Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΥΛΑΚΕΣ
Σε απεργία πείνας πάνω από 1.000 κρατούμενοι

Διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης

Σε απεργία πείνας προχώρησαν από προχτές, 6 Δεκέμβρη, οι κρατούμενοι των φυλακών της χώρας κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, ενώ βρίσκονται σε αποχή από το συσσίτιο από τις 29 Νοέμβρη. Χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων μίλησαν τηλεφωνικά οι ίδιοι οι φυλακισμένοι μέσα από τις φυλακές και ζήτησαν από την Πολιτεία να τους ακούσει και να τους αναγνωρίσει τα δικαιώματα των κρατουμένων που δικαιούνται. «Ζητούμε να μας επιτραπεί τουλάχιστον να αναπνεύσουμε. Να μας παραχωρήσουν τον προσωπικό χώρο που δικαιούμαστε ως κρατούμενοι», ανέφερε χαρακτηριστικά κρατούμενος από το Μαλανδρίνο.

Σε αποχή συσσιτίου βρίσκονται 9.000 από τους 12.600 κρατούμενους σε 26 από τις 33 φυλακές της χώρας, ενώ από προχτές ξεκίνησαν απεργία πείνας περισσότεροι από 1.000 κρατούμενοι. Ειδικότερα, στην Δ' Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού κάνουν απεργία πείνας όλοι οι κρατούμενοι, στα Γρεβενά 500, στο Μαλανδρίνο 157, στο Δομοκό 66, στη Λάρισα 38, στα Τρίκαλα 45 και στα Διαβατά 200. Επίσης, απεργία πείνας κάνουν οι ανήλικοι κρατούμενοι στο Ειδικό Κέντρο Κράτησης Νέων Βόλου και σε ένδειξη αλληλεγγύης απέχουν από το συσσίτιο οι 75 από τους 90 κρατούμενους της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Βασικό αίτημα των κρατουμένων είναι η βελτίωση των συνθηκών κράτησης και να δεχτεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης αντιπροσωπεία από τις συντονιστικές επιτροπές των κρατουμένων. Παράλληλα, η Δευτέρα, 13 Δεκέμβρη, έχει οριστεί ως πανελλαδική ημέρα δράσης και θα πραγματοποιηθούν πορείες στις φυλακές της χώρας. Να αναφέρουμε ότι στις φυλακές Δομοκού κρατούμενος έχει ράψει το στόμα του από τις 3 Δεκέμβρη (δέχεται μόνο τα χάπια του με λίγο νερό) διαμαρτυρόμενος για τη διακοπή της αναπηρικής του σύνταξης από την Πρόνοια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ