Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2010 - αριθ. φύλλου: 10856

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σήμερα η Μέρα Δράσης για ανέργους και απλήρωτους

Με συγκέντρωση στις 9.30 το πρωί έξω από το κατάστημα του ΟΑΕΔ στο κέντρο της πόλης, στην οδό Δωδεκανήσου, ξεκινά σήμερα η Μέρα Δράσης για τους ανέργους και απλήρωτους εργαζόμενους, που διοργανώνουν η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα. Επόμενος σταθμός της δράσης θα είναι το κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ στην οδό Αριστοτέλους.


ΣΕΛ.  11

ΑΝΑΛΩΣΙΜΗ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ στο βωμό του κέρδους ελέω κυβέρνησης

Το νέο νομοσχέδιο για τη λειτουργία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), που συζήτησε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο, σε καμιά περίπτωση δε διασφαλίζει την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς, από τη στιγμή που όλο το νομικό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ενισχύει την ασύδοτη εκμετάλλευση του κεφαλαίου μετατρέποντας τη ζωή των εργαζομένων σε καύσιμο ενίσχυσης του κέρδους. Αλλωστε το ζήτημα της υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς είναι πρωτίστως ζήτημα επιβολής των αναγκαίων μέτρων, που γι' αυτά αδιαφορούν οι κυβερνήσεις και όχι μόνο ελέγχων από τον ΣΕΠΕ.


ΣΕΛ.  10

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Φτιαγμένο με μεράκι για μικρούς και μεγάλους

Ενα ζεστό καλωσόρισμα, ένας χώρος φτιαγμένος με μεράκι σε κάθε του λεπτομέρεια, μια πραγματικά ζεστή αγκαλιά για όλα τα παιδιά. Αυτό έζησαν όσοι πέρασαν χτες την πύλη της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, για να γίνουν κομμάτι της χριστουγεννιάτικης γιορτής που ετοίμασε η ΚΝΕ για παιδιά και γονείς. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ συνεχίζονται και ολοκληρώνονται σήμερα.


ΣΕΛ.  8  -  9

Εμπόδια στη γνώση

Ενα ακόμα τμήμα της δωρεάν Παιδείας ιδιωτικοποιείται σε συνθήκες δραματικής μείωσης του εργατικού εισοδήματος, με αποτέλεσμα την παραπέρα επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου της εργατικής οικογένειας. Παρά τις χτεσινές διαβεβαιώσεις της υπουργού Παιδείας ότι «από πουθενά δεν προκύπτει η κατάργηση των δωρεάν βιβλίων», το θέμα είναι υπαρκτό. Το υπουργείο Παιδείας καταργεί τον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) και αναθέτει σε νέο φορέα (ΝΠΙΔ) το σχεδιασμό, την οργάνωση και το συντονισμό της παραγωγής και διανομής των σχολικών βιβλίων, τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή. Στο «νέο» σχολείο της «αγοράς», που προωθεί η κυβέρνηση, θα ενισχυθούν οι ηλεκτρονικές εκδόσεις και τα μέσα τεχνολογίας ενώ το βιβλίο θα περάσει σε δεύτερη μοίρα. Το υπουργείο Παιδείας, άλλωστε, εδώ και ένα χρόνο διαφημίζει το «ψηφιακό σχολείο», τον «ψηφιακό παράδεισο», με σκοπό, υποτίθεται, την «αναβάθμιση» της γνώσης και την «εύκολη» μετάδοσή της. Το σίγουρο είναι το «πάρτι» κερδών που θα κάνουν οι εταιρείες νέων τεχνολογιών. Το ουσιαστικότερο ζήτημα, όμως, είναι η υποβάθμιση της παιδαγωγικής διαδικασίας και το γεγονός ότι το ηλεκτρονικό βιβλίο ωθεί στην αμορφωσιά αφού ως μέθοδος μελέτης εμποδίζει την απόκτηση κριτικής σκέψης, παραπέμποντας στις ατέρμονες, άσκοπες πληροφορίες που καθιστούν αδύνατη την αφομοίωση της γνώσης.



ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ
Ο λαός να ματαιώσει τις αυξήσεις - φωτιά

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ με την πάλη τους να ματαιώσουν τις αυξήσεις - φωτιά που επιβάλλει στα τιμολόγια των λαϊκών οικογενειών η κυβέρνηση. Είναι πράξη αλληλεγγύης στους εργαζόμενους που δεινοπαθούν και στοιχείο της πάλης κατά της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - ΝΔ, που παραδίδει την Ενέργεια στο μεγάλο κεφάλαιο. Δράση του λαϊκού κινήματος για να μην κοπεί το ρεύμα σε κανέναν άνεργο, σε καμιά λαϊκή οικογένεια που αδυνατεί να πληρώσει, για δραστικές μειώσεις των τιμολογίων για το λαό.


ΣΕΛ.  7
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενισχύει τους κατασκευαστικούς ομίλους

ΣΕΛ.  15
Ενας νέος «Ασωπός» στη Λιβαδειά!

ΣΕΛ.  14
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προς υποβάθμιση του βιβλίου στο σχολείο

ΣΕΛ.  8

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ