Κυριακή 21 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Νότες αντίστασης και ελευθερίας

Κορυφαίες δημιουργίες του Μίκη Θεοδωράκη, που εκφράζουν τη δίψα των λαών για ελευθερία και την αντίσταση σε κάθε λογής δυνάστες θα πλημμυρίσουν στις 27 Νοέμβρη και 1 Δεκέμβρη, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τρία επικά έργα του συνθέτη, που άφησαν ανεξίτηλο το ίχνος τους στη μουσική της Ελλάδας και του κόσμου:

Το «Πνευματικό Εμβατήριο», σε ποίηση Αγγελου Σικελιανού, το δεύτερο λαϊκό ορατόριο του συνθέτη μετά το «Αξιον Εστί». Το μουσικό έργο γραμμένο το 1969 στη Ζάτουνα της Αρκαδίας, όπου ο συνθέτης είχε εξοριστεί από τη δικτατορία, χαρακτηρίζεται από την αμεσότητα και τη λιτότητα των μελωδιών, καθώς στόχος του αποτελούσε η άμεση κατανόηση από το λαό του μηνύματος της αντίστασης. Σολίστ θα είναι η Μαρία Φαραντούρη και ο βαθύφωνος Δημήτρης Καβράκος.

Το «Canto General» σε ποίηση Πάμπλο Νερούντα - με σολίστ τους πρώτους διδάξαντες Μαρία Φαραντούρη και Πέτρο Πανδή - έργο παγκόσμιο, που ένωσε την Ελλάδα με τη Χιλή. Επρόκειτο να παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση το 1973 στην ελεύθερη, τότε, Χιλή για τον ελληνικό λαό που υπέφερε από τη στρατιωτική δικτατορία, όμως η εκδήλωση ματαιώθηκε εξαιτίας του πραξικοπήματος Πινοσέτ. Η πρώτη εκτέλεσή του, το 1975 στο στάδιο «Καραϊσκάκη», αφιερώθηκε στη μνήμη του Αλλιέντε, του Νερούντα και στον αγωνιζόμενο λαό της Χιλής.

Επίσης, σε πρώτη εκτέλεση παρουσιάζεται η διασκευή του κύκλου τραγουδιών - για πιάνο και ορχήστρα - «Ενας Ομηρος», από την πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου. Στη συναυλία συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα και η Μικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων και η Χορωδία της ΕΡΤ. Διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός. Τη συναυλία διοργανώνουν οι Φίλοι του Ιδρύματος «Θώραξ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ