Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
Παρέμβαση για τις χαφιεδοκάμερες

Eurokinissi

Ανακοίνωση με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει Προεδρικό Διάταγμα για τη γενικευμένη εγκατάσταση και χρήση χαφιεδοκαμερών στους δρόμους και στους χώρους δουλειάς εξέδωσε η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο, προωθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα προβλέπει την οριστική και γενικευμένη εγκατάσταση και χρήση των καμερών παρακολούθησης, στους δρόμους και στους χώρους δουλειάς.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για τις λαϊκές ελευθερίες και πρέπει να συναντήσει την καθολική καταδίκη του. Η διαφημιζόμενη ανάθεση της εποπτείας των καμερών στη δήθεν ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ), ως απόδειξη σεβασμού των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, μόνο θυμηδία προκαλεί. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως "φύλλο συκής" την ΑΠΠΔ για να νομιμοποιήσει στη λαϊκή συνείδηση τη χρήση των χαφιεδοκαμερών, αφού προηγουμένως εξασφάλισε το πράσινο φως για την εγκατάσταση και επέκταση των καμερών, που δόθηκε με τη γνωστή κατάπτυστη γνωμοδότηση της ΑΠΠΔ.

Η επιτάχυνση αυτής της εξέλιξης συνδέεται με την ανάγκη να θωρακιστούν η πλουτοκρατία και το κράτος της από την ογκούμενη αμφισβήτηση που γεννάει η συνέχιση και ένταση της άνευ προηγουμένου αντιλαϊκής επίθεσης που έχει εξαπολυθεί από την ΕΕ, το ΔΝΤ, την κυβέρνηση, τη ΝΔ και τα κόμματα του κεφαλαίου. Θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο την εργοδοτική τρομοκρατία και την ηλεκτρονική παρακολούθηση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα των νέων κατασταλτικών μέτρων, όπως είναι η ενσωμάτωση της Οδηγίας της ΕΕ για την καταγραφή και αποθήκευση όλων των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η προώθηση της "χαφιεδοκάρτας" του Πολίτη κλπ.

Η Δημοκρατική Συσπείρωση καλεί τους εργαζόμενους, το λαό, τα συνδικάτα, τις άλλες κοινωνικές οργανώσεις, τη νεολαία, τις γυναίκες, το νομικό κόσμο, να ξεσηκωθούν, να δυναμώσουν τη δική τους αντεπίθεση πιο αποφασιστικά και οργανωμένα, μαζί με τις ταξικές δυνάμεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Να υψώσουν με τον αγώνα τους φραγμό στον κλιμακούμενο αυταρχισμό της κυβέρνησης, την κρατική και εργοδοτική καταστολή και τρομοκρατία.

Να απαιτήσουν και να επιβάλουν την απόσυρση των καμερών παρακολούθησης τώρα!».

Σχέδιο δράσης

Το συντονισμό της δράσης της με τα ταξικά σωματεία - συνδικάτα, με το ΠΑΜΕ, για την ενημέρωση των εργαζόμενων μεταναστών σχετικά με τις επικείμενες νομοθετικές μεταβολές, αποφάσισε ανάμεσα σε άλλα η συντονιστική Γραμματεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» σε συνεδρίασή της.

Με σχετική ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση» επισημαίνει:

«Την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010 συνεδρίασε η συντονιστική Γραμματεία της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, προκειμένου να συζητήσει τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την αυξανόμενη ένταση της κρατικής καταστολής σε βάρος του λαϊκού κινήματος και των μεταναστών, τη νομοθετική παρέμβαση και τη δικαστηριακή πρακτική ποινικοποίησης των αγώνων, καθώς και να προγραμματίσει την ανάληψη πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων για τα ζητήματα αυτά.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν:

1) Η πρόσφατη επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών ως ακόμη μία απόδειξη της ποινικοποίησης των συνδικαλιστικών και λαϊκών αγώνων και της ολοένα εντεινόμενης επίθεσης στο δικαίωμα της απεργίας στα όρια της ουσιαστικής απαγόρευσής του.

2) Οι προωθούμενες αλλαγές στο νομοσχέδιο περί χορήγησης πολιτικού ασύλου, που ενσωματώνει την Οδηγία της ΕΕ με τις πολύμηνες φυλακίσεις, μαζικές απελάσεις και διώξεις σε βάρος μεταναστών ακόμη και ανηλίκων, καθώς και οι πρακτικές καταδίωξης και τρομοκράτησης των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, η εμπειρία από τη δράση της Δημοκρατικής Συσπείρωσης πανελλαδικά. Στη συζήτηση είχε προσκληθεί και πήρε μέρος εκπρόσωπος της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ.

3) Η αντικατάσταση της αστυνομικής ταυτότητας από τη λεγόμενη κάρτα του πολίτη και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί για τις λαϊκές ελευθερίες.

Με βάση τα παραπάνω, αποφασίστηκε ο συντονισμός της δράσης της Δημοκρατικής Συσπείρωσης με τα ταξικά σωματεία - συνδικάτα και το ΠΑΜΕ για την ενημέρωση των εργαζόμενων μεταναστών σχετικά με τις επικείμενες νομοθετικές μεταβολές, την ανάληψη πρωτοβουλιών για την από κοινού καταδίκη της αντιμεταναστευτικής πολιτικής ΕΕ και κυβέρνησης και την οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Επίσης, διαμορφώθηκε κείμενο ανακοίνωσης σχετικά με τη λεγόμενη κάρτα του πολίτη, ως μία πρώτη παρουσίαση των θέσεων της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για το ζήτημα αυτό, με την προοπτική να ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη και λαϊκή καταδίκη του εξαιρετικά επικίνδυνου αυτού εργαλείου του αστικού κράτους.

Ακόμη, επισημάνθηκε η ανάγκη ακόμη περισσότερο ενεργούς συμπαράστασης της Δημοκρατικής Συσπείρωσης (νομικής και πολιτικής) στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, στους διωκόμενους αγωνιστές που σέρνονται ως κατηγορούμενοι σε δεκάδες δίκες ανά την Ελλάδα (π.χ. υπόθεση Jumbo, ναυτεργάτες, μαθητές), ενώ προγραμματίστηκε η διοργάνωση εκδήλωσης - ημερίδας στις αρχές του νέου χρόνου σχετικά με το απεργιακό δικαίωμα.

Τέλος, αποφασίστηκε η παράσταση της Δημοκρατικής Συσπείρωσης στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και ακολούθως η πραγματοποίηση συνέντευξης Τύπου για όλα τα παραπάνω και τυχόν νεότερα στο μεσοδιάστημα ζητήματα (Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 12.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας), στην οποία θα ανακοινωθεί επίσης η επικείμενη νέα επικαιροποιημένη έκδοση του φυλλαδίου "ΜΑΘΕ ΠΑΛΕΨΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ"».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ