Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Διογκώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια

TYNΙΔΑ.--

Νέα μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε, χτες, στην πρωτεύουσα της Τυνησίας υπό την αιγίδα εργατικών συνδικάτων και με κύριο αίτημα τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους ολοένα περισσότερους άνεργους νέους, συνήθως αποφοίτους ανώτατων σχολών. Η χτεσινή συγκέντρωση οργανώθηκε από τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των εργαζομένων στην υγεία, στα ασφαλιστικά ταμεία και στα ταχυδρομεία υπό την αιγίδα της Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας της χώρας. Και αυτή η συγκέντρωση, όμως, σημαδεύτηκε από επεισόδια καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές με γκλομπς και δακρυγόνα.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν, στα μέσα του μήνα, από την πόλη Σίντι Μπουζίντ, όπου ο 26χρονος Μουχάμαντ Μπουαζίντι - απόφοιτος ανώτερης σχολής πληροφορικής - αποπειράθηκε να αυτοπυρποληθεί (νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση) απελπισμένος, επειδή η τοπική αστυνομία κατέσχεσε τον πάγκο με τα λιγοστά λαχανικά που πουλούσε για να ζήσει. Ακολούθησε η αυτοκτονία με ηλεκτροπληξία ενός ακόμη νέου, απελπισμένου από τη μακροχρόνια ανεργία. Οι ειδήσεις έγιναν γνωστές γρήγορα και πυροδότησαν κύμα διαμαρτυριών, συχνά με την υποστήριξη των συνδικάτων, σε σειρά από πόλεις: Καϊρμάν, Σους, Σφαξ, Μεντενίν, παρά το γεγονός ότι τέτοιου είδους διαμαρτυρίες δε συνηθίζονται στη χώρα που κυβερνάται «διά της πυγμής» από τον Πρόεδρο Μπεν Αλι και όπου δεν επιτρέπονται αντιπολιτευτικές δραστηριότητες.

Η χώρα συχνά παρουσιάζεται ως μία από τις χώρες με τους υψηλότερους δείκτες ανάπτυξης και ως παράδειγμα προς μίμηση, καθώς εδώ και χρόνια ακολούθησε τις «συνταγές» της πολιτικής της φιλελευθεροποίησης των αγορών. Σειρά μέτρων ελήφθησαν, όπως η περικοπή των κρατικών βοηθημάτων, οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικών υπηρεσιών, οι πωλήσεις μεγάλων εδαφικών εκτάσεων σε ξένους επενδυτές, η διευκόλυνση ξένων επενδυτών μέσα από φοροαπαλλαγές κ.ο.κ. Ολα αυτά οδήγησαν σε εξαθλίωση μεγάλο μέρος του πληθυσμού και κυρίως τη νεολαία, της οποίας τα ποσοστά ανεργίας είναι δυσθεώρητα, ενώ την ίδια στιγμή ολόκληροι τομείς της οικονομίας έφτασαν να ελέγχονται από, κατά κύριο λόγο, ξένα μονοπώλια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ