ΠΑΡΙΣΙ.--
Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε, χτες, το νομοσχέδιο ισοπέδωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος μετά την τελική του έγκριση από το Συνταγματικό Συμβούλιο. Το νομοσχέδιο, το οποίο πυροδότησε το μεγαλύτερο κύμα εργατικών κινητοποιήσεων των τελευταίων χρόνων στη χώρα, προβλέπει την αύξηση του ελάχιστου ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια, την αύξηση του ορίου για παροχή πλήρους σύνταξης από τα 65 στα 67 χρόνια, και την αύξηση των χρόνων εισφορών από τα 37,5 στα 41,5 χρόνια, δηλαδή πρακτικά σύνταξη στα 70 και βάλε.
Από χτες, το νομοσχέδιο αποτελεί νόμο του κράτους. Εντούτοις, ορισμένες συνδικαλιστικές οργανώσεις, κυρίως η CGT (κάτω από την πίεση της βάσης), έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα επιμείνουν στην πραγματοποίηση ποικίλων κινητοποιήσεων κατά του συνταξιοδοτικού, οι οποίες, ασχέτως αν συνδέονται και με άλλα αιτήματα, θα θέτουν διαρκώς το ζήτημα της αναγκαιότητας απόσυρσής του. Με τη στάση αυτή δε συμφωνούν άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, που εκτιμούν ότι το βάρος θα πρέπει να δοθεί σε άλλα ζητήματα, εφόσον το συνταξιοδοτικό έχει γίνει πλέον νόμος. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα η «πολύμορφη» κινητοποίηση που έχουν προγραμματίσει για τις 23 του Νοέμβρη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, θα είναι και η τελευταία κοινή διαμαρτυρία, τουλάχιστον, μέχρι νεωτέρας.
Από την άλλη, ο Πρόεδρος Σαρκοζί, υποστηρίζουν αναλυτές, με το συνταξιοδοτικό πέτυχε μια «πύρρειο νίκη», η οποία έφερε στο ναδίρ τη δημοτικότητά του. Σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού και αναζωογόνησης του θετικού κλίματος, ο Σαρκοζί φέρεται να εξετάζει περισσότερο από ποτέ την πραγματοποίηση κυβερνητικού ανασχηματισμού, ο οποίος θα γίνει πιθανότατα στις αρχές της επόμενης βδομάδας.