Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΡΑΓΟΥΑΝΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Αρση κριτικής υποστήριξης προς την κυβέρνηση Λούγκο

Την άρση της κριτικής υποστήριξης προς την κυβέρνηση του προέδρου Φερνάντο Λούγκο αποφάσισε και κοινοποιεί με ανακοίνωσή της στις 19/12, η Κεντρική Επιτροπή του Παραγουανού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΠΚΚ), σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση Λούγκο έχει αθετήσει το μεγαλύτερο μέρος των κυβερνητικών της δεσμεύσεων και της συμφωνίας που υπέγραψε».

Στην ανακοίνωση αυτή αναφέρονται τα βασικά σημεία της συμφωνίας από το 2008 για: εμβάθυνση της δημοκρατίας, της εθνικής κυριαρχίας με έμφαση στο ζήτημα της ενέργειας και την αγροτική μεταρρύθμιση. Οπως σημειώνεται: «Η νίκη του Λούγκο απελευθέρωσε την πολιτική σκηνή και άνοιξε τις δυνατότητες για δημοκρατική αλλαγή, ενώ προχώρησε σε σειρά θετικών μέτρων όσον αφορά τη συμμετοχή του λαού σε όργανα λήψης αποφάσεων, τη δημόσια υγεία και την κοινωνική περίθαλψη, την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με τη Βραζιλία για το φράγμα του Ιταϊπού, την αρωγή και στήριξη των φτωχών και τα προγράμματα για τα παιδιά και τους εφήβους των δρόμων.

Ωστόσο, από τα τέλη του 2009, πολλαπλασιάζονται συνεχώς οι σαφέστατες ενδείξεις για συντηρητική στροφή της κυβέρνησης, με την προώθηση νόμων όπως ο αντιτρομοκρατικός και την ολοένα και μεγαλύτερη παρέμβαση της κυβέρνησης και της πρεσβείας των ΗΠΑ στην πολιτική και τις αποφάσεις κρίσιμων υπουργείων, όπως το Εσωτερικών και Εξωτερικών, αλλά και το Δικαστικό σύστημα. Με την πολιτική καταστολής του λαϊκού και ιθαγένικου κινήματος, την ενδοτική εξωτερική πολιτική, αλλά και μία οικονομική πολιτική που προωθεί ιδιωτικοποιήσεις (όπως πχ το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων), και τη συγκέντρωση ολοένα και μεγαλύτερου πλούτου στα χέρια της ολιγαρχίας, αλλά και των πολυεθνικών, όπως της ΡΙΟ ΤΙΝΤΟ».

Το ΠΚΚ αναφέρει ότι εξακολουθεί πάντα να δεσμεύεται για την προάσπιση της διαδικασίας αλλαγής και την υπεράσπιση της συνταγματικής κυβέρνησης έναντι ενός πάντα πιθανού πραξικοπήματος, ωστόσο καλεί όλες τις πολιτικές, κοινωνικές οργανώσεις, τα συνδικάτα και το λαό να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις μέσα στο 2011, διεκδικώντας ριζικές αλλαγές.

Τέλος, ως δείγμα γραφής της κυβέρνησης, που καταδικάζει το ΠΚΚ, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση Λούγκο παραχώρησε «άδεια προσωρινής διαμονής» και εξετάζει και το αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου, στον πρώην κυβερνήτη της επαρχίας Ταρίχα της Βολιβίας, Μάριο Κόσιο, και ενώ η Εισαγγελία της Ταρίχα έχει υποβάλλει επίσημο αίτημα έκδοσής του. Ο αντιδραστικός πολιτικός Μ. Κόσιο διώκεται για διαφθορά και διασπάθιση δημοσίου χρήματος και για το λόγο αυτό απομακρύνθηκε και από το αξίωμά του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ