Στο επίκεντρο το ζήτημα της οικονομίας
ΑΒΑΝΑ.--
Η διατήρηση των κατακτήσεων της Κουβανικής Επανάστασης, του σοσιαλισμού, είναι μία από τις κατευθυντήριες γραμμές που συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο των θέσεων - που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη - οι οποίες θα συζητηθούν στο 6ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Απρίλη. Ανάμεσα στα επιτεύγματα του σοσιαλισμού αναφέρονται, η καθολική πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, ο ελεύθερος δημιουργικός χρόνος, η κοινωνική ασφάλιση και η κοινωνική βοήθεια για όσους το χρειάζονται.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι η πολιτική και οικονομική επιτροπή που επεξεργάστηκε το σχέδιο των θέσεων του Συνεδρίου, δημιουργήθηκε πριν από λίγους μήνες με το καθήκον να διεξαγάγει λεπτομερή έρευνα και ανάλυση σε θέματα της εθνικής οικονομίας. Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο Κουβανός Πρόεδρος και Β' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, Ραούλ Κάστρο, αντιπρόεδρος το μέλος του ΠΓ του ΚΚ Χούλιο Κάσας Ρεγκέιρο και συντονιστής του ο Μαρίνο Μουρίγιο Χόρχε που είναι και αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου και υπουργός Οικονομίας και Σχεδιασμού. Δημιουργήθηκαν επίσης ομάδες και υπο-ομάδες με επικεφαλής μέλη του ΠΓ του κόμματος, αντιπροέδρους του Υπουργικού Συμβουλίου και άλλα στελέχη του ΚΚ Κούβας.
Οπως είχε σημειώσει ο Ρ. Κάστρο τον περασμένο Αύγουστο στη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση, «η ενότητα ανάμεσα στους επαναστάτες, στην ηγεσία της Επανάστασης και την πλειοψηφία του λαού είναι το πιο μεγάλο στρατηγικό μας όπλο, που μας έχει επιτρέψει να φτάσουμε ως εδώ και να συνεχίσουμε και στο μέλλον την τελειοποίηση του σοσιαλισμού. Η ενότητα πηγάζει και τροφοδοτείται από την πιο πλατιά σοσιαλιστική δημοκρατία και την ανοιχτή συζήτηση όλων των ζητημάτων, όσο ευαίσθητα και αν είναι, με όλο τον λαό».
Στο σχέδιο των θέσεων, που από χτες διανέμεται στον πληθυσμό, προτείνεται πως η αποκατάσταση του ρόλου της εργασίας είναι θεμελιώδης τρόπος ανάπτυξης της κοινωνίας και μέσο για να ικανοποιηθούν οι προσωπικές και οικογενειακές ανάγκες, ενώ σημειώνεται πως απαιτούνται πιο συστηματικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες, ο επανασχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής, που όμως θα δίνει προτεραιότητα στη σχεδιασμένη οικονομία και όχι στην αγορά, όπως σημειώνεται. Επιπλέον, σημαντικό μέρος των θέσεων του Συνεδρίου ασχολείται με τη βελτίωση της Εκπαίδευσης, της Υγείας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού. Συμπεριλαμβάνει θέματα προς συζήτηση όπως το εξωτερικό εμπόριο και οι επενδύσεις, η αγροτοβιομηχανία, η βιομηχανία, η ενέργεια, ο τουρισμός, οι μεταφορές, οι επιστήμες, η τεχνολογία και οι πολιτικές εσωτερικού εμπορίου.
Μια φιλική τετράωρη συνάντηση είχε την Τρίτη ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, όπου σημείωσαν πως η υπογραφή της στρατηγικής συμφωνίας ανάμεσα στην Κούβα και τη Βενεζουέλα πριν από δέκα χρόνια έχει ενισχύσει τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς. Ο Κουβανός ηγέτης και ο Τσάβες αντάλλαξαν απόψεις για τη σύνθετη διεθνή κατάσταση.