λαϊκής εξουσίας, θα εξασφαλίζει καλό εισόδημα στους αγρότες - παραγωγούς και ποιοτικά, υγιεινά και φτηνά προϊόντα για την τροφή και την ένδυση του ελληνικού λαού. Ολο και περισσότεροι αγρότες πλέον αντιλαμβάνονται ποιοι και γιατί είναι οι υπεύθυνοι και ένοχοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και συνειδητοποιούν την ανάγκη του συντονισμού της αγωνιστικής δράσης όλων των λαϊκών στρωμάτων, ώστε να υψωθεί ένα ισχυρό λαϊκό μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και τη δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής - φιλολαϊκής πολιτικής.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απάνθρωπο σχέδιο

Αριθμός 512.000. Τόσοι ήταν οι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες που τα τελευταία τέσσερα χρόνια προσπάθησαν να περάσουν από τα σύνορα της Ελλάδας, ζητώντας καταφύγιο. Αλλοι ήταν από το Αφγανιστάν και το Ιράκ που θέλουν να ξεφύγουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους. Αλλοι από τη Σομαλία, αλλά και άλλες αφρικανικές χώρες όπου οι πληθυσμοί μαστίζονται από τις επιδημίες, τους εμφυλίους και τους λιμούς, από χώρες , δηλαδή, καταδικασμένες στην ένδεια αφού ο πλούτος τους καταληστεύεται από τις πολυεθνικές εταιρείες. Αλλοι από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και την Ινδία που έρχονται να δουλέψουν ως πάμφθηνο εργατικό δυναμικό για να χορτάσουν την πείνα των συγγενών τους που αφήνουν πίσω τους.

Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει όσους ξέφυγαν από την «τσιμπίδα» των αρχών, ούτε και αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στον πάτο της θάλασσας στο Αιγαίο ή πνίγηκαν στα νερά του Εβρου. Στο εξής, οι απελπισμένοι θα συναντούν μπροστά τους άλλο ένα εμπόδιο. Ενας φράχτης, στην περιοχή του Εβρου, με ύψος 3,5 μέτρα, ενισχυμένος με σύγχρονα μέσα ανίχνευσης, θα ενισχύσει το «φράχτη» των περιπολιών του Frontex και της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και το «φράχτη» της υπηρεσίας ασύλου που ετοιμάζει η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τις πολιτικές καταστολής της ΕΕ σε βάρος των προσφύγων. Τα μέτρα αυτά θα συνεπικουρούν την εφαρμογή της «οδηγίας της ντροπής» της ΕΕ που αποφάσισε η κυβέρνηση. Δηλαδή, τις βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών και τις πολύμηνες φυλακίσεις.

Η κυβέρνηση, με το στόμα του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Χρήστου Παπουτσή, το δήλωσε ορθά - κοφτά: «Θα φύγουν από την Ελλάδα είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό (!) είτε με υποχρεωτική απέλαση. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι». Η αρμόδια επίτροπος της ΕΕ για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Σ. Μάλστρομ, κράτησε υποκριτικά «αποστάσεις». Είναι σίγουρο πως η μαζική είσοδος των μεταναστών και των προσφύγων δεν πρόκειται να αναχαιτιστεί. Κι αυτό γιατί οι αιτίες που την προκαλούν παραμένουν. Γιατί συνεχίζονται και εντείνονται η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη συμμετοχή και των ελληνικών κυβερνήσεων, η καταλήστευση του πλούτου των χωρών προέλευσης από τις πολυεθνικές. Τα μέτρα αυτά είναι ενταγμένα στη γενικότερη αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης για την καταστολή όσων μεταναστών δεν είναι χρήσιμοι και αναγκαίοι για τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Είναι φανερό ότι το μέτρο αυτό, αλλά και η γενικότερη αντιμεταναστευτική πολιτική πρέπει να αναχαιτιστούν από ένα λαϊκό «φράχτη», πάνω στον οποίο θα σκοντάψει το νομοσχέδιο που ενσωματώνει την ευρωενωσιακή οδηγία για 18μηνη φυλάκιση και μαζικές απελάσεις μεταναστών, αλλά και η απαράδεκτη συμφωνία εγκατάστασης του Frontex στη χώρα μας. Επίσης, στόχος πάλης για το εργατικό λαϊκό κίνημα είναι η κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου που κρατά εγκλωβισμένους στη χώρα μας χιλιάδες αλλοδαπούς που έχουν προορισμό άλλα κράτη της ΕΕ, για τη χορήγηση ασύλου ή άλλης μορφής διεθνούς προστασίας στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, για τη νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, αλλά και τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα και θέλουν να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ