Τρίτη 20 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Επαναφέρουν την πρόταση για δανεισμό

Την πρόταση για δανεισμό του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) και αύξηση των εισφορών των εργαζομένων, επαναφέρουν κυβέρνηση και πλειοψηφία του ΔΣ με πρόσχημα την αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων. Πρόταση που οδηγεί στο οικονομικό στραγγαλισμό του ΤΠΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΠΔΥ αδυνατεί τα τελευταία χρόνια να καταβάλλει το εφάπαξ στους δικαιούχους, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου, δεν έχει καταβληθεί το εφάπαξ σε 20.443 δικαιούχους και το ποσό που απαιτείται για την καταβολή του φθάνει τα 900 εκατομμύρια ευρώ. Η αιτία του τεράστιου οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει το ΤΠΔΥ είναι ίδια με αυτή που ισχύει για το σύνολο των Ταμείων. Είναι οι χρόνιες πολιτικές καταλήστευσης των αποθεματικών τους σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Για αυτά τα προβλήματα, πριν ένα χρόνο η πλειοψηφία του ΔΣ είχε προτείνει στην τότε κυβέρνηση της ΝΔ να δανειοδοτηθεί το ΤΠΔΥ με ποσό ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα, να επιβληθεί αύξηση των εισφορών σε επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων. Σήμερα, η πλειοψηφία του ΔΣ και η κυβέρνηση μεθοδεύουν την επαναφορά της πρότασης. Το υπουργείο Οικονομικών απηύθυνε ερώτηση στο ΤΠΔΥ για τη οικονομική του κατάσταση. Η πλειοψηφία απέφυγε να πάρει σαφή θέση αλλά φρόντισε να υπενθυμίσει την πρόταση που είχε κάνει και ζήτησε να ληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες.

Τη θέση της καταψήφισε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στους ΟΤΑ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Γ. Καταχανάς προβάλλοντας την πρόταση για άμεση κρατική επιχορήγηση του Ταμείου του συνόλου των αναγκών του και επιστροφή των κλεμμένων στα Ταμεία. Οι δύο εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ (μέλη των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) απείχαν από τη διαδικασία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ