Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ομοβροντία μέτρων για τη στήριξη του κεφαλαίου

Πακέτα ιδιωτικοποιήσεων φιλέτων της δημόσιας γης, βασικών και συγκεντρωμένων κλάδων, δικτύων, υποδομών κ.ά. «Οριζόντια» απελευθέρωση για εκατοντάδες ελεύθερα επαγγέλματα. Ζεστό χρήμα και νέες προκλητικές φοροελαφρύνσεις για την κεφαλαιοκρατία

*

Κομμάτι από το συνολικό σχεδιασμό της πλουτοκρατίας, τη στρατηγική της Λισαβόνας, την ευρωενωσιακή οδηγία Μπολκενστάιν, τις εξειδικεύσεις με τα απανωτά προγράμματα σταθερότητας που κλιμάκωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) είναι τα «πακέτα» που σήμερα με απόλυτη βιαιότητα ξετυλίγουν απέναντι στο λαό. Είναι η «φυσική» συνέχεια της προηγούμενης φάσης καπιταλιστικής ανάπτυξης, αποτελούν την πεμπτουσία της ίδιας της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Το ίδιο και η σημερινή φάση της καπιταλιστικής κρίσης: Είναι η συνέχεια, το επακόλουθο των υπερσυσσωρευμένων κερδών που οι μερίδες της πλουτοκρατίας αποσπούσαν σε ολόκληρη την προηγούμενη περίοδο. Τα λιμνάζοντα υπερκέρδη και κεφάλαια, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, αναζητούν ασφαλείς διεξόδους, ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη, φρέσκο ζωτικό χώρο, κλάδους και τομείς δραστηριότητας που να ικανοποιούν την αδηφαγία τους, δηλαδή την αναπαραγωγή του ίδιου του εκμεταλλευτικού συστήματος, για τα οποία το ΚΚΕ - απολύτως κανείς άλλος - απόλυτα έγκαιρα είχε προβεί σε συγκεκριμένη ανάλυση.

Ετσι, τα πακέτα που ήδη έχει βάλει σε εφαρμογή το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας, μπροστά σε αυτά που έχουν ετοιμάσει, δεν είναι παρά απλές τροχιοδεικτικές βολές. Οι «διαρθρωτικές αλλαγές» σαρώνουν ολόκληρη την γκάμα της ζωντανής ανθρώπινης εργασίας και η βιαιότητα του κεφαλαίου έρχεται να συνθλίψει εκατομμύρια εργαζόμενους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, μικρούς αγρότες.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την περασμένη βδομάδα έδωσε συνέχεια στις αντιλαϊκές ομοβροντίες. Σκοπεύουν να μην αφήσουν «πέτρα πάνω στην πέτρα» προκειμένου να ικανοποιήσουν τις σημερινές ανάγκες των μονοπωλίων.

Ιδιωτικοποιήσεις

Βγάζουν τα πάντα «στο σφυρί». Για πεσκέσι στις μερίδες και τα τρωκτικά του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου προορίζουν τα φιλέτα της δημόσιας γης και περιουσίας, βασικές υποδομές και δίκτυα που έχει χρυσοπληρώσει ο λαός, όπου το κράτος έχει ακόμη μετοχικά ποσοστά, τους συγκεντρωμένους κλάδους, όπως ενέργεια, ύδρευση, τράπεζες, λιμάνια, αεροδρόμια, οδικούς άξονες, μέχρι ακόμη και τα κρατικά λαχεία για τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τζόγου! Στόχος τους είναι να μαζέψουν μέχρι και το 2014 7 δισ. ευρώ (από αυτά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ μέσα στο 2011). Και τα ποσά αυτά, μαζί και οι φόροι που φορτώνουν στο λαό, θα πάνε για τις ανάγκες της πλουτοκρατίας, στα τρωκτικά τους μεγαλοδανειστές, για τις ορέξεις των μονοπωλίων.

Ακίνητη περιουσία: Επικεντρώνουν στα φιλέτα, είτε με μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης και συμπράξεις με τα μονοπώλια είτε με πώληση. Σε πρώτο πλάνο μπαίνει το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Στους σχεδιασμούς τους είναι η ίδρυση εταιρείας - «ομπρέλας» (real estate), κάτω από την οποία θα στεγάσουν τα «ώριμα προς αξιoποίηση» δημόσια φιλέτα, που στη συνέχεια θα τη βάλουν στο χρηματιστήριο. Για τα «σημαντικά ακίνητα» - φιλέτα συγκροτούνται ειδικές ομάδες για την άρση των διοικητικών εμποδίων, όπως για παράδειγμα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, την Πολεοδομία κ.ά.

ΔΕΠΑ: Δρομολογείται η πώληση ποσοστού 30%, αφού προηγουμένως προχωρήσουν στο σπάσιμο της εταιρείας με το διαχωρισμό της ΔΕΣΦΑ. Σήμερα, το Δημόσιο έχει στη ΔΕΠΑ το 65% έναντι ποσοστού 35% της εισηγμένης στο χρηματιστήριο «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), στην οποία ήδη υπάρχει κολεγιά του κράτους με τον όμιλο του Λάτση, που ασφαλώς έχει και τον πρώτο λόγο για τη συνέχεια.

ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ: Ντόπια και ξένα μονοπώλια, από μόνα τους ή σε κοινοπρακτικά σχήματα, κονταροχτυπιούνται για τον έλεγχο του κλάδου ύδρευσης - αποχέτευσης. Είναι γνωστό και το «ενδιαφέρον» του γαλλικού μονοπωλίου «Suez Environement», του ομίλου Μπόμπολα κ.ά. Μέσα στους σχεδιασμούς είναι και η ίδρυση εταιρείας διαχείρισης υδάτων, κάτω από την οποία θα στεγάσουν και τις δημοτικές εταιρείες ύδρευσης που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των μονοπωλίων.

ΕΑΣ: Στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα επίσης δρομολογούν επιπλέον αναδιαρθρώσεις και για τη συνέχεια θα βγάλουν στο σφυρί το 66%, δίνοντας ταυτόχρονα και τη διοίκηση της εταιρείας στο μονοπώλιο που θα την αναλάβει.

Αλλες υποδομές: Προχωρούν στην «επέκταση συμβάσεων παραχώρησης» για την Αττική Οδό και την Εγνατία Οδό. Επίσης, στη χρονική επιμήκυνση της σύμβασης στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με το γερμανικό μονοπώλιο «Χόχτιφ». Από τη διάθεση του φάσματος συχνοτήτων περιμένουν πάνω από 250 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τις συχνότητες που μένουν ελεύθερες με τη μετατροπή του σήματος εκπομπής τηλεοπτικών καναλιών από αναλογικό σε ψηφιακό. Βάζουν «στρατηγικούς επενδυτές» στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μέσω συμβάσεων παραχώρησης. Μαγειρεύουν και συμβάσεις παραχώρησης σε ιδιωτικά κεφάλαια για 11 περιφερειακά λιμάνια και για 850 μαρίνες.

Τζόγος: Προχωρούν σε εκποίηση πλειοψηφικών πακέτων στα κρατικά λαχεία (Εθνικό - Λαϊκό) και στην πώληση του ποσοστού του Δημοσίου στο Καζίνο Πάρνηθας. «Στρατηγικός επενδυτής» μπαίνει και στο ιπποδρομικό στοίχημα (ΟΔΙΕ). Ξαναβγάζουν στη φόρα και τον ηλεκτρονικό τζόγο, τα διαβόητα φρουτάκια, στις γειτονιές, και αυτό σε μια περίοδο που η ανεργία, ειδικά για τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, τσακίζει κόκαλα. Τα «φρουτάκια» περιλαμβάνονται και στο μνημόνιό τους, με «έσοδα» 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011 από την έκδοση των αδειών.

ΛΑΡΚΟ: Δρομολογούν την πώληση ποσοστών.

Κλειστά επαγγέλματα

Εχοντας ήδη έτοιμο το πλαίσιο με τις διαδοχικές «ενσωματώσεις» ευρωενωσιακών οδηγιών τόσο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και αυτή της ΝΔ, στα μέσα του Γενάρη προγραμματίζουν το πρώτο από τα σχετικά νομοσχέδια, όπου με «οριζόντια διάταξη» καταργούν «κάθε περιορισμό στην άσκηση οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας». Κάνοντας κουρελόχαρτο και το Σύνταγμα φτάνουν στο σημείο να επικαλούνται διατάξεις για την ...ελεύθερη άσκηση επαγγέλματος! Για λόγους «σαλαμοποίησης», για την ευκολότερη καταστολή, θα κλιμακώσουν στη συνέχεια και κατά περίπτωση με νόμους, προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, για εκατοντάδες επαγγέλματα. Οι «καλές υπηρεσίες» που κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και κράτος προσφέρουν στην πλουτοκρατία βρίσκονται στο γεγονός ότι τους προσφέρουν στο πιάτο όσα η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν πρόλαβε να κάνει «από μόνη της», να τα «εξελίξει» στη νομοτελειακή συνέπειά τους, στις καπιταλιστικές ολοκληρώσεις.

Στο στόχαστρο βρίσκονται τα νομικά επαγγέλματα (δικηγόροι - συμβολαιογράφοι), αρχιτέκτονες και μηχανικοί, φαρμακοποιοί, ορκωτοί λογιστές, δηλαδή επαγγέλματα και δραστηριότητες που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονται για τη σχετικά μεγάλη διασπορά τους και για το «μεγάλο αριθμό» από τους ελεύθερους επαγγελματίες που σχετίζονται με αυτούς τους κλάδους. Σειρά παίρνουν οι ιδιοκτήτες ταξί, λεωφορείων, πωλητές λαϊκών αγορών, οδοντοτεχνίτες, ξεναγοί, κομμωτές και εκατοντάδες άλλα επαγγέλματα και αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος της σαλαμοποίησης. Η βίαιη συγκέντρωση σε ισχυρές επιχειρήσεις δείχνει την πόρτα της εξόδου για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες, ενώ ταυτόχρονα φέρνει και νέο κύμα ακρίβειας στις προσφερόμενες υπηρεσίες και εμπορεύματα.

Συγκεκριμένα:

Δικηγόροι: Καταργούνται οι ελάχιστες αμοιβές που ισχύουν σήμερα, όπως προκύπτουν από τις αποφάσεις των δικηγορικών συλλόγων, καθώς επίσης και οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος. Στο εξής, δηλαδή, μεγάλες εταιρείες θα έχουν το ελεύθερο να αναλαμβάνουν υποθέσεις οπουδήποτε στην επικράτεια της χώρας. Για τη διευκόλυνσή τους παίρνουν το ελεύθερο στις διαφημιστικές καταχωρήσεις, που μέχρι σήμερα δεν προβλέπονται για λόγους που έχουν να κάνουν με τη δεοντολογία του επαγγέλματος, κ.ά. Είναι ολοφάνερο το γεγονός ότι στρώνουν το χαλί για ίδρυση δικηγορικών επιχειρήσεων με τη μορφή μεγάλων ΑΕ και με παραρτήματα μέσα στη χώρα.

Φαρμακοποιοί: Προωθείται το ελαστικό ωράριο λειτουργίας με την κατάργηση των σχετικών περιορισμών. Επίσης, η μείωση του λεγόμενου ελάχιστου περιθωρίου κέρδους, προκειμένου να διευκολύνουν τη συγκέντρωση του κλάδου σε ισχυρές επιχειρήσεις - αλυσίδες πώλησης. Η «μείωση» στα περιθώρια κέρδους θα γίνει είτε άμεσα είτε έμμεσα, με την εφαρμογή «συστήματος εκπτώσεων» πάνω στις τιμές χονδρικής, στις οποίες αγοράζουν τα φαρμακεία. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνήμονιό τους η έκπτωση θα παρέχεται για χονδρικές πωλήσεις «πάνω από ένα προκαθορισμένο όριο», και έρχεται να ευνοήσει τη συγκέντρωση του κλάδου σε μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα.

Συμβολαιογράφοι: Προχωρούν σε αύξηση του αριθμού τους και σε κατάργηση του σημερινού συστήματος των ελάχιστων αμοιβών.

Μηχανικοί - αρχιτέκτονες - ορκωτοί λογιστές: Προβλέπεται η απελευθέρωση στο σύστημα των ελάχιστων αμοιβών.

Απόλυτα χαρακτηριστική είναι η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΙΟΒΕ, όργανο των μεγαλοβιομηχάνων του ΣΕΒ, που εκτιμά πως το «άνοιγμα στα κλειστά επαγγέλματα θα αποφέρει οφέλη ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ή το 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση». Οι κατά καιρούς «επισημάνσεις» από τις μερίδες του κεφαλαίου αποδίδουν ανάγλυφα την πεμπτουσία των ρυθμίσεων που ήδη εφαρμόζονται είτε πρόκειται να εφαρμόσουν το αμέσως προσεχές διάστημα. Στην ίδια έκθεση ο ΣΕΒ αξίωνε την «κατάργηση των περιορισμών που το Δημόσιο επιβάλλει στον ανταγωνισμό», αναφέροντας συγκεκριμένα τα «κλειστά επαγγέλματα, ιδιαίτερα στις μεταφορές, καμποτάζ, περιορισμούς στην αγορά ενέργειας και υγείας κ.ά.», τις «κατώτατες τιμές σε ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες», την κατάργηση των «υποχρεωτικών αμοιβών για μια σειρά επαγγελματικές δραστηριότητες και τους γραφειοκρατικούς περιορισμούς στην επιχειρηματικότητα».

Ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο

Φουλάροντας τις αντιλαϊκές μηχανές φέρνουν για ψήφιση στη Βουλή και τη μείωση του συντελεστή στα κέρδη κατά 4 επιπλέον μονάδες (από το 24% στο 20%) με εφαρμογή από την 1η Γενάρη του 2011.

Με το νομοσχέδιο για το νέο λεγόμενο επενδυτικό νόμο χαρίζουν στους μεγαλοβιομήχανους τους φόρους για 6 χρόνια (παλιές επιχειρήσεις) ή για 8 ολόκληρα χρόνια για τις νέες. Η φοροαπαλλαγή ισχύει όχι μόνο για τα κέρδη της επιχείρησης που εντάχτηκε στον «επενδυτικό νόμο» αλλά και τις άλλες δραστηριότητες του «φορέα» που έκανε την «επένδυση», με άλλα λόγια για ολόκληρο τον επιχειρηματικό όμιλο, όπως για παράδειγμα τα μονοπώλια που θα φέρουν με το σαρωτικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Κυβέρνηση και κράτος βάζουν στο λογαριασμό των μονοπωλίων μπόλικα δοσίματα, ιδιωτικοποιήσεις, πληθώρα από εναλλακτικές επιλογές. Τα ποσοστά της επίσημα εμφανιζόμενης «ίδιας συμμετοχής» τους στην «επένδυση» είναι μόλις στο 25%, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πασίγνωστη και η πρακτική των υπερτιμολογήσεων. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός, μέσα από τα χαράτσια που μαζεύουν από το λαό. Πάνω απ' όλα είναι η φτηνή ανθρώπινη εργασία, που, για λογαριασμό τους, επιχειρεί να διασφαλίσει η κυβέρνηση μαζί με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Αυτός είναι και ο μονόδρομος για την «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου.

Βασική κάνουλα παροχής κρατικών και διακρατικών κεφαλαίων είναι και ο πακτωλός με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Από το συγκεκριμένο πλαίσιο μέχρι και το 2015, που θα τρέχουν τα σχετικά προγράμματα, έχουν για φάγωμα ακόμη 21,5 δισ. ευρώ και μόνο από τα ευρωενωσιακά κονδύλια, χώρια δηλαδή τις άλλες ενισχύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ