Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΚΟΙΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ» ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Εργαλείο εμπορευματοποίησης

Την εφαρμογή και στον πολιτισμό, του αντιδραστικού «Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης», που προσαρμόζει τον κρατικό τομέα στις νέες ανάγκες του κεφαλαίου, αποδιαρθρώνοντας, ταυτόχρονα, τις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο, προωθεί και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Είναι ένα σύστημα «αυτο-αξιολόγησης» των κρατικών υπηρεσιών που τέθηκε σε ισχύ από την ΕΕ το 2000 και γίνεται στη βάση εννέα κριτηρίων: «Ηγεσία, Στρατηγική και Προγραμματισμός, Ανθρώπινο Δυναμικό, Συνεργασίες και Πόροι, Διαδικασίες, Αποτελέσματα προσανατολισμένα προς τον πολίτη/πελάτη, Αποτελέσματα για το ανθρώπινο δυναμικό, Αποτελέσματα σχετικά με την κοινωνία, Κύρια αποτελέσματα επίδοσης».

Το ΚΠΑ παρουσιάστηκε χτες σε ημερίδα στο Βυζαντινό Μουσείο από στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών. Για την εφαρμογή του συστήματος στις υπηρεσίες τους μίλησαν η αναπληρώτρια διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου, Αναστασία Λαζαρίδου, και η προϊσταμένη του Τμήματος Γραμματείας του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, Ελενα Κουντούρη. Εισαγωγικά διαβάστηκε χαιρετισμός της γγ του ΥΠΠΟ-Τ, Λίνας Μενδώνη, η οποία φυσικά υπερασπίστηκε το ΚΠΑ.

Το σύστημα αποτελεί «προσαρμογή» ανάλογου συστήματος αξιολόγησης του ιδιωτικού τομέα. Χαρακτηριστική είναι και η ορολογία του («πολίτης - πελάτης» κλπ.). Η εφαρμογή του στον πολιτιστικό τομέα θα αποτελέσει ένα ακόμη χτύπημα σε ό,τι απέμεινε από κάθε έννοια δημόσιας διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Γι' αυτό και δεν ανταποκρίθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι στο Βυζαντινό Μουσείο στην πιλοτική εφαρμογή του ΚΠΑ το 2007, ενώ επιστήμονες της Αρχαιολογικής Υπηρεσία επισήμαναν στη χθεσινή ημερίδα τον αντιδραστικό ρόλο του ΚΠΑ.

«Το αποτέλεσμα της εργασίας μας δεν είναι εμπορευματικό "προϊόν" αλλά κοινωνικό αγαθό», σημείωσε μία αρχαιολόγος. Συνέδεσε το ΚΠΑ με το αντεργατικό ενιαίο μισθολόγιο που προωθείται στο δημόσιο και κατέληξε: «Δηλαδή, μια υπηρεσία χωρίς χρήματα και προσωπικό μπορεί να λειτουργήσει... αν "αξιολογηθεί";».

Συνάδελφός της στο Βυζαντινό Μουσείο πρόσθεσε, ότι αυτή η συζήτηση «γίνεται στο φόντο τρομακτικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και στο δημόσιο, στο φόντο μιας πανταχόθεν ενορχηστρωμένης επίθεσης ενάντια στο δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών που προσφέρουμε και καταλήγει σε αυτό που φοβόμασταν όσοι αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε στην αξιολόγηση του Βυζαντινού Μουσείου, το 2007: Στη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα». Υπενθύμισε ότι πέρυσι τέτοια εποχή το Βυζαντινό Μουσείο και άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού ήταν κλειστά για τρεις μήνες επειδή δεν είχαν προσωπικό. Είπε ότι το ίδιο θα συμβεί και φέτος, διότι θα απολυθούν οι συμβασιούχοι φύλακες.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση άλλης αρχαιολόγου, η οποία αναφέρθηκε στην υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, φέρνοντας για παράδειγμα τη Θράκη, όπου για τρεις νομούς και ένα νησί υπάρχουν ένας μόνιμος αρχαιολόγος, δύο εργατοτεχνίτες και τρεις φύλακες...


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ