Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαμαρτυρία των εικαστικών

Από παλιότερη κινητοποίηση των εικαστικών
Από παλιότερη κινητοποίηση των εικαστικών
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην Εθνική Πινακοθήκη, την Κυριακή (12/12, 11πμ), διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Η συνέχιση του αγώνα για τη λύση των καυτών και χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εικαστικοί, είναι η απάντηση στην κυβερνητική πολιτική, που θέτει υπό διωγμό την τέχνη και τους καλλιτέχνες. «Στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης», σημειώνεται στην ανακοίνωσή του ΕΕΤΕ, «με τη συμφωνία όλων των κυβερνήσεων ως σήμερα, αλλά και όλων των πολιτικών δυνάμεων που τη στηρίζουν, η Τέχνη, η Παιδεία, η Υγεία, η Πρόνοια και κάθε κοινωνικό δικαίωμα του λαού, των εργαζομένων, υποχρηματοδοτείται από το κράτος αφήνοντας σκόπιμα το χώρο να αλώνεται και να χειραγωγείται από μεγάλους μονοπωλιακούς επιχειρησιακούς ομίλους».

«Οι καλλιτέχνες είναι ανασφάλιστοι, χωρίς συνταξιοδοτικά δικαιώματα, παρόλο που πολλά χρόνια καταθέτουμε ως φορέας πρόταση καθολικής λύσης του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού, σε βάση συλλογική και αναλογική των εσόδων μας. Ως μισθωτοί στην παιδεία, στους δήμους κ.ά. ωθούνται στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, στη συρρίκνωση μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων. Πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας "προσέλαβε" καλλιτέχνες ως "αναπληρωτές" και μετά από δύο μήνες απλήρωτης εργασίας, τους επέβαλε σύμβαση ημερομισθίου. Με τον "Καλλικράτη" απομακρύνονται μαζικά από τους δήμους καλλιτέχνες που εργάζονται ως συμβασιούχοι. Με την περαίωση, εκβιάζονται οι καλλιτέχνες, όπως και οι άλλοι μικροί επαγγελματίες, ενώ το μεγάλο κεφάλαιο απαλλάσσεται με το ελάχιστο».

Η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, «υποχρηματοδοτεί το ΕΕΤΕ - παρά τη συνταγματική της υποχρέωση - στο μισό των ανελαστικών του δαπανών. Αφήνει άλυτα τα βασικά ζητήματα ζωής των καλλιτεχνών (το δικαίωμα ασφάλισης και σύνταξης). Αρνείται να εξοφλήσει τα συσσωρευμένα χρέη του ΕΕΤΕ για τις μεγάλες δημόσιες εκθέσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, οδηγώντας τους πιστωτές σε απόγνωση».

Οι εικαστικοί διεκδικούν: Δωρεάν πρόσβαση του λαού στα αγαθά της τέχνης και της γνώσης (επιστήμη - παιδεία). Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, κοινωνική ασφάλιση και σύνταξη. Επαρκή επιχορήγηση του ΕΕΤΕ. Αύξηση του ποσοστού για τον πολιτισμό στον κρατικό προϋπολογισμό, τουλάχιστον στο 2%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ