Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Δράση για να πυκνώσουν οι πυρήνες οργάνωσης

Τις μεγάλες απαιτήσεις αλλά και δυνατότητες ανέδειξε η μάχη που δόθηκε για την επιτυχία της απεργίας στις 15 Δεκέμβρη

Δουλειά εργάτη τον εργάτη και νέο το νέο προϋποθέτει η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης (φωτ. από την απεργιακή διαδήλωση στις 15/12)
Δουλειά εργάτη τον εργάτη και νέο το νέο προϋποθέτει η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης (φωτ. από την απεργιακή διαδήλωση στις 15/12)
Με απαιτητικότητα και σχέδιο έδωσαν τη μάχη για την προετοιμασία της απεργίας οι ταξικές δυνάμεις, από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα. Διαδικασία που κορυφώθηκε με τη μάχη της περιφρούρησης η οποία ξεκίνησε πριν ακόμα ξημερώσει. Ζητούμενο, να στηθούν και να στεριώσουν παντού, σε τόπους δουλειάς, εργατικές και λαϊκές γειτονιές, πυρήνες αντίστασης και πάλης, για την οργάνωση του λαού ενάντια στην εξαθλίωσή του, με πρωτοπόρα την εργατική τάξη. Να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα χέρια τους την οργάνωση της απεργίας, να χτυπηθεί ο φόβος και η ανασφάλεια που η εργοδοσία καλλιεργεί, ώστε να μην κάνει ο εργάτης το βήμα.

Νέοι εργάτες και εργάτριες «δέθηκαν» με το ταξικό κίνημα και τον ταξικό αγώνα. Η δράση που αναπτύχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα στους τόπους δουλειάς έφερε την αυξημένη συμμετοχή στην απεργία και βάζει γερά θεμέλια για την κλιμάκωση του αγώνα. Αυτό φάνηκε και στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Αποδίδει η «δουλειά μυρμηγκιού»

Στην Αθήνα, συγκροτημένα με το πανό του επιχειρησιακού τους σωματείου με το οποίο απαιτούσαν «αύξηση φορολογίας για το κεφάλαιο στο 45%» έφτασαν στην απεργιακή συγκέντρωση της Ομόνοιας οι εργαζόμενοι από την επιχείρηση ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ. Η συμμετοχή των εργαζομένων στη χτεσινή απεργία είναι αποτέλεσμα και συνέχεια της δουλειάς που έγινε στα ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ όλο το προηγούμενο διάστημα με αποκορύφωμα την παλικαρίσια μάχη που έδωσαν οι εργαζόμενοι ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία με 24ωρη απεργία στα τέλη του Νοέμβρη. Εργαζόμενοι που ξεπέρασαν το φόβο και το δισταγμό, ξεπέρασαν τα εκβιαστικά διλήμματα και είχαν ενεργό συμπαράσταση το κλαδικό τους συνδικάτο, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μπήκαν μπροστά έκαναν δική τους υπόθεση την προπαγάνδιση της απεργίας μαγαζί το μαγαζί, συνάδελφο τον συνάδελφο. Εκαναν δική τους υπόθεση την ανάγκη της μεγαλύτερης συσπείρωσης των εργατών, της καλύτερης οργάνωσης με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στον αγώνα.

Αντίστοιχα στην πολυεθνική ΛΙΝΤΛ (σούπερ μάρκετ) το επιχειρησιακό σωματείο, όπως είπαν στο «Ρ» συνδικαλιστές κατά τη συγκέντρωση στην Ομόνοια, «κάνουμε δουλειά μυρμηγκιού και μετράμε νέους εργάτες στο σωματείο». Αυτή ακριβώς η δουλειά έφερε μια ακόμα σωματειακή επιτροπή στο Περιστέρι, έφερε νέους εργάτες χτες στην απεργία και στη συγκέντρωση από το Ιλιον. Το προηγούμενο διάστημα έγιναν περισσότερες συσκέψεις μαγαζί το μαγαζί, έγιναν αναλυτικές συζητήσεις, έγιναν νέες εγγραφές στο σωματείο.

Στην Ομόνοια βρέθηκαν και απεργοί από επιχειρήσεις σκυροδέματος κάτω από το πανό της νεοσύστατης Επιτροπής Αγώνα στο Σκυρόδεμα. «Αγώνας για να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης και της εργοδοσίας», είναι ο στόχος αυτής της Επιτροπής, όπως μας είπε απεργός μέλος της. Η εργοδοσία έχει εξαπολύσει σφοδρή επίθεση, σημείωσαν οι απεργοί, ήδη σε δύο επιχειρήσεις σκυροδέματος (ΑΓΓΕΛΟΥ και ΠΕΠΑ) έχουν γίνει συνολικά 85 απολύσεις.

Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η συμμετοχή στην απεργία στον κλάδο του Φαρμάκου (έφτασε το 80% - 100%). Οι ταξικές δυνάμεις στο συγκεκριμένο κλάδο δούλεψαν με σχέδιο, αξιοποίησαν κάθε μέσο για να συζητήσουν με τους εργαζόμενους, έγιναν πολύ περισσότερες συσκέψεις μέσα στους τόπους δουλειάς αλλά και έξω από αυτούς, ακόμα και σε καφετέριες. Η απεργία και η ανάγκη της επιτυχίας της συζητήθηκε καλύτερα από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Αντίστοιχα στον κλάδο του Μετάλλου έγιναν συσκέψεις για πρώτη φορά σε καινούργιους εργασιακούς χώρους, οι εργοστασιακές επιτροπές δίνουν ακόμα πιο αποφασιστικά και σταθερά τη μάχη της οργάνωσης, όπως για παράδειγμα στην επιχείρηση ΜΑΛΤΕΖΟΣ όπου η επιτροπή κάλεσε σε γενική συνέλευση τους εργαζόμενους και αυτή πήρε απόφαση για τη συμμετοχή στην απεργία.

Πείρα για την κλιμάκωση

Θετική πείρα για την κλιμάκωση αφήνει η απεργιακή μάχη στον κλάδο των ξενοδοχείων. Στο ξενοδοχείο «Ολίμπικ Ρουαγιάλ», στους στύλους του Ολυμπίου Διός, όπου η εργοδοσία οφείλει στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα δύο μηνών και πλέον, ιδιαίτερα συνέβαλε η προετοιμασία που είχε γίνει μαζί με τη Σωματειακή Επιτροπή του κλαδικού συνδικάτου, η οποία έγκαιρα συζήτησε με τους εργαζόμενους για την αξία και τη σημασία της μαζικής συμμετοχής στην απεργία. Χαρακτηριστική ήταν η συμμετοχή πολλών εργαζομένων του ξενοδοχείου στην απεργιακή περιφρούρηση και στη συνέχεια στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Επιπλέον, η μέρα της απεργίας αξιοποιήθηκε για να συζητηθεί και να καταληχτεί ο τρόπος ανάπτυξης της αγωνιστικής δράσης των εργαζομένων τις επόμενες μέρες και για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων.

Με επιτυχία έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στο Κέντρο Ιατρικής και Αποκατάστασης «Ανάπλαση» στη Νέα Ιωνία οι εργαζόμενοι του κέντρου, το κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών - Γηροκομείων - Εργαστηρίων - Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων και το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής. Από τις 5.30 το πρωί εργαζόμενοι και συνδικαλιστές συγκεντρώθηκαν στην είσοδο της επιχείρησης δίνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν υποχωρούν στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας, που προωθεί μείωση μισθών, ατομικές συμβάσεις εργασίας, την αλλαγή των ωραρίων εργασίας επιστρατεύοντας τις απειλές απέναντι στους εργαζόμενους οι οποίοι αντιδρούν στα σχέδια που βολεύουν τα κέρδη της. Παρά την τρομοκρατία του ιδιοκτήτη, που βρισκόταν έξω από την επιχείρηση και έστειλε εξώδικο την παραμονή της απεργίας, οι εργαζόμενοι, έχοντας στο πλευρό τους το ταξικό σωματείο και το ΠΑΜΕ, κράτησαν παλικαρίσια στάση, πήραν μέρος μαζικά στην απεργία, αλλά και στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας. Αναδείχθηκε η ανάγκη συσπείρωσης γύρω από τη σωματειακή επιτροπή που έχει στηθεί μαζί με το κλαδικό σωματείο. Ακόμα, κάλεσαν τους ασθενείς της «Ανάπλασης» να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων γιατί και αυτοί πλήττονται από την ίδια πολιτική, ξεκαθαρίζοντας ότι «όσο ενισχύεται η επιχειρηματική δράση στην Υγεία - Πρόνοια, τόσο θα κινδυνεύουν να μην έχουν τις αναγκαίες υπηρεσίες ή θα φτάνουν στη χρεοκοπία για να τις εξασφαλίσουν».

Βάρος και στις εργατογειτονιές

Δυναμικά μπήκε στη μάχη και η νεογέννητη Λαϊκή Επιτροπή του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και των γυναικών στο Περιστέρι. Τρεις μέρες μετά τη συγκρότησή της (την περασμένη Κυριακή) πραγματοποίησε δυο πικετοφορίες στις γειτονιές της περιοχής προπαγανδίζοντας την απεργία. Ταυτόχρονα έκανε περιοδείες και εξορμήσεις στις γειτονιές, στα μαγαζιά, στα σπίτια, σε επιχειρήσεις όπως στη ΜΕΛΙ ΑΤΤΙΚΗΣ, τη ΛΑΠΕΝ, την ΜΠΟΥΡΝΑΖΟΣ κλπ.


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ