Σάββατο 20 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Το «Γκαζάρ» νέο σημείο τριβής

BHΡΥΤΟΣ.--

Υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί η απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από το χωριό Γκαζάρ, στη μεθόριο ανάμεσα στο Ισραήλ, στο Λίβανο και στη Συρία. Η απόφαση, που έλαβε πριν δύο 24ωρα, η ισραηλινή κυβέρνηση, προχωρώντας σε εφαρμογή της μονομερούς της απόφασης, την οποία ανακοίνωσε στον ΟΗΕ, έχει προκαλέσει οργή και στους κατοίκους του χωριού, αλλά και στο Λίβανο, καθώς οι μεν πρώτοι επιμένουν ότι είναι Σύροι (άλλωστε αυτό ήταν μέχρι που τέθηκαν υπό ισραηλινή κατοχή το 1967) και η λιβανική ηγεσία επικρίνει την ορθότητα και το μονομερές της απόφασης.

Χτες, στο ζήτημα αναφέρθηκε ανοιχτά ο πρόεδρος του λιβανικού κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι, επικεφαλής της σιιτικής «Αμάλ» και συνεργάτης της «Χεζμπολλάχ», που εκτίμησε ότι το Ισραήλ προσπαθεί, με την κίνηση αυτή, να κερδίσει τις εντυπώσεις, αλλά κάτι τέτοιο δε θα γίνει. Μόνο η αποχώρηση από το Γκαζάρ, συμπλήρωσε ο Μπέρι, δεν πρόκειται να δώσει τέλος στην αναγκαιότητα αντίστασης απέναντι στο Ισραήλ.

Εκτός από την ανοιχτή κριτική προς το Ισραήλ, οι δηλώσεις του Μπέρι δίνουν ένα στίγμα και για την ατμόσφαιρα έντασης που επικρατεί εντός Λιβάνου. Και αυτό γιατί ως «αντίσταση» συνήθως αναφέρεται από τους υποστηρικτές του το ένοπλο σκέλος της «Χεζμπολλάχ», του οποίου το σταδιακό αφοπλισμό και την ενσωμάτωσή τους στις λιβανικές δυνάμεις έχουν ζητήσει οι υπόλοιπες δυνάμεις (σουνιτικές κυρίως) της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ