Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΕΜΠΩΝ
Τραυματίστηκαν δύο εργάτες

Το νέο εργατικό ατύχημα αναδεικνύει την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στη διάνοιξη της σήραγγας

Eurokinissi

Το νέο εργατικό ατύχημα αναδεικνύει την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στη διάνοιξη της σήραγγας
Το πρόβλημα της έλλειψης μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων που δίνουν τη μάχη για το μεροκάματο, στα εργοτάξια διάνοιξης της σήραγγας στα Τέμπη, ήρθε ν' αναδείξει, για μια ακόμα φορά, το χτεσινό εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε, σε ένα απ' αυτά, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δυο εργάτες, ευτυχώς, ελαφρά. Το εργατικό ατύχημα έγινε στις 8.45 το πρωί, στο εργοτάξιο της εταιρείας «J&P ABAΞ ΑΕ», στο ύψος του Πλαταμώνα, την ώρα που οι δύο εργάτες τοποθετούσαν μεταλλικά πλέγματα, όταν αποκολλήθηκαν τα πλαϊνά τοιχώματα της υπό κατασκευής σήραγγας και καταπλακώθηκαν από πέτρες και χώματα, ενώ οι εργασίες διακόπηκαν για μια περίπου ώρα.

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), το νέο εργατικό ατύχημα προκλήθηκε εξαιτίας της έλλειψη μέτρων ασφαλείας και της εντατικοποίησης της εργασίας που έχει επιβάλλει η εργοδοσία στους εργαζόμενους. «Καλούμε τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και υπηρεσίες για άλλη μια φορά - τονίζει - να πάρουν όλα τα μέτρα για να μην έχουμε ατυχήματα και θρηνούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα θύματα. Οχι άλλο αίμα στο βωμό του κέρδους».

Το ΕΚΛ έχει αναδείξει επανειλημμένα το πρόβλημα της έλλειψης μέτρων προστασίας, επισημαίνοντας, μεταξύ των άλλων, την αναγκαιότητα αυξημένων μέτρων αντιστήριξης λόγω της σαθρότητας του εδάφους.

Επίσης, πρόσφατα, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας με αφορμή τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από Μεικτή Επιτροπή, στο εργοτάξιο της ΑΕΓΕΚ, στη σήραγγα των Τεμπών, σε ανακοίνωσή της υπογράμμιζε τους σοβαρούς κινδύνους για τους χιλιάδες εργαζόμενους στα μεγάλα έργα και τη συμβατική οικοδομή, εξαιτίας της ασυδοσίας των εργοδοτών, αλλά και των ανύπαρκτων ελέγχων (ή επιφανειακών ή ακόμα που γίνονται για να «κάνουν τα στραβά μάτια»).

Ζήτησε, ανάμεσα στ' άλλα, να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής και της ακεραιότητας των οικοδόμων και των άλλων εργαζόμενων στα έργα και τις κατασκευές και κάλεσε τους εργάτες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους για να βάλουν φρένο στους εργοδότες που τους θεωρούν καύσιμη ύλη ώστε να αυγατίζουν τα κέρδη τους και να καταδικάσουν κόμματα και πολιτικές που παίζουν με τη ζωή τους.

Θυμίζουμε επίσης ότι στο ίδιο έργο, πριν περίπου 11 μήνες, είχε συμβεί η θανατηφόρα πτώση βράχων στην κοιλάδα των Τεμπών.

Αργά το βράδυ ο παραχωρησιούχος όμιλος «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», με ανακοίνωσή του προσπαθεί να ρίξει «στάχτη στα μάτια» των εργαζομένων για το ατύχημα, παρουσιάζοντας πόρισμα του Μηχανικού Ασφαλείας του έργου, σύμφωνα με το οποίο τηρούνται οι «διεθνείς κανόνες ασφαλείας υπόγειων έργων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ