Τρίτη 30 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Σοβαρή ένταση στα σύνορα

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Με παρέμβαση του ΟΗΕ, του οποίου οι απεσταλμένοι ανακοίνωσαν, αργά την Κυριακή, ότι κατάφεραν να πετύχουν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, δόθηκε τέλος στη σφοδρότερη ανταλλαγή πυρών και στις ισχυρότερες αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις μεταξύ «Χεζμπολάχ» και ισραηλινού στρατού, που κυριάρχησαν στα σύνορα ολόκληρη την Κυριακή. Η αφορμή φαίνεται ότι δόθηκε όταν ρουκέτες «Κατιούσα» έπληξαν θέσεις του ισραηλινού στρατού κοντά στα σύνορα των δύο χωρών τα ξημερώματα, στην περιοχή Σαφάντ, οπότε τραυματίστηκε και 1 Ισραηλινός στρατιώτης.

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική «Τζιχάντ», της οποίας στέλεχος σκοτώθηκε μαζί με τον αδελφό του την Παρασκευή σε βομβιστική επίθεση στο Λίβανο, διέψευσε ότι φέρει την ευθύνη για την εκτόξευση των ρουκετών. Ακολούθησαν δύο διαδοχικά κύματα ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στο νότιο και ανατολικό Λίβανο (κοντά στα σύνορα με τη Συρία), με στόχο θέσεις της «Χεζμπολάχ», αλλά και της παλαιστινιακής οργάνωσης «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Κεντρική Διοίκηση».

Στη συνέχεια, σημειώθηκαν σφοδρές μάχες και μάλιστα δόθηκε εντολή σε όλους τους κατοίκους του βορείου Ισραήλ να κρυφτούν στα καταφύγια. Σκοτώθηκαν 1 μαχητής της «Χεζμπολάχ» και 1 του «Λαϊκού Μετώπου», καθώς και 2 Λιβανέζοι άμαχοι, ενώ τραυματίστηκε 1 ακόμη Ισραηλινός στρατιώτης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ολμέρτ απείλησε ότι ο στρατός «θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να απαντήσει στους τρομοκράτες». Χθες, υπουργοί της λιβανικής κυβέρνησης που πρόσκεινται σε αντι-συριακές δυνάμεις ζήτησαν από τη «Χεζμπολάχ» να καταθέσει τα όπλα και να αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων ο λιβανικός στρατός. Η οργάνωση επανέλαβε ότι δε θα γίνει κάτι τέτοιο, όσο δεν τερματίζεται η ισραηλινή κατοχή στην περιοχή, κτήματα Σεμπάα στα σύνορα Λιβάνου - Συρίας - Ισραήλ, που κατά τα άλλα το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι πλέον δεν κατέχει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ