Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΜΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Ετοιμάζουν νέο «ψαλίδισμα» στις συντάξεις
  • Πρόταση για κατάργηση δώρων και μείωση σύνταξης στο Μετοχικό Ταμείο
  • Επανέρχονται σχέδια αύξησης των εισφορών και παρακράτησης μισθού για το Ταμείο Πρόνοιας
  • Μεγάλες ελλείψεις που οδηγούν σε μεγάλες καθυστερήσεις στο Ταμείο Επικούρησης

Στα ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων επικεντρώνεται αυτή την περίοδο η οξεία επίθεση που έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση και οι άλλοι μηχανισμοί και διεθνείς οργανισμοί των κεφαλαιοκρατών.

Η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) επαναφέρει στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την πρόταση που είχε κάνει πριν ένα μήνα, με ακόμα χειρότερους όρους. Υπενθυμίζεται ότι το ΜΤΠΥ καταβάλλει ένα είδος επικουρικής σύνταξης (το χορήγημα) η οποία κυμαίνεται από 96 έως 240 ευρώ. Σήμερα η διοίκηση επιδιώκει:

  • Την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα.
  • Τη μείωση της σύνταξης για τους ήδη συνταξιούχους κατά 10%.
  • Τη μείωση της σύνταξης για τους νέους συνταξιούχους κατά 30%.
  • Τη μείωση της κατώτερης σύνταξης (96 ευρώ) κατά 35%.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών φέρεται ότι εξετάζει και πάλι το ζήτημα της επιβολής επιπλέον εισφοράς στους δημόσιους υπαλλήλους και την παρακράτηση ενός μισθού από τους νεοεισερχόμενους, με πρόσχημα την καθυστέρηση της πληρωμής του εφάπαξ στους συνταξιοδοτούμενους δημοσίους υπαλλήλους. Πρόκειται για ένα σχέδιο που προωθούσε και η κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς να προλάβει όμως να το υλοποιήσει.

Με αυτές τις νέες περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων υποτίθεται ότι θα αντιμετωπιστεί το οξύ οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) που αδυνατεί εδώ και καιρό να καταβάλει το εφάπαξ σε χιλιάδες δικαιούχους. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το ΤΠΔΥ οφείλει το εφάπαξ σε περίπου 20.000 δικαιούχους, για την καταβολή του οποίου απαιτείται ποσό που αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ! Με βάση τους σημερινούς ρυθμούς πληρωμής του εφάπαξ, για να το εισπράξει κάποιος που βγαίνει στη σύνταξη πρέπει να περιμένει 36 με 39 μήνες!

Επίσης τεράστιο πρόβλημα ως προς το χρόνο χορήγησης των επικουρικών συντάξεων αντιμετωπίζει και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ). Συνολικά εκκρεμεί η διεκπεραίωση 34.000 αιτήσεων (οι 25.000 έχουν κατατεθεί από τις αρχές του 2010) το σύνολο των οποίων αναμένεται να εξεταστεί στη διάρκεια τεσσάρων ετών! Το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη προσωπικού (είναι κενές το 36% των οργανικών θέσεων) και μηχανοργάνωσης, στην ακατάλληλη κτιριακή υποδομή.

Τα οξύτατα οικονομικά - και όχι μόνο - προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ταμεία οφείλονται αποκλειστικά στην πολιτική της χρόνιας καταλήστευσης των αποθεματικών τους και των περιουσιών τους από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και το κεφάλαιο. Επιπλέον, μεγάλες οικονομικές ζημιές έχουν υποστεί τα Ταμεία και από την πολιτική του χρηματιστηριακού τζόγου που υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν όλα τα τελευταία χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι μόνο το ΤΕΑΔΥ είδε το 2008 τη χρηματιστηριακή αξία των μετοχών που κατείχε να κατρακυλάνε κατά 30% μέσα σε 42 μέρες, ωστόσο σαν να μην τους έφτανε αυτό, πριν περίπου ένα μήνα η πλειοψηφία της διοίκησής τους αποφάσισε να «τζογάρει» και άλλο μέρος των αποθεματικών του, αγοράζοντας και άλλες μετοχές της Εθνικής Τράπεζας. Ο πρόεδρος του Ταμείου, Α. Κιντής, για να δικαιολογήσει την απόφαση αυτή έφθασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι αποτελεί ...«ηθική υποχρέωση» για να στηριχθεί η οικονομία που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση! Η απόφαση αφορά στην αγορά ενός εκατομμυρίου μετοχών που κοστίζουν περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απάντηση στη λασπολογία για τα εφάπαξ στο Δημόσιο(2013-11-08 00:00:00.0)
Επαναφέρουν την πρόταση για δανεισμό(2010-07-20 00:00:00.0)
Σχέδια για ένταση της επίθεσης(2010-06-16 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι πληρώνουν το μάρμαρο(2009-03-31 00:00:00.0)
Νέα αντιασφαλιστικά μέτρα σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων(2003-11-09 00:00:00.0)
Σχέδια διάλυσης της επικουρικής ασφάλισης(2002-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ