Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΙΣ 16 ΚΑΙ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Τα μονοπωλιακά συμφέροντα καθορίζουν τη «συνοχή» της ΕΕ

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Τούσσα, σε σχετική ενημέρωση που έκανε στην Βουλή η αρμόδια υπουργός

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να «διαπραγματεύεται» στο επίπεδο της ΕΕ «με τον ίδιο δυναμισμό που το έκανε ο πρωθυπουργός στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» (!) ισχυρίστηκε χτες η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ενημερώνοντας τις επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών της Βουλής, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στις 16 και 17 Δεκέμβρη.

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου υπερασπίστηκε τη «FRONTEX» λέγοντας ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων από την είσοδο των μεταναστών.

Παρεμβαίνοντας εκ μέρους του ΚΚΕ στη συζήτηση, ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, αναφέρθηκε στην πραγματική ατζέντα της Συνόδου, λέγοντας ότι στόχος των αποφάσεων που μεθοδεύονται είναι «να ενισχυθεί η εφαρμογή, η παρακολούθηση και ο συντονισμός της ενιαίας στρατηγικής του μονοπωλιακού κεφαλαίου ενάντια στους λαούς. Η λεγόμενη "μέθοδος ανοιχτού συντονισμού" των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών να αντικατασταθεί από την "ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση", δηλαδή έλεγχος για την κατάστρωση και στενή παρακολούθηση της εφαρμογής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε κάθε κράτος της ευρωζώνης και της ΕΕ συνολικά, γεγονός το οποίο θα επιβληθεί και νομοθετικά με την ανάλογη θεσμική κατοχύρωσή του σε επίπεδο ΕΕ».

Επίσης, «να τροποποιηθεί η Συνθήκη της Λισαβόνας (το μετονομασμένο ευρωσύνταγμα), που δεν πρόλαβε να κάνει ούτε γενέθλια και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες - χωρίς δημοψηφίσματα που θα αναδείκνυαν και πάλι την λαϊκή οργή και αγανάκτηση ενάντια στην ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις - για να προβλεφθεί η δημιουργία "Μηχανισμού ελεγχόμενης Χρεοκοπίας" των εργαζομένων βεβαίως, για να μην πτωχεύσει η πλουτοκρατία».

Προαποφασισμένος πόλεμος στο λαό

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Γ. Τούσσας στο «Μηχανισμό Στήριξης» που θα καταλήξουν οι 27 στη Σύνοδο. Πρόκειται, είπε, για μηχανισμό «Ελεγχόμενης Χρεοκοπίας», «για την ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου - ιδίως ζωντανού κεφαλαίου - εργασίας - ώστε να ξεκινάει νέος κύκλος καπιταλιστικής ανάπτυξης μετά. Στο μηχανισμό θα συμμετέχει το ΔΝΤ και οι δανειστές, δηλαδή οι τραπεζίτες και οι όμιλοι του χρηματιστικού κεφαλαίου, ώστε να ελέγχουν και να διασφαλίζουν την επιστροφή των χρημάτων τους, πλούτο που ληστεύουν και λεηλατούν από τους παραγωγούς του, την εργατική τάξη, τα εργαζόμενα στρώματα του χωριού και της πόλης».

Καταλήγοντας, ο Γ. Τούσσας σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν απόλυτα τη θέση του ΚΚΕ ότι ο πόλεμος που έχει εξαπολύσει στην Ελλάδα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μαζί με την ΕΕ, τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου, δεν οφείλονται σε καμία έκτακτη δήθεν κατάσταση, στο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Αποτελούν στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου σε ολόκληρη την ΕΕ, εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες μέλη της.

Οι λαοί δεν κινδυνεύουν από την έλλειψη συνοχής της ΕΕ, αλλά από το αντίθετο: Από την ενίσχυση της συνοχής της στην επίθεση εναντίον τους. Εχουν κάθε συμφέρον με την πάλη τους να αδυνατίζουν τη συνοχή της ΕΕ, άρα και την επίθεση του κεφαλαίου σε βάρος τους, μέχρι την διάλυσή της».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ