Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ G-20
Κυρίαρχες οι αντιθέσεις

Λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στη Σύνοδο της G-20
Λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στη Σύνοδο της G-20
ΣΕΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το σκηνικό της «αρμονίας» και του «συντονισμού» μεταξύ των μεγαλύτερων καπιταλιστικών χωρών G-20 για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης, σκηνικό που είχε καλλιεργηθεί εντέχνως, έχει πλέον χαλάσει και η Σύνοδος που ξεκινά σήμερα προβλέπεται να εξελιχθεί σε «αρένα», ασχέτως εάν ποτέ γνωρίσουμε τι θα συμβεί.

Επισήμως, η ατζέντα της Συνόδου της G20, που πραγματοποιείται στη Σεούλ, είναι ο απολογισμός του «οδικού χάρτη» για ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και η λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων προστασίας των τραπεζών από τη χρεοκοπία, αυστηρότερα και από τους λεγόμενους κανόνες της «Βασιλείας ΙΙΙ». Ωστόσο, οι αντιθέσεις είναι αυτές που κυριαρχούν και έχουν ως επίκεντρο τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τον πόλεμο των νομισμάτων που σοβεί τους τελευταίες μήνες. Πόλεμος που πυροδοτήθηκε ακόμη περισσότερο μετά την ενέργεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) να προχωρήσει στην αιμοδότηση με 600 δισεκατομμύρια δολάρια της αμερικανικής οικονομίας, μέσω της εκτύπωσης χρήματος για την αγορά αμερικανικών ομολόγων, μέχρι τον Ιούνιο του 2011. Ηδη Κίνα και Γερμανία έχουν ανοικτά εναντιωθεί στα σχέδια της FED, όπως και η Βραζιλία, κατηγορώντας ανοικτά «για προστατευτισμό» και ότι ρίχνει σε ένα νέο κύκλο ανασφάλειας την παγκόσμια οικονομία.

Από την άλλη πλευρά όμως όσον αφορά την ισοτιμία του γουάν, Γερμανία και ΕΕ, καθώς και ΗΠΑ επιτίθενται στην Κίνα για «χειραγώγηση» του νομίσματός της. Ενα ακόμη μέτωπο είναι και αυτό της Γερμανίας με την Κίνα όσον αφορά τις εξαγωγές. Εξάλλου, ένα από τα καυτά ζητήματα είναι η ανισορροπία του διεθνούς εμπορίου. Δε θεωρείται τυχαίο ότι πριν από την G20 ο Κινέζος πρόεδρος υπέγραψε σειρά εμπορικών συμφωνιών με τη Γαλλία, την Πορτογαλία, τη Μ. Βρετανία, ενώ και ο πρωθυπουργός Χου Ζιντάο έκανε ίδιο με την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό δείγμα των αντιθέσεων είναι ότι το τελικό ανακοινωθέν που πρόκειται να εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της G20 δεν πρόκειται να αναφέρει αριθμητικούς στόχους για τις ανισορροπίες ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, όπως δήλωσε αξιωματούχος της G20 που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τη σύνταξη του ανακοινωθέντος.

Η Γερμανία και η Κίνα κυρίως, μαζί με άλλες χώρες, αντιτάχθηκαν σθεναρά στο αμερικανικό σχέδιο να επιβληθούν αριθμητικοί περιορισμοί στις ανισορροπίες του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Στο θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο αξιωματούχο, η ανακοίνωση θα αναφέρει ότι «θα πρέπει να επιτρέπεται η ευέλικτη διακύμανση των ισοτιμιών των νομισμάτων», χωρίς καμία αναφορά σε συγκεκριμένο νόμισμα, όπως για παράδειγμα το κινεζικό γουάν. Σύμφωνα με αντίγραφο του κειμένου που εξασφάλισαν μέσα ενημέρωσης, το προσχέδιο του ανακοινωθέντος αναφέρει ότι οι χώρες της G20 «θα προσανατολιστούν προς συστήματα διαμόρφωσης συναλλαγματικών ισοτιμιών που θα καθορίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από την αγορά».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ