Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Στέλνουν τους εργάτες στο απόσπαμα

Ο ΣΕΒ με ένα κείμενο απαιτήσεων από την κυβέρνηση με τίτλο «Επιχειρηματικότητα χωρίς εμπόδια» εκβιάζει με θράσος για επιβολή πολιτικής εκμετάλλευσης χωρίς εμπόδια. Απαιτεί ολοκληρωτική ασυδοσία δράσης, ώστε το μεγάλο κεφάλαιο να βγει από την κρίση πιο ισχυρό και ασύδοτο, στέλνοντας τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση. Αυτό είναι το δίκιο του που υπηρετεί ολοκληρωτικά η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα. Ο ΣΕΒ και οι άλλες εργοδοτικές οργανώσεις, εκτός από τη δραστική μείωση μισθών και μεροκάματου, απαιτούν παράταση του εργάσιμου χρόνου, χωρίς πληρωμή υπερωριών, κατάργηση του πενθήμερου και της κυριακάτικης αργίας. Απαιτούν απόλυτη εξουσία και ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, για να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους.

***

Η κυβέρνηση τους προσφέρει στο πιάτο συνθήκες απρόσκοπτης κερδοφόρας δράσης με το νομοσχέδιο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις που συζήτησαν προχτές στα μουλωχτά οι εργοδοτικές οργανώσεις με τη ΓΣΕΕ. Το νομοσχέδιο προβλέπει αυτά που ζητά ο ΣΕΒ, δηλαδή μείωση των μισθών κάτω και από αυτήν την κατάπτυστη Εθνική Συλλογική Σύμβαση πείνας που υπέγραψε η ΓΣΕΕ, καταργώντας τις κλαδικές συμβάσεις, την παράταση του εργάσιμου χρόνου και το κόψιμο της πληρωμής των υπερωριών. Τώρα, εκτός από τη συμφωνία για μείωση των μισθών κατά 12% που συμφώνησαν εργοδοτικές οργανώσεις και ΓΣΕΕ, φαίνεται να συμφώνησαν και στη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου χωρίς πληρωμή υπερωριών και για 6ήμερη δουλειά και για κατάργηση της Κυριακής. Αλλά έτσι αυξάνεται η απλήρωτη δουλειά των εργαζομένων, αυξάνοντας την εκμετάλλευση και τα κέρδη, ενώ θα προκαλούνται και ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία των εργαζομένων, αφού δε θα μπορεί να αναπληρώνεται η εργατική τους δύναμη κανονικά.

***

Επομένως, οι συνέπειες για τους εργαζόμενους δεν είναι μόνο η δραστική μείωση μισθών αλλά και η μεγάλη αύξηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας και της αύξησης του χρόνου της απλήρωτης δουλειάς. Θυμίζει την οδηγία της ΕΕ για το 65ωρο, όπου η μεγαλοεργοδοσία θα μπορεί να απασχολεί τους εργαζόμενους όλες τις μέρες της βδομάδας, για όσες ώρες θέλει, πληρώνοντας μισθούς πείνας. Αυτό σημαίνει η απαίτηση του ΣΕΒ για συμψηφισμό της υπέρβασης του ημερήσιου ωραρίου που πραγματοποιείται εντός της βδομάδας, πέραν του οκταώρου και να επιτρέπεται απασχόληση την 6η ημέρα με χορήγηση αναπληρωματικής ανάπαυσης. Να έχουν το δικαίωμα οι μεγαλοεπιχειρηματίες να αυξάνουν τη διάρκεια του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου χωρίς καμιά αλλαγή στην πληρωμή μισθού και μεροκάματου.

***

Η ζωή της εργατικής τάξης μπαίνει στο απόσπασμα. Γι' αυτό να ορθώσει το ανάστημα και τη δύναμή της κόντρα στο κεφάλαιο, παλεύοντας ενάντια σ' αυτό το νομοσχέδιο, διεκδικώντας συμβάσεις ικανοποίησης των αναγκών της. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ έχει τη φωλιά της λερωμένη. Προσπαθεί να συγκαλύψει τις πομπές της, λέγοντας ότι δε συμφωνήθηκε τίποτα, ενώ συμμετείχε στη σύσκεψη που έγινε στα μουλωχτά. Αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν καμιά εμπιστοσύνη σ' αυτήν. Είναι επικίνδυνη για τα εργατικά συμφέροντα. Παραδίδει τα δικαιώματα της εργατικής τάξης στις ορέξεις του ΣΕΒ. Είναι ανυπόληπτη, αφού είναι όργανο του κεφαλαίου και της κυβέρνησης. Ο δρόμος της εργατικής τάξης είναι να πάρει την υπόθεση στα δικά της χέρια. Σταθμός σ' αυτήν την πορεία η απεργία στις 15 Δεκέμβρη με το ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα.


Ι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ