Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επιθέσεις και συμβόλαια ανοικοδόμησης

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Τουλάχιστον τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν χτες στο Αφγανιστάν, μετά από επίθεση των αμερικανο - ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων στην επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν. Οι κατοχικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι «ερευνούν την πιθανότητα» να έχασαν τη ζωή τους άμαχοι σε επιχείρησή τους στην περιοχή, χωρίς να παραδέχονται το γεγονός. Σε σειρά βομβιστικών επιθέσεων που πραγματοποίησαν χτες Ταλιμπάν, έχασαν τη ζωή τους ακόμα 10 άνθρωποι μεταξύ των οποίων δύο άμαχοι, τρεις κατοχικοί στρατιώτες και ακόμα πέντε Αφγανοί αστυνομικοί. Οι κατοχικές δυνάμεις σε ανακοίνωση τους κατηγορούν τους Ταλιμπάν ότι τον Οκτώβρη στις επιθέσεις τους σκότωσαν τουλάχιστον 100 αμάχους, σε μία προσπάθεια μεταστροφής του κλίματος που διαμορφώνεται ενάντια στις ξένες δυνάμεις και ενοχοποίησης των Ταλιμπάν, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται στα θύματα που ήταν αποτέλεσμα των κατοχικών επιχειρήσεων.

«Στροφή» από τον πόλεμο στην ανοικοδόμηση που αναμένεται να αποφέρει τεράστια κέρδη στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όσον αφορά το Αφγανιστάν, εμφανίζεται να κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, στην οποία οι κατοχικές δυνάμεις κατηγορούνται για κακή εκτίμηση των επιλογών και υποστηρίζεται ότι η στρατιωτική επέμβαση στο Αφγανιστάν έχει ήδη αποτύχει και οδηγεί σε αποσταθεροποίηση την περιοχή. Το Ευρωκοινοβούλιο εμφανίζεται να προκρίνει μία πολιτική λύση στο Αφγανιστάν, με συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, πάντα στη γραμμή των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Την ίδια στιγμή, Αφγανιστάν και Πακιστάν συμφώνησαν για στενότερη συνεργασία και συντονισμό μεταξύ τους εναντίον της «τρομοκρατίας».

Τέλος, το Πακιστάν εξέφρασε χτες «ανησυχία και απογοήτευση» για τη στήριξη των ΗΠΑ στην ινδική υποψηφιότητα ως μόνιμο μέλος του ΟΗΕ, κατηγορώντας την Ινδία για «αμφίβολο ιστορικό όσον αφορά το σεβασμό των αποφάσεων του ΟΗΕ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ