Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αμεση απάντηση σε «σεμινάρια» αντικομμουνισμού

Παρέμβαση διαμαρτυρίας των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, σε εκδήλωση για τη ...«δικτατορία» της ΓΛΔ με αξιοποίηση αρχείων της Στάζι

Motion Team

Αμεση απάντηση στην επιχείρηση παραχάραξης της Ιστορίας και ταύτισης του σοσιαλισμού με τον ολοκληρωτισμό δίνουν και θα δίνουν οι κομμουνιστές και κυρίως όταν αυτή εκδηλώνεται στα σχολεία και τα πανεπιστήμια της χώρας, με στόχο να παρέμβει στις συνειδήσεις των νέων ανθρώπων.

Στο πλαίσιο αυτό, προχτές το πρωί μέλη της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ, Ερευνας της ΚΟΘ του ΚΚΕ πραγματοποίησαν παρέμβαση στη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε στη Νομική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ομιλήτρια την ομοσπονδιακή εντεταλμένη για τα Εγγραφα της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, Marianne Birthler. Θέμα της διάλεξης ήταν «Η μελέτη των φακέλων της Στάζι με γνώμονα την κοινή γνώμη, το Δημόσιο Δίκαιο και την πολιτική». Η ίδια θα μιλούσε την ίδια μέρα και σε εκδήλωση στο Ινστιτούτο Goethe της Θεσσαλονίκης, με θέμα «"Θυμόμαστε, δεν ξεχνάμε" - Η μελέτη της δικτατορίας του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας (SED) με βάση τους φακέλους της Στάζι».

Τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ μπήκαν στην αίθουσα της Νομικής, άνοιξαν δύο πανό με το σύνθημα «ΟΧΙ στην παραχάραξη της Ιστορίας και τον αντικομμουνισμό», γραμμένο στα ελληνικά και στα γερμανικά και διάβασαν την ανακοίνωση της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας το περιεχόμενο της εκδήλωσης.

Εντονα αντέδρασε ο πρόεδρος της Νομικής κ. Μπιτζιλέκης. Προσπαθώντας να καταλογίσει αντιδημοκρατική συμπεριφορά στους κομμουνιστές, αναρωτήθηκε γιατί καταγγέλλουν κάτι πριν ακόμη το παρακολουθήσουν. Η απάντηση δόθηκε αποστομωτική από τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ που ξεκαθάρισαν πως δε νομιμοποιούν δήθεν διαλόγους με προσδιορισμένο αποτέλεσμα, που μάλιστα προπαγανδίζεται από τους τίτλους των εκδηλώσεων.

Αλλωστε, αυτό επιβεβαιώθηκε και από την εισήγηση της Marianne Birthler, η οποία αναφέρθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, ταυτίζοντας το σοσιαλισμό με τη δικτατορία. Σημείωσε ότι η Στάζι «είχε σκοπό της να νομιμοποιήσει τη δικτατορία του Σοσιαλιστικού Κόμματος».

Χρειάζονται το αντικομμουνιστικό οπλοστάσιο όσο επιτίθενται στην εργατική τάξη

Στην ανακοίνωση, που διαβάστηκε και κατατέθηκε στο προεδρείο της εκδήλωσης, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Η αρχειακή πολιτική και η χρήση - ή κατάχρηση - των αρχειακών τεκμηρίων συνδέεται άρρηκτα με την εκάστοτε κρατική πολιτική (συνεπικουρούμενη από τη χωρία των επιστημόνων). Ετσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση του "Αρχείου Stazi" έχουμε να κάνουμε ξεκάθαρα με κρατική πολιτική της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΟΔΓ).

Τόσο το ίδιο το "Αρχείο" όσο και οι φορείς που διοργανώνουν τη σημερινή εκδήλωση (Ινστιτούτο Goethe, γερμανικό προξενείο) εκπροσωπούν διαφορετικές όψεις της ίδιας κρατικής πολιτικής, που έχει στο στόχαστρό της τη συνολική σπίλωση των επιτευγμάτων και των κατακτήσεων της σοσιαλιστικής Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (ΓΛΔ).

Το ΚΚΕ δεν αποσιωπά τα λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στη ΓΛΔ και στις υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Αντίθετα, εδώ και χρόνια μελετά και συζητά τα χαρακτηριστικά και την έκταση αυτών των λαθών, ειδικά όσον αφορά την ΕΣΣΔ. Ωστόσο, θεωρεί συνειδητή και κατευθυνόμενη τη συστηματική απόπειρα ταύτισης των Σοσιαλιστικών Χωρών με τις μυστικές τους υπηρεσίες - τις μεθόδους ή και τις καταχρήσεις τους. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρούν να αποσιωπήσουν τις εργατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές κατακτήσεις του Σοσιαλισμού, που δεν είναι απλά αδύνατες, αλλά ανεπιθύμητες στα πλαίσια του Καπιταλισμού.

Πρόκειται για σχεδιασμένη προσπάθεια των καπιταλιστών και των πολιτικών ή ακαδημαϊκών εκπροσώπων τους, ποικιλώνυμων "επιστημονικών ιδρυμάτων", να κατασκευάσουν επιχειρήματα που να ταιριάζουν στο αστικό ιδεολόγημα του "Ολοκληρωτισμού". Με όχημα αυτό το ιδεολόγημα οι αστικές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης (Φιλελεύθεροι, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, ακροδεξιοί και οπορτουνιστές) επιχειρούν εδώ και χρόνια να συγκροτήσουν ένα αντικομμουνιστικό θεσμικό οπλοστάσιο, τόσο μέσα από τρομονόμους και οδηγίες της ΕΕ όσο και με αντικομμουνιστικά ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου ή του Συμβουλίου της Ευρώπης (όπως της προηγούμενης βδομάδας). Αυτό το αντικομμουνιστικό οπλοστάσιο τούς είναι όλο και πιο απαραίτητο όσο οξύνεται η επίθεσή τους στην εργατική τάξη και τα δικαιώματα των ευρωπαϊκών λαών, όσο η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος επιτείνεται και ο κίνδυνος της οργανωμένης και ταξικά προσανατολισμένης αντίδρασης των λαών με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές μεγαλώνει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ