Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
«Παραθυράκια» από Ουάσιγκτον στις κυρώσεις

TEXEΡΑΝΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Μπορεί επισήμως η Ουάσιγκτον να εμφανίζεται κατηγορηματική ως προς την εφαρμογή αλλεπάλληλων γύρων κυρώσεων στο Ιράν με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα, όμως, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα «New York Times», έχει προβλέψει, διά μέσου του υπουργείου Οικονομικών, σειρά από «παραθυράκια». Αυτά επιτρέπουν σε αμερικανικές εταιρείες να κλείνουν συμφωνίες με ιρανικές επιχειρήσεις και τράπεζες αλλά και να δραστηριοποιούνται στο Ιράν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μία Διεύθυνση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, αξιοποιώντας νόμο που εξαιρεί από κάθε κύρωση «την παροχή αγροτικής και ιατρικής ανθρωπιστικής βοήθειας», έχει δώσει, τα τελευταία χρόνια, περισσότερες από 10.000 άδειες υπερσκελισμού των κυρώσεων. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το ζήτημα γίνεται σοβαρότερο αν αναλογιστεί κανείς πως πολλά από τα προϊόντα που «με την ευρεία έννοια» εντάσσονται στις εξαιρέσεις αυτές (όπως πχ συμπληρώματα διατροφής, αδυνατίσματος, προϊόντα διατροφής πολυτελείας κλπ) είναι προφανές ότι δε διευκολύνουν τον ιρανικό λαό αλλά αντίθετα ενισχύουν τη θέση των μεγάλων μονοπωλιακών ιρανικών επιχειρήσεων που ελέγχονται, σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό, από πλευρές του καθεστώτος και κυρίως το παραστρατιωτικό σώμα των «Φρουρών της Επανάστασης».

Νέα εσωτερική αντιπαράθεση

Κατηγορίες για διαφθορά απήγγειλε κατά του πρώτου αντιπροέδρου της χώρας, Ρεζά Ραχίμι, η Εισαγγελία, σε μια κίνηση που αποτελεί άμεσο πλήγμα κατά του Προέδρου Αχμαντινετζάντ καθώς ο Ραχίμι είναι το «δεξί του χέρι». Η δίωξη αυτή εκλαμβάνεται ως νέο επεισόδιο στην κόντρα εντός του ιρανικού καθεστώτος, που πυροδοτήθηκε, εκ νέου, από την αιφνιδιαστική απομάκρυνση του Μανουσέρ Μοτακί από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Μοτακί θεωρείται πολιτικός σύμμαχος του προέδρου του Κοινοβουλίου, Αλί Λαριτζάνι. Και οι δύο κατηγορούν τον Αχμαντινετζάντ για «ατυχέστατη εξωτερική πολιτική» και εξυπηρέτηση προσωπικών οικονομικών συμφερόντων μέσα από την ενίσχυση των δεσμών του με τους «Φρουρούς της Επανάστασης». Χθες, 260 από τους 290 βουλευτές υπέγραψαν επιστολή υποστήριξης στον Μοτακί. Αξίζει, δε, να υπενθυμιστεί ότι προϊστάμενος της Γενικής Εισαγγελίας είναι ο αδελφός Λαριτζάνι, αγιατολάχ Σάντεκ.

Εκτελέσεις

Με απαγχονισμό εκτελέστηκε, χτες, ο Ιρανός Αλί Ακμπάρ Σαϊντάτ, που κρατούνταν από το 2008 καταδικασμένος για κατασκοπεία υπέρ της ισραηλινής «Μοσάντ». Ο Σαϊντάτ, σύμφωνα με τις αρχές, συνεργαζόταν επί χρόνια με την ισραηλινή υπηρεσία και της είχε διοχετεύσει πληροφορίες, κυρίως στρατιωτικού περιεχομένου, κατά τη διάρκεια ταξιδιών του στην Τουρκία, την Ταϊλάνδη και την Ολλανδία, με αντάλλαγμα τουλάχιστον 60.000 δολάρια. Οι ιρανικές αρχές δεν διευκρινίζουν ποια ήταν η ιδιότητα του Σαϊντάτ, η οποία του επέτρεπε να έχει πρόσβαση σε τέτοιες πληροφορίες. Η εκτέλεση έγινε στη φυλακή Εβίν, όπου, χτες, εκτελέστηκε και ο Αλί Σαρεμί, μέλος της αντιπολιτευόμενης παράνομης οργάνωσης «Μουτζαχεντίν του Λαού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ