Σάββατο 20 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Αντιδράσεις για τα οικτρά βασανιστήρια εργατών στη Σαουδική Αραβία

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Το δεύτερο - κι αυτή τη φορά φονικό... - σε μία βδομάδα κρούσμα ωμής κακοποίησης και βασανισμού Ινδονήσιας εργαζόμενης στη Σαουδική Αραβία φουντώνει ακόμη περισσότερο την ένταση στις σχέσεις της Ινδονησίας (η πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο) με τη Σαουδική Αραβία.

Τελευταίο θύμα Σαουδάραβα εργοδότη ήταν η 36χρονη Ινδονήσια οικιακή βοηθός Κικίμ Κομαλασάρι, που εργαζόταν επίσης ως οικιακή βοηθός στη Σαουδική Αραβία, δολοφονήθηκε από τον εργοδότη της και το πτώμα της βρέθηκε σε κάδο απορριμμάτων! Την περασμένη Δευτέρα ανακοινώθηκε πως μπήκε στο νοσοκομείο μία 23χρονη Ινδονήσια οικιακή βοηθός στη Σ. Αραβία, η Σουμιάτι Μπίντι Σάλαν Μουστάπα, που βρέθηκε γδαρμένη, καμμένη και άσχημα τραυματισμένη από την κορφή ως τα νύχια και έκτοτε νοσηλεύεται σε σοβαρή, αλλά σταθερή κατάσταση.

Και τη Δευτέρα και χτες ο Ινδονήσιος πρόεδρος εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τα μαρτύρια των δύο γυναικών, κάλεσε τις σαουδαραβικές αρχές να διενεργήσουν άμεση έρευνα, να τιμωρηθούν οι δράστες και υπαινίχθηκε πως θα απαγορευτεί στο μέλλον η μετανάστευση Ινδονήσιων εργαζομένων προς τη Σαουδική Αραβία. Παράλληλα, ο Ινδονήσιος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε χτες για δεύτερη φορά τη διαμαρτυρία του στο Σαουδάραβα πρέσβη στην Τζακάρτα.

Στη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου υπάρχουν τουλάχιστον 3.200.000 Ινδονήσιοι μετανάστες. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν πάντως, και με αυτή την αφορμή, τη Σαουδική Αραβία και τις χώρες του Κόλπου να παρέχουν μεγαλύτερη προστασία για τους αλλοδαπούς που εργάζονται στο έδαφός τους, επισημαίνοντας ότι η περίπτωση της Κομαλασάρι δεν είναι «εξαίρεση», αλλά η τελευταία μιας σειράς φρικτών περιπτώσεων κακοποίησης και εκμετάλλευσης μεταναστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ