Τρίτη 27 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Η κυβέρνηση ήξερε για τις παρακολουθήσεις

Motion Team

Καταγγελτική επιστολή έλαβε ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», λόγω των τελευταίων γεγονότων, την παρακολούθηση της πορείας του Πολυτεχνείου από τις χαφιεδοκάμερες της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και τα όσα ακολούθησαν παρά τη ρητή περί του αντιθέτου δέσμευση του υπουργού.

Στην επιστολή της θυμίζει ότι οκταμελής αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» συναντήθηκε με τον υπουργό δυο μέρες πριν την πορεία, για να εκφράσει την ανησυχία και την έντονη διαμαρτυρία της, σχετικά με τις κατάφωρες παραβιάσεις στοιχειωδών δικαιωμάτων στη χώρα μας.

Ενα από τα ζητήματα που με ιδιαίτερη έμφαση έθεσε η αντιπροσωπεία ήταν και η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά - έπειτα από σχετικό ερώτημα της ΕΛ.ΑΣ. - με την οποία θεωρεί ως νόμιμη και επιτρεπόμενη τη λειτουργία των καμερών του συστήματος «C4i» σε δημόσιους χώρους για την παρακολούθηση και την καταγραφή των διαδηλώσεων.

«Μας διαβεβαιώσατε σε όλους τους τόνους, ότι "κάτι τέτοιο όσο εσείς θα προΐστασθε του Υπουργείου Εσωτερικών δεν πρόκειται να συμβεί" και ότι θα επιτραπεί μόνο σε φορητές κάμερες συνοδευόμενες από εισαγγελέα να καταγράφουν κακουργήματα που διαπράττονται κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων (...) Η αντιπροσωπεία μας σας τόνισε ότι και αυτή την καταγραφή τη θεωρεί επικίνδυνη και βλαπτική για τα δικαιώματα των πολιτών» σημειώνει η «Δημοκρατική Συσπείρωση», όπως θυμίζει και το γεγονός ότι ειδικοί ελεγκτές της «Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» διαπίστωσαν «επ' αυτοφώρω» ότι στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής παρακολουθούνταν και καταγραφόταν η ειρηνική πορεία του Πολυτεχνείου - και όχι κάποια κακουργήματα - και μάλιστα η κατάφωρη παρανομία γινόταν παρουσία εισαγγελέων.

Επιπλέον η «Δημοκρατική Συσπείρωση» σημειώνει ότι το γεγονός πως αποδεδειγμένα οι κάμερες δε σταμάτησαν ποτέ από την εγκατάστασή τους να παρακολουθούν και να καταγράφουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις, φακελώνοντας τους συμμετέχοντες και αποτρέποντας άλλους να μη συμμετέχουν.

Επίσης συνεχίζει: «Δεν υπάρχει αμφιβολία - παρά τη γνωμάτευση του κ. Σανιδά - ότι η λειτουργία των καμερών είναι παράνομη και ως τέτοια απαγορεύτηκε επανειλημμένα από την "Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα". Εκκρεμεί μάλιστα η έκδοση απόφασης από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας που συζήτησε το θέμα τον περασμένο Ιανουάριο».

Επισημαίνει πως την ανησυχία και αγανάκτησή ήρθαν να ενισχύσουν οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη ότι «η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να φτάνει μέχρις αναιρέσεως των αντικειμενικών συμφερόντων της κοινωνίας», που αποπνέουν μια εξαιρετικά επικίνδυνη αντιδραστική νοοτροπία που ανοίγει «τον ασκό του Αιόλου» για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Οτι παρόμοιες αντιλήψεις και θέσεις αποτέλεσαν το πρόσχημα για βάναυση κατάργηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο παρελθόν και στη χώρα μας.

Παρακάτω ουσιαστικά καταγγέλλει τον Π. Παυλόπουλο ότι «σε ότι μας αφορά δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε τη διαβεβαίωσή σας ότι οι κάμερες - χαφιεδοκάμερες τις έχει βαφτίσει ο λαός μας - δεν καταγράφουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις και ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παντελώς ανώφελο. Και αυτό γιατί είχαμε χειροπιαστές αποδείξεις για το αντίθετο. (...) Να γιατί, κύριε Υπουργέ, επιμένουμε στην αξίωση που διατυπώσαμε και στο σχετικό Υπόμνημα που σας επιδώσαμε, να καταργηθεί και να αποκαθηλωθεί το σύστημα C4i με τις χαφιεδοκάμερές του. Διαφορετικά, την απάντησή μας θα τη δείτε στους λαϊκούς αγώνες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ