Στις 9 Νοέμβρη, η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσίευσε έκθεση για τον αριθμό των εργατών μεταναστών σε διάφορες χώρες του κόσμου και την εκτίμηση των μεγεθών των μεταναστευτικών ρευμάτων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ρωσία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση σε αριθμό ξένων εργατών - μεταναστών, που υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε περίπου 12,3 εκατομμύρια μετανάστες, παραχωρώντας την πρωτιά στις ΗΠΑ, όπου ο αριθμός των μεταναστών φτάνει περίπου τα 42,8 εκατομμύρια.
Στην έκθεση αναφέρεται πως την περασμένη χρονιά από τη Ρωσία προς άλλες χώρες στάλθηκαν χρηματικά εμβάσματα ύψους 18,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με αυτό το κριτήριο, η Ρωσία καταλαμβάνει την τέταρτη θέση μετά τις ΗΠΑ, που το μέγεθος των μεταναστευτικών εμβασμάτων έφτασε 48,3 δισεκατομμύρια δολάρια, τη Σαουδική Αραβία (26 δισεκατομμύρια δολάρια) και την Ελβετία (19,6 δισεκατομμύρια δολάρια).
Στο μεταξύ, η επίσημη ρωσική στατιστική επιβεβαιώνει πως στη χώρα δουλεύουν μόλις 5 εκατομμύρια μετανάστες, εκ των οποίων τα 4 εκατομμύρια μετανάστες είναι παράνομοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής μεταναστευτικής υπηρεσίας περίπου το 50% των μεταναστών που βρίσκονται στη Ρωσία είναι οι πολίτες της Ουκρανίας, ενώ ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών προέρχεται από το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και την Κιργιζία.
Κατά την εκτίμηση των οικονομολόγων, από μια πλευρά τα χρηματικά ποσά που πάνε στις χώρες ΚΑΚ συμφέρουν τη Ρωσία, επειδή σ' αυτές τις χώρες εξάγονται διάφορα ρωσικά εμπορεύματα, τα οποία ο ντόπιος πληθυσμός δε θα μπορούσε ν' αγοράσει χωρίς τα εμβάσματα των μεταναστών που δουλεύουν στη Ρωσία. Από την άλλη, εκτιμάται ότι σε μεγάλο βαθμό αυτά τα εμβάσματα αφορούν χρήματα «μαύρης εργασίας», που δεν υπόκεινται σε κάποιο καθεστώς φορολογίας από το ρωσικό κράτος, το οποίο έτσι έρχεται αντιμέτωπο με τη μεγέθυνση της φοροδιαφυγής.
Ενδιαφέρον, επίσης, είναι το στοιχείο πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στην παγκόσμια τιμή του πετρελαίου (βασικού εξαγωγικού προϊόντος της Ρωσίας) και του μεγέθους των εμβασμάτων των ξένων εργατών. Η περσινή συρρίκνωση του ρωσικού ΑΕΠ, που επέφερε μείωση της αγοραστικής ικανότητας των Ρώσων, επηρέασε προς τα κάτω και την ικανότητα των ξένων μεταναστών να στέλνουν χρήματα στις οικογένειές τους.
Τα στοιχεία μαρτυρούν πως η υπερεκμετάλλευση της ξένης εργατικής δύναμης είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του ρωσικού καπιταλισμού, όπου πλέον ο ένας στους δέκα εργαζόμενους είναι ξένος.