Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εμμεση παραδοχή της υπεροχής του σοσιαλισμού

Στην ημερήσια διάταξη της κοινής συνεδρίασης του Κρατικού Συμβουλίου και της επιτροπής για την υλοποίηση των «εθνικών προγραμμάτων», που πραγματοποιήθηκε στις 27 Δεκέμβρη στο Κρεμλίνο, βρίσκονταν τα θέματα που αφορούσαν τη μητρότητα και την παιδική ηλικία. Ομως στην αρχή της συνεδρίασης με πρωτοβουλία του Προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, άλλαξε η πορεία της συζήτησης κι αυτή αφιερώθηκε στο «εθνικό ζήτημα». Στο κέντρο της προσοχής του Ρώσου Προέδρου βρέθηκαν τα πρόσφατα σοβαρά επεισόδια στη Ρωσία, όπου μετά το θάνατο φιλάθλου, εθνικιστικές ομάδες προσπάθησαν να διοργανώσουν μαζικές ταραχές και πογκρόμ σε βάρος μεταναστών, από τις νότιες και κεντρικές ασιατικές περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ (που εργάζονται στις λαϊκές αγορές και στις οικοδομές της Μόσχας).

Οι Ρώσοι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση την αντιπαράθεση του Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντιεφ με τον πρωθυπουργό της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με το εθνικό ζήτημα. Ο Βλ. Πούτιν, παίρνοντας το λόγο, πρότεινε να επωφεληθεί η σύγχρονη Ρωσία από τη σοβιετική πείρα για την επίλυση του εθνικού ζητήματος. Κατά τη γνώμη του, το πολυεθνικό κράτος της ΕΣΣΔ αντιμετώπισε ολοκληρωμένα και με επιτυχία το θέμα της τήρησης της διεθνικής ειρήνης. «Η ΕΣΣΔ κατάφερε να διαμορφώσει μια τέτοια ποιότητα, η οποία βρέθηκε πάνω από τις σχέσεις εθνών και θρησκειών. Δυστυχώς, αυτή είχε ιδεολογικό χαρακτήρα, αυτή ήταν η σοσιαλιστική ιδέα». Συνεχίζοντας το συλλογισμό του ο Πούτιν υποστήριξε την αυταπάτη πως «ο παρρωσικός πατριωτισμός» θα μπορούσε να παίξει ανάλογο ρόλο σήμερα.

Στην έμμεση παραδοχή του Πούτιν πως το σοσιαλιστικό σύστημα είχε λύσει το πρόβλημα των διεθνικών διαφορών, άμεση ήταν η αντίδραση του Ντ. Μεντβέντεφ, ο οποίος, χωρίς να δείξει τη δυσφορία του, αναρωτήθηκε ρητορικά: «Αν είναι δυνατό να επαναληφθεί αυτό που έγινε στη σοβιετική περίοδο;» Και απάντησε ως εξής: «Είμαστε ρεαλιστές και καταλαβαίνουμε πως αυτό είναι αδύνατο, επειδή η ΕΣΣΔ ήταν ένα πολύ σκληρό κράτος».

Αν και κάποια ρωσικά ΜΜΕ προσπάθησαν να συνδέσουν αυτήν την ασυνήθιστη για τη Ρωσία δημόσια αντιπαράθεση του Προέδρου με τον πρωθυπουργό με τις επόμενες προεδρικές εκλογές, η ουσία είναι πως ακόμη κι οι αντίπαλοι του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε αναγκάζονται, μπροστά στα αδιέξοδα του καπιταλισμού, να αναγνωρίσουν την ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος. Εστω και με μισόλογα...


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ