Τρίτη 12 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ο Καρζάι παραδέχεται μυστικές συνομιλίες με Ταλιμπάν

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ανεπίσημες «μυστικές» συνομιλίες με εκπροσώπους της ηγεσίας των Ταλιμπάν δημοσιοποίησε ότι έχει εδώ και καιρό ο εγκάθετος Αφγανός Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, με δηλωμένο στόχο την υποτίθεται «εθνική συμφιλίωση». Σε συνέντευξή του στο CNN ο Αφγανός Πρόεδρος σημείωσε ότι έχει οριστεί ένα 70μελές «Συμβούλιο Ειρήνης», που θα λάβει μέρος στις επίσημες διαπραγματεύσεις, με στόχο την εξαγορά των λεγόμενων «μετριοπαθών Ταλιμπάν», που θα δεχτούν να συνεργαστούν με τις κατοχικές δυνάμεις και τη φιλοϊμπεριαλιστική κυβέρνηση στην οικοδόμηση του προτεκτοράτου, που θα διαδεχτεί την κατοχή. Εκ μέρους των ΗΠΑ, ο ειδικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, χαρακτήρισε τις επαφές του Χ. Καρζάι με Ταλιμπάν σε περιορισμένο επίπεδο, χαρακτηρίζοντας δημοσιεύματα που θέλουν να τους δώσουν μεγαλύτερη έκταση «υπερβολικά».

Την ίδια στιγμή και ενώ οι κατοχικές αμερικανο - ΝΑΤΟικές δυνάμεις υποστήριζαν ότι η Βρετανίδα κοινωνική λειτουργός Λίντα Νοργκρόουβ, που κρατείτο όμηρος από δυνάμεις των Ταλιμπάν, σκοτώθηκε σε έκρηξη από τους απαγωγείς της, σύμφωνα και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, «ενδέχεται να έχασε τη ζωή της» από κατοχικά πυρά, «την ώρα που προσπαθούσαν να τη σώσουν». Ο Αμερικανός στρατηγός επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Ντέιβιντ Πετρέους, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες θανάτου της Βρετανίδας, λέγοντας ωστόσο ότι μέχρι στιγμής όλα είναι ανοιχτά και δεν είναι δυνατό να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Το Σάββατο στο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν τέσσερις Ιταλοί κατοχικοί στρατιώτες, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ενώ την Κυριακή εννιά άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, σε επίθεση Ταλιμπάν. Χτες ακόμα τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν σε έκρηξη βόμβας, που επίσης αποδίδεται στους Ταλιμπάν στην επαρχία Ζαμπούλ.

Η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ αποφάσισε, την Κυριακή, να ανοίξει το πέρασμα του συνοριακού φυλακίου Τόρκχαμ, μετά από εμπάργκο 11 ημερών, για τις κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, επιτρέπονται τη διέλευση φορτηγών με προμήθειες ανεφοδιασμού. Την ικανοποίησή τους για την απόφαση εξέφρασαν οι αμερικανικο - ΝΑΤΟικές δυνάμεις. Το Σάββατο Ταλιμπάν πυρπόλησαν ακόμα 30 περίπου φορτηγά με προμήθειες του κατοχικού στρατού στην περιοχή Σίμπι, του Πακιστάν.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι επιθέσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις περιοχές των φυλών του Πακιστάν, παρά τη δήθεν δυσαρέσκεια της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις φερόμενοι ως «μαχητές» την Κυριακή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να συνεργαστούν καλεί τους Ταλιμπάν ο Κάμερον(2011-07-06 00:00:00.0)
Επίθεση - μήνυμα σε ΝΑΤΟική βάση(2010-07-01 00:00:00.0)
Επίσκεψη Καρζάι στις ΗΠΑ(2010-05-11 00:00:00.0)
Στόχος η ιμπεριαλιστική επιβολή(2010-01-26 00:00:00.0)
Εξαργυρώνει τους θανάτους με χρηματοδότηση(2009-12-09 00:00:00.0)
Χαράζονται οι νέοι δρόμοι του κατοχικού ανεφοδιασμού(2009-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ