Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ενημέρωση των ασθενών δεν είναι ατομική ευθύνη

«Η ενημέρωση των ασθενών δεν είναι ατομική ευθύνη αλλά κρατική. Τα κέρδη των μονοπωλιακών φαρμακευτικών ομίλων και η προστασία της δημόσιας Υγείας, είναι αδύνατο να συνυπάρξουν».

Τα παραπάνω υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του Κόμματος προς τις δύο προτάσεις κανονισμού και τις σχετικές Εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις «Πληροφορίες σχετικά με τα φάρμακα».

Το σχετικό σχέδιο νόμου που ενέκρινε το ΕΚ προβλέπει τις υποχρεώσεις και τις δυνατότητες που θα έχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες σε ό,τι αφορά την παροχή πληροφοριών για τα χαρακτηριστικά του φαρμάκου, με στόχο - θεωρητικά - την αντικειμενική πληροφόρηση και την αποφυγή συγκαλυμμένης διαφήμισης.

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει τις δύο προτάσεις κανονισμού και τις σχετικές Εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γιατί μεταφέρουν την ευθύνη για υπεύθυνη, αξιόπιστη και ποιοτική ενημέρωση των ασθενών από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, στις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες. Η ενημέρωση των ασθενών δεν είναι ατομική ευθύνη αλλά κρατική. Τα κέρδη των μονοπωλιακών φαρμακευτικών ομίλων και η προστασία της δημόσιας Υγείας, είναι αδύνατο να συνυπάρξουν. Η πρόσφατη απάτη με τα εμβόλια για την δήθεν πανδημία της "νέας γρίπης" αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η κατευθυνόμενη πληροφόρηση μετατρέπεται σε κέρδη δισεκατομμυρίων για τις διεθνικές επιχειρήσεις φαρμάκων», υπογράμμισε ο Μπ. Αγγουράκης.

«Υποστηρίζουμε ότι η ευθύνη για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα φάρμακα γενικά και όχι μόνο όσα συνταγογραφούνται (όπως προβλέπουν οι κανονισμοί) πρέπει να είναι αποκλειστικά κρατική. Τούτο αποτελεί στοιχειώδες μόνο μέτρο προστασίας των ασθενών και εργαζομένων. Γιατί όσο το φάρμακο, η έρευνά του, και τα μέσα διάδοσης της γνώσης- πληροφοριών είναι στα χέρια των πολυεθνικών, που λειτουργούν με μόνο κριτήριο το κέρδος, οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες Υγείας δεν μπορούν να είναι σίγουροι για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, της γνώσης και πληροφορίας που λαμβάνουν», τόνισε.

Και κατέληξε: «Απαιτείται σύγκρουση με την παραπάνω πολιτική για την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και το φάρμακο. Για τη λειτουργία κρατικού οργανισμού φαρμάκου. Για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας. Συνθήκες που απαιτούν ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου μόνο κριτήριο για την λειτουργία των υπηρεσιών και της βιομηχανίας φαρμάκου θα είναι οι λαϊκές ανάγκες, οι ανάγκες των ασθενών και όχι το κέρδος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ